URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Martie 2022, 13:46

"Legile lui Putin". Organizații civice din România protestează împotriva unei legi periculoase pentru libertatea de exprimare și libertatea presei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mai multe organizații civice din România au lansat, joi, un protest împotriva unei legi votate luni de Parlament, ce „poate fi îndreptată oricând, şi foarte uşor, împotriva dreptului la libera exprimare şi a libertăţii presei” și „ne apropie de dictatura lui Putin”.

Concret, este vorba despre un proiect de lege votat de Camera Deputaților ca for decizional, care incriminează instigarea la ură împotriva unei persoane sau a unui grup pe motiv de apartenență politică.

Inițial, proiectul avea ca scop punerea în acord a Codului Penal cu o directivă privind discriminarea pe criterii etnice, de rasă, sex ș.a., însă un amendament introdus în Senat incriminează și delictul de opinie pe motiv de apartenență politică și prevede pedeapsa cu închisoarea până la 3 ani.

Legea a stârnit îngrijorarea societății civile privind pericolele la adresa libertății de exprimare, specialiștii atrăgând atenția că modificările pot deschide calea către abuzuri.

„Practic, orice critică mai substanțială pe care un cetățean obișnuit sau un jurnalist o va aduce unui politician sau unui partid politic va putea fi considerată infracțiune și pedepsită cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani”, a spus USR-istul Mihai Badea, pentru G4Media.

USR și PSD și-au pasat reciproc vina pentru acest document. 

De altfel, USR a anunțat că va sesiza Curtea Constituțională în legătură cu aceasta, iar PMP a cerut președintelui să nu o promulge.

Vezi mai jos comunicatul de presă:

Comunicat de presă

Constatăm cu îngrijorare că, într-o perioadă de criză profundă la nivel mondial, în care întreaga lume priveşte cu spaimă spre acest nou asalt al dictaturii asupra lumii libere, în loc să întărească sistemul democratic, politicienii noştri emit legi care pun din nou în pericol înseşi fundamentele unei societăţi libere şi democratice în România.

Sub pretextul implementării unei decizii-cadru europene în legislaţia naţională, prin recentul proiect de lege votat în Camera Deputaţilor, decizională în acest caz, politicienii români nu fac decât să incrimineze delictul de opinie.

Amendamentul privind pedepsirea discriminării pe criterii de apartenenţă politică, care vine să modifice articolul de lege din Codul penal, redeschide o Cutie a Pandorei, dând cale liberă unor interpretări abuzive şi contrare dreptului fundamental la libera exprimare, prin care o critică substanţială adusă unui politician sau partid politic, inclusiv de către mass-media, ar putea fi considerată infracţiune.

Decizia cadru 2008/913/JAI a Consiliului Europei face referire foarte clară la xenofobie si rasism, iar categoriile de persoane sunt precis enumerate, fiind definite pe criterii de "rasă, culoare, religie, descendenţă sau origine naţională sau etnică", şi nicidecum pe criteriul apartenenţei la un partid politic.

În noiembrie 2021, Senatul României a adăugat, pe lângă cele preluate din decizia JAI, noi criterii: opinia sau apartenenţa politică, averea, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA. Camera Deputatilor, camera decizională, a votat forma Senatului iar legea urmează să fie trimisă la Preşedinţie. Legea va trebui să aştepte o decizie a Curţii Constituţionale, dacă aceasta va fi atacată înainte de promulgare.

Politicienii nu sunt şi nu pot fi asimilaţi drept o prezumtivă categorie discriminată.

În consecinţă, cerem aplicarea şi implementarea corectă a Deciziei cadru 2008/913/JAI a Consiliului Europei în Codul penal, în spiritul ei, şi anume cu privire la incitarea la ură şi violenţă împotriva grupurilor discriminate aşa cum sunt identificate, şi nicidecum pe criteriul apartenenţei la un partid politic. În felul în care e formulat acum, articolul de lege deturnează de fapt sensul şi spiritul deciziei cadru europene de combatare a antisemitismului si rasismului şi oferă o armă politicienilor, ce poate fi îndreptată oricând, şi foarte uşor, împotriva dreptului la libera exprimare şi a libertăţii presei.

Prin urmare, considerăm imperios necesară găsirea unei soluţii legislative de anulare de îndată a efectelor nefaste pe care forma actuală a proiectului de lege le poate produce.

Cu o Justiţie deja şubrezită, România nu îşi poate permite să intimideze şi să descurajeze jurnalismul critic, punând în mâinile reprezentanţilor clasei politice încă un instrument de control, prin lege, al presei şi de reprimare a oricărei opinii critice la adresa sa.

Fundaţia Freedom House România

Sindicatul Unit al Salariaţilor - Radio România, primvicepreşedinte Nicolae Lev Iulia

Societatea Timişoara

Asociaţia Ziariştilor Independenţi România AZIR/AEJ - Secţia Română a Asociaţiei Europene a Jurnaliştilor

Progress Foundation

Grupul pentru Dialog Social

Geeks for Democracy

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON