URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Septembrie 2018, 13:39

Liberalul Călin Gal a atacat în Justiţie bugetul Bihorului: L-au votat persoane cu interes personal şi ascunde „mecanisme de sifonare” a banilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Decizia grupului PNL de a nu vota bugetul Judeţului pe anul anul 2018 a fost corectă, a declarat consilierul judeţean Călin Gal, care într-o conferinţă de presă susţinută vineri a anunţat că a declanşat procedura de atacare în Justiţie a celor trei Hotărâri ale CJ Bihor prin care acest buget a fost votat, iar ulterior rectificat.

Este vorba despre HCJ nr. 46 din 24 aprilie, de adoptare a bugetului, precum şi despre HCJ 111 din 17 iulie şi 146 din 28 august, prin care acesta a fost rectificat.

„Scandal regizat”

Fost şef al Gărzii Financiare, Gal a amintit că inclusiv în şedinţa de Consiliu din 24 aprilie reprezentanţii PNL au precizat că nu vor vota bugetul deoarece nu le-au fost puse la dispoziţie, prin încălcarea legii, „materialele care au stat la baza elaborării lui”, ci doar „nişte sinteze”, nu şi materialele analitice, altfel spus proiectul indica doar sumele alocate fiecărei structuri a CJ, nu şi modul în care ele urmau să fie cheltuite, în mod concret.

De asemenea, consilierul PNL a amintit că la acea şedinţă UDMR şi PSD au „mobilizat” angajaţi ai CJ care „au făcut un protest cu scopul de a forţa votarea, sub pretextul asigurării achitării salariilor angajaţilor”, deşi acestea nu depindeau de votarea bugetului. „A fost un scandal regizat pentru demonizarea consilierilor PNL în scopul votării în orb a bugetului”, a spus Gal, precizând, de asemenea, că proiectul de buget nu a fost dezbătut în comisii.

Şi la „centrare”, şi la „marcare”

Consilierul liberal a spus că bugetul a fost votat de cei 18 reprezentanţi ai UDMR-PSD-ALDE, însă trei dintre aceştia nu aveau acest drept legal, întrucât au „interese patrimoniale şi personale”, deţinând funcţii de conducere în structurile pe care CJ le finanţează.

De pildă, a arătat Călin Gal, unul dintre cei 18 este consilierul judeţean UDMR Boda Gergely Zoltan, concomitent şef Birou în cadrul DDIP (Direcţia Dezvoltare şi Implementare Proiecte), una din cele două structuri prin care CJ orientează sume importante din bugetul Judeţului către ONG-uri şi firme de casă ale UDMR, aşa cum a relevat, de altfel, şi Raportul Camerei de Conturi Bihor pe 2017.

„Nu se poate spune că dl Boda nu a fost avertizat că se află în incompatibilitate, iar faptul că a votat HCJ 46 din 24 aprilie, de adoptare a bugetului, duce la anularea acesteia. S-au încălcat Legea 215/2001 (n.r. – a administraţiei publice locale), articolul 46, aliniatele 1 şi 2, referitoare la interesul patrimonial, şi Legea 393/2005 (n.r. – Statutul consilierilor locali şi judeţeni), articolul 75, referitor la interesul personal al consilierilor”, a explicat Călin Gal, adăugând că prin buget s-au alocat 2 milioane lei pentru DDIP, unde Boda are funcţie de conducere.

„Lovite de nulitate”

Aceeaşi ilegalitate s-a repetat şi la rectificarea bugetului, a spus Gal, însă „triplată”, deoarece a intervenit şi culpa altor doi consilieri judeţeni, de la PSD, Stela Babău şi Bujor Chirilă, ambii directori de structuri finanţate de CJ, prima la Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Ecoland, celălalt la ADI Ecolect, a căror incompatibilitate era clară încă de la votarea bugetului.

Gal a spus că pentru a „păcăli” opoziţia şi a da celor doi consilieri PSD posibilitatea de a vota aparent legal, prin proiectul de buget iniţial, adoptat prin HCJ 44 din 24 aprilie, „s-a plasat suma de 3,313 milioane lei, necesară finanţării celor două ADI-uri, în secţiunea de buget Programe de Dezvoltare”, banii nefiind apoi daţi direct celor două ADI-uri, ci prin rectificarea bugetară decisă prin HCJ 111 din 17 iulie, adică printr-un „mecanism de disimulare a destinaţiei reale a fondurilor”, cunoscută de la bun început.

Gal a amintit că DDIP, unde Boda are funcţie de conducere, este „maşinăria prin care se alocă fonduri UDMR de către conducerea CJ”, dar a subliniat şi „interesele patrimoniale şi personale” ale celor doi consilieri PSD concomitent directori la ADI Ecoland şi la ADI Ecolect, toate acestea fiind „motive de nulitate absolută a bugetului şi rectificărilor”.

„Toţi cei trei consilieri au depus un jurământ de care nu s-au ţinut, au preferat să respecte ordinele partidelor, nu legea”, a conchis Gal.

Va urma

Consilierul liberal a spus că a „început procedura de atacare” a celor trei HCJ, depunând plângeri prelabile la CJ (de unde nu a primit răspuns), dar şi o înştiinţare la Prefectură, care este „prima instituţie publică din judeţ datoare să respecte legea”, cerând prefectului Ioan Mihaiu să deschidă la rându-i, aşa cum face şi el, „procedura de atacare la instanţa de contencios administrativ”, chiar dacă aceeaşi Prefectură a dat aviz de legalitate primelor două HCJ, nu şi celei de-a treia.

„Sper ca Prefectura să ţină cont de informarea pe care am făcut-o şi să facă demersurile legale care se impun”, a spus Gal, adăugând că „Prefectura şi prefectul trebuie să respecte legea”.

De asemenea, acesta a afirmat că „suntem în lucru pentru a acţiona în Justiţie şi pe alte Hotărâri de Consiliu Judeţean prin care s-a încălcat legea şi, bineînţeles, vom cere anularea lor”.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
DDIP
DDIP ...Direcţia Dezvoltare şi Implementare Proiecte...nu face angajari? Tot ce-ti poti dori intr-o viata de om e sa ajungi sa lucrezi la ddip,apoi vara sa mergi in statiune cu voucherul de 1450, voucher pe care-l deconteaza olguta din pixul ei fermecat...in rest articolul e greu de citit, dar ddip -ul face toti banii, ar trebui strinse intr-un album,almanah,toate acronimele din institutiile statului roman, e pacat sa ramina in obscuritate atitea perle...
Postat 14 Septembrie 2018, 21:10 de excalibur
Sa se faca dreptate!
Chiar sunt curios ce va face prefectul: va respecta legea sau va incerca sa isi acopere fostii colegi de partid? Sa vedem...
Postat 14 Septembrie 2018, 16:03 de crzy
Anulate si facute corect
Hotararile de CJ legate de buget ar trebui anulate si facuta o dezbatere corecta despre buget. In care sa se ia in calcul si parerea opozitiei. Rusine Prefecturii ca a dat viza de legalitate pe un document votat de consilieri incompatibili. Pana si cantaretul de la PNL care a votat a fost incompatibil si totusi a votat. Rusine!
Postat 14 Septembrie 2018, 16:01 de Clauditza
Alo Prefectura?!?
Ce facem aici? Nu se sesizeaza nimeni de la Prefectura??? Sa oblige nesimtitii de la CJ Bihor sa respecte legea...
Postat 14 Septembrie 2018, 15:59 de Smiley
viol
daca acesta a afirmat că „suntem în lucru pentru a acţiona în Justiţie şi pe alte Hotărâri de Consiliu Judeţean prin care s-a încălcat legea şi, bineînţeles, vom cere anularea lor” atunci si limba romana se poate adresa instantei pentru viol cu perversiuni din partea lui sorin gal
Postat 14 Septembrie 2018, 15:00 de Traian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON