URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 12 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Aprilie 2023, 19:20

Lucrări pe terminate: Constructorii au început plantarea de magnolii în piaţa cu acelaşi nume din Rogerius (FOTO/VIDEO)

Lucrări pe terminate: Constructorii au început plantarea de magnolii în piaţa cu acelaşi nume din Rogerius (FOTO/VIDEO) foto: Primăria Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Constructorii au început plantările de magnolii în piaţa cu acelaşi nume din cartierul orădean Rogerius.

Potrivit unui comunicat al Primăriei, până în prezent au fost plantaţi câte 20 de magnolii şi cireşi japonezi din cei 105 arbori care vor orna piaţa.

"În total, se vor planta nu mai puţin de 105 arbori, din care: 44 magnolii, 41 cireşi japonezi, 14 salcâmi japonezi şi 6 salcâmi ornamentali", se menţionează în comunicat.

Conform Primăriei, lucrările la viitorul centru de cartier vor mai cuprinde plantarea a aproape 600 de arbuşti (sălcioară, pinus mic, salcie de nisip, liliac chinezesc, cătină roşie ornamentală) şi a aproape 9.000 de plante perene.

Conform proiectului pentru protejarea fondului vegetal, la fiecare plantare se pune îngrăşământ organic şi rocă vulcanică pentru drenaj. Totodată, fiecare arbore, arbust sau plantă perenă este prevăzută cu tub de dren pentru irigare.

"Odată cu terminarea lucrărilor şi venirea timpului frumos, Piaţa Magnoliei va prinde culoare, transformându-se într-un generos spaţiu verde de petrecere a timpului liber. Astfel, dintr-o suprafaţă de 10.000 mp a piaţetei, 4.500 mp sunt reprezentaţi de zona verde", a transmis Primăria.

După cum BIHOREANUL  a mai scris, investiţia are ca termen de predare luna august a acestui an.

"Lucrările sunt finalizate în proporţie de 94%. După finalizarea plantărilor şi ultimele lucrări de retuşuri lucrarea va fi recepţionată în primăvara acestui an sau cel târziu în cursul lunii iunie pentru ca odată cu încălzirea vremii orădenii să se poată bucura de această piaţetă", a declarat managerul de proiect, directorul adjunct al Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, Mihaela Neag.

Lucrările de amenajare a Pieţei Magnoliei, cofinanţate din fonduri europene, au fost atribuite firmei Gavella pentru suma de 10,9 milioane lei fără TVA.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Cititor
Ppate contestații
Postat 12 Aprilie 2023, 09:13 de Sandu2100
Per ansamblu arată bine.
Remarc la piatra rosturile de dilatare sigilate, ce ar putea crea probleme ulterioare, fisuri. Portiunea de pista înspre Cireșica sper ca va avea corespondent in timpul vietii, interconectare, nu e doar asa sa se bifeze un obiectiv. Frumosi arbori, de efect. Atentie la intretinere, sa nu ne trezim ca la iesirea din garantie trebuie refacuta.
Postat 12 Aprilie 2023, 08:57 de User anonimizat
Lucrările de reamenajare a Pieței Magnoliei, realizate de Gavella, au început în iulie 2021. Valoarea estimată a contractului este de aproximativ 11 milioane de lei, iar termenul de execuție este de 18 luni de la emiterea ordinului de începere.
Oricum calculez, termenul de finalizare deja a fost depasita si la acest lucrare. Bine bine, e ok ca se face, dar de ce e tendinta asta la fiecare santier ca primaria lasa firmele de casa sa depaseasca termenele fara nicio penalizare, verificare de calitatea lucrarii, etc? Inteleg ca sunt bani UE, dar tot ar trebui deja sa avem si cerinta sa fie respectate termenele, sa fie facuta lucrarea calitativ, dupa proiect, etc, nu?
Postat 12 Aprilie 2023, 07:15 de cititor_
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON