URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Noiembrie 2022, 14:25

Ministrul Boloș, vizită pe șantiere în Oradea. Amenajarea centrului de cartier din Piaţa Magnoliei din Oradea s-ar putea încheia anul acesta (FOTO / VIDEO)

Amenajarea centrului de cartier din Piaţa Magnoliei s-ar putea încheia încă de anul acesta. Lucrările au fost realizate în proporţie de 90%, iar constructorii mai au de amplasat aparatele de joacă pentru copii, mobilierul urban şi de finalizat spaţiile verzi.

În curs de finalizare

"În momentul de faţă constructorii mai au de montat aparatele de joacă pentru copii, stâlpii de iluminat, unde am întâmpinat probleme de livrare a acestora, precum şi de finalizat spaţiile verzi. În funcţie de condiţiile meteorologice, lucrările se vor termina încă din acest an sau cel târziu în primăvara anului viitor", a declarat viceprimarul Marcel Dragoş, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la faţa locului în prezenţa ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş.

Potrivit viceprimarului, lucrarea de artă din centrul piaţetei, care pe viitor îşi va asuma rolul de centru de cartier, va fi reabilitată în chiar ultima fază a investiției. "Piesa de artă va fi curăţată şi reabilitată în ultima etapă înainte de finalizarea investiţiei, ca să nu fie afectată de lucrări", a spus Dragoş.

După cum BIHOREANUL a mai scris, termenul de predare a lucrării cofinanţate din fonduri europene şi atribuită firmei Gavella pentru 10,9 milioane lei fără TVA este luna august a anului viitor, dar, în cel mai rău caz, va fi dată în folosinţă în primăvara lui 2023.

La Paştile viitoare...

Tot în primăvara anului viitor va fi redată orădenilor şi piaţeta din strada Alexandru Cazaban. "Cam pe sărbătorile de Paşti lucrarea va fi gata, astfel încât în noaptea de Înviere orădenii să poată face înconjurul bisericii (n.r. Sfântul Duh Mângâietorul)", i-a promis Călin Roman, directorul firmei Erbașu Transilvania, ministrului Boloş.

Lucrările de reabilitare a Pieţei Cazaban au fost atribuite pentru suma de 12,3 milioane lei plus TVA cu termen de predare la jumătatea anului viitor. "Stadiul de realizare a lucrărilor este undeva la 60%. Mai avem de finalizat partea de pavaj, de racordare la utilităţi şi de plantare de arbori", a spus Roman.

Viitorul centru de cartier va avea în mijloc o fântână arteziană cu jocuri de apă şi circa 129 de corpuri de iluminat în pavaj.

"Pavajul este unic în România. Dalele din pavaj au o grosime de 18 centimetri, în condiţiile în care cel mai gros pavaj din România este abia de 8 centimetri", a declarat directorul Erbaşu Transilvania, care a încheiat afirmând că "pavajul va trebui să ţină o mie de ani".

În ceea ce priveşte amenajarea centrului de cartier din Nufărul, de lângă McDonalds, realizată de firma Gavella, pentru suma de 6,7 milioane lei fără TVA, lucrările sunt finalizate în proporţie de circa 80%.

"Mai avem de executat circa 500 metri pătraţi de pavaj şi de amenajat spaţiile verzi", a declarat directorul Gavella, Gheorghe Vajai.

Exemplul Oradea

Toate cele trei centre de cartier din Rogerius, Ioşia şi Nufărul sunt cofinanţate din fonduri europene, printr-un proiect de mobilitate urbană privind înfiinţarea de centre policentrice.

"Este vorba de un proiect unic în România, care va putea fi luat ca exemplu de toate municipalităţile din ţară cu privire la modul în care poate fi îmbunătăţit confortul şi calitatea vieţii populaţiei", a declarat, în cadrul vizitei la faţa locului, ministrul Marcel Boloş.

Potrivit acestuia, administraţiile locale din ţară vor putea demara proiecte similare. Din primăvara anului viitor, aceștia vor putea aplica pentru atragerea de finanţări europene totalizând 1 miliard de euro pentru proiectele de regenerare urbană şi încă 800 milioane euro pentru proiectele de mobilitate urbană.

Foto: Szilagyi Lorand, video: Paul Lelea

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
O postare superba! Se potriveste aici ca o manusa!
"Ceva despre birocrație si bullshit jobs inutile. Job-uri reale: - oamenii care lucrează intr-o fabrica si produc ceva (sau pe un șantier sau combina agricolă sau cei care programează un soft nou). - șoferi, oameni in depozite etc. cei care mișca produsele spre clientul final - vânzătorii, cei care vorbesc cu clientul final. - antreprenorul si finanțatorii. Pentru ca fără bani investiți nu se poate face nimic Tot restul e in mare parte inutil sau poate fi făcut cu 10% maxim din costurile actuale. Exemple de bullshit jobs: - Middle management / project management. Tot ce fac e sa raporteze pe powerpoint ce e mai jos către nivelul de mai sus. Powerpoint si întâlniri si stres inutil pe cei care lucrează efectiv. Confuzie haos blocaj si bani aruncați degeaba - tot felul de Product manageri, Channel manageri, six sigma experți si alte titulaturi care nu inseamna nimic. Astia inventeaza activități si “Initiative” care sa le justifice job-ul, care înseamnă munca fără sens pentru aia care ar trebui sa lucreze pe chestii reale. Si cea mai aberanta chestie e head-office-ul. Buffet de exemplu are 30 de oameni central cu care gestionează un imperiu uriaș. multinaționalele au înnebunit își creaza costuri colosale central aiurea total. Acolo poți da afara pe toată lumea" (Andrei CARAMITRU) P.S. Raspopitul & 90% din cei din cortegiu sunt in plus!
Postat 20 Noiembrie 2022, 15:02 de pinonel
KP aka mama Omida
Dorințele tale și a câtorva prostaci nu reflecta realitatea, asa ca nu ai decât sa mai rabzi , cum ai răbdat 14 mai poți răbda 40 de ani .
Postat 20 Noiembrie 2022, 11:52 de Sandu2100
Alternativa?
Pentru nisa larga, indecisa, nu exista alternativa viabila la actuala administratie. Mie mi-e greu sa observ ceva pozitiv in ceea ce fac, toaca o gramada de bani pe ceva ce aduce efectul opus. Cu toate astea nu pot sa votez “opozitia”, nu am certitudinea unei plus valori.
Postat 20 Noiembrie 2022, 07:35 de User anonimizat
De remarcat că liberalii se mint singuri de parcă ar fi distracție pentru toți, pe banii lor.
Aflăm cu adâncă mirare, de la primul idiot al postacilor liberali, că PNL a câștigat ultima oară alegerile cu 70% (în Bihor, Oradea și pe unde mai are partidul ăsta fani prin zonă). Atât de bine au "guvernat" încât, de la 70% au ajuns acum, după 3 ani jumate, la nici 20% în județul nostru. Asta e marea performanță a PNL Bihor ... scăderea cu 50% în sondaje, de buni ce au fost. Nici măcar aritmetica de clase primare nu-i pentru mintea lor de "neterminați".
Postat 20 Noiembrie 2022, 06:41 de KP
adi13-bolnăvel
Trist este ca esti bolnav mintal, eu și 70% care a votat PNL nu luam bani de la ei, dam bani la ei prin taxe și din taxele noastre Oradea și Bihorul se dezvoltă. Plin e internetul de idioți ca tine care nu au capacitatea mintală de a vedea lucrurile bune, voi sunteți anti pt ca nu aveți creier, voi sunteți aia care strigau sa nu ne vaccinam pt ca știi voi de ce, ca asta va spune creierul vostru infect. Oradea renaște, apropo Bolojan a alocat fonduri pt spitalul de la Nucet, o să-ți cumpere și cămașă noua.
Postat 19 Noiembrie 2022, 19:46 de Sandu2100
Pt lingaul sandu2100
Trist e sandu2100 ca platesc destule taxe la primarie, si banii mei merg pt plata unor postaci ca tine si in lucrari complet inutile. Dar noi privatii, care va tinem pe voi postacii ce parazitati acest oras Voi nu stiti ca Oradea moare incet incet ca mediu de afaceri, ca putere economica. Degeaba bani orasului sunt in pietre pe jos si nu produc bani, nu atrag populatie. Dar un redus mintal ca tine nu stie asta, tu stii sa lingi, sa primesti ciorba aia pt fiecare oda adusa conducerii.
Postat 19 Noiembrie 2022, 19:21 de adi13
Postacii PNL
Sandu2100, , drop, e plin netul de postaci ca voi platiti ca voi. Nu vezi ca toti iti dau recenzii negative. Mai imbecilule, se stie ca sunt cel putin 30-50 de conturi false care intoxica netul cu propaganda voastra. Nici un argument nu aveti, doar limbaj de la coada vacii, cu atac la persoana. De ce nu plecati voi inapoi la coada vacii , acolo la birt in sat. Vai da prost esti sandu2100, drop
Postat 19 Noiembrie 2022, 19:18 de adi13
adi13-bolnăvel
In capul tău și al ăstora de sub tine arata oribil ::::)))) Bolnavule la tine nimic nu arata bine, tocmai pt asta sa inventat spitalul 6 . Tu oricum nu plătești taxe, tu ești cu ROȘU in buletin noi plătim pt tine.
Postat 19 Noiembrie 2022, 18:33 de Sandu2100
oribil
Arata oribil, la fel ca cea din Nufaru, care e si oribila dar si sub orice critica calitativ. In maxim 5 ani va fi o ruina ce trebuie refacuta.
Postat 19 Noiembrie 2022, 17:20 de adi13
Unde e drop?
Ce faci sluga Sandu2100, hai comenteaza, ca aceste piatete ajuta ca cresterea calitatii vietii, o sa platim impozitele majorate cu zambetul pe buze, salarii se vor dubla, gropile si canalele in care ne rupem masinile o sa le uitam. Vom merge in aceste piatete oribile sa ne zbenguim ca si nord coreenii cand il asculta in difuzoare pe Kim Jong Bolo. Ai fost sa vezi ce oribil arata aceste piatete, dar pentru niste taranoi veniti la oras e ceva sublim, in comparatia cu balega de la voi.
Postat 19 Noiembrie 2022, 17:18 de adi13
Ghici cine lipseste din poze?!
Sta atât de bine in sondaje incat nu mai are nevoie sa apara asociat unor proiecte “mărunte” si alături de “miniștrii mărunți”, de plan secund. Este vorba despre “primul cetățean al urbei” ( din Sanmartin!?), “mult iubitul nostru … primar”!
Postat 19 Noiembrie 2022, 12:10 de User anonimizat
Prostii
Sunt lucruri mai importante in oras iar noi tocam banii pe aceste lucrari inutile, scumpe si urate si slabe calitativ. Si cu termene depasite
Postat 19 Noiembrie 2022, 09:16 de Petre93
Fix ochelarii de soare lipseau.
"Țara arde și baba se piaptănă". Kitsch-ul e cel ce caracterizează mobilitatea urbană păstorită de răspopitul.
Postat 18 Noiembrie 2022, 22:19 de KP
Mai urit.....
Din pacate mi se pare ca arata mai urit decat a fost nu stiu cine a proiectat si a aprobat pietrele aia alba Putea sa puna colorate si montate in semi cerc ca si in centru .Din pacate atit valoreaza banii publici lucru de mantuiala si de prost gust Miercuri pe timp de ploaie au asfaltat strada Mehedinti mult va tine si aia dar conteaza numa sa aruncam banii pe geam
Postat 18 Noiembrie 2022, 18:45 de Otello
Fantastic…
Pavajul din cartier tine “o mie de ani”, iar cel din centru nici zece. Scuzati, nu m-am putut abtine. Cu ce imbunatateste aceste lucrari “confortul si calitatea vietii”? Sunt solutii izolate, neinterconectate, cu toate astea se vorbeste de mobilitate urbana. O sa vina cetateanul cu sotia si copii, cu bicicleta, de pe Ibsen la centrul de cartier Iosia?
Postat 18 Noiembrie 2022, 14:49 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON