URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Noiembrie 2019, 20:31

Marșul mănușilor albe: Surzii din Oradea, părinţi şi copii, i-au salutat pe concitandii lor într-un marş de sensibilizare a comunităţii (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peste 150 de orădeni surzi, între care şi copii, au sărbătorit 100 de ani de la înfiinţarea Asociaţiei Naţionale a Surzilor din România. Aceştia au participat, joi, în centrul Oradiei, la un marş al mănuşilor albe pentru a atrage atenţia asupra modului de comunicare al surzilor.

Marşul a început de pe platoul Crişul Shopping Center, unde participanţii au primit mănuşi albe şi tricouri cu logo-ul Asociaţiei Naţionale a Surzilor din România (ANSR), care va împlini 100 de ani de la înfiinţare pe 9 noiembrie. 

Scopul marşului a fost sensibilizarea comunităţii orădene cu privire la felul de comunicare al surzilor şi la nevoile acestora.

Printre cei prezenţi s-au numărat şi familii de orădeni surzi. Nikolas şi Sofia (foto) sunt doi copii care moştenesc deficienţa de la părinţii lor şi care s-au împrietenit la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă, unde se află singura grupă pentru copii surzi din Bihor. "Acolo mai învaţă încă opt copii cu aceeaşi problemă. Chiar dacă sunt surzi, au foarte multă energie şi sunt foarte extravertiţi", a spus Eva Oprea, una dintre învăţătoarele de la centru.

Ajunşi pe strada Republicii, orădenii i-au salutat pe toţi trecătorii, fluturând zâmbitori mâinile. Marşul s-a încheiat în Piaţa Unirii, unde membrii alaiului au format un cerc uriaş, iar apoi au ridicat, deodată, mâinile în aer. 

"În judeţul Bihor există peste 400 de persoane surde care au nevoie de sprijinul nostru ca să se poate integra în societate", a precizat pentru BIHOREANUL Angelica Platona, directorul adjunct al filialei.

Asociaţia Naţională a Surzilor din România a fost înfiinţată pe 9 noiembrie 1919, prin asocierea voluntară a unui grup de surzi, sub patronatul Reginei Maria. La acea dată, se numea Societatea Amicală a Surdo-Muţilor din România şi avea ca scop lupta pentru ajutorarea persoanelor surdo-mute, surde şi hipoacuzice. Primul preşedinte a fost Alexandru Clarnet, iar din comitetul de conducere a facut parte şi prinţul Henry Ghica, fiul surd al lui Constantin Ghica.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON