URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Noiembrie 2016, 10:33

Lecţii de 11 minute: 11 oameni cu poveşti deosebite vor dezvălui momentele care le-au schimbat vieţile în a V-a ediţie a conferinţei "11even Experiences"

Lecţii de 11 minute: 11 oameni cu poveşti deosebite vor dezvălui momentele care le-au schimbat vieţile în a V-a ediţie a conferinţei '11even Experiences' SELF-MADE WOMAN. "Dacă eşti bun, reuşeşti oriunde!", spune Otilia Flonta (foto), o bihoreancă originară din Diosig, care a cucerit piaţa internaţională a poşetelor de lux, creaţiile sale fiind vândute în magazine faimoase, cu preţuri medii de 400 de euro
Lecţii de 11 minute: 11 oameni cu poveşti deosebite vor dezvălui momentele care le-au schimbat vieţile în a V-a ediţie a conferinţei '11even Experiences' LUPTA CU BEZNA. La "11even Experiences" va vorbi şi Daniela Chiorean (foto), a cărei poveste, spusă de BIHOREANUL (facsimil) acum trei ani, i-a inspirat pe organizatori. La 42 de ani, orădeanca şi-a pierdut brusc vederea, dar în loc să se resemneze a absolvit o facultate şi un masterat în psihopedagogie, consiliind acum alţi semeni aflaţi în necaz
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un celebru jucător american de bridge, devenit apoi scriitor de mare succes, Alfred Sheinwold, spunea: "Învaţă din greşelile altora, nu vei avea timp să le faci tu pe toate". Ei bine, organizatorii conferinţelor "11even Experiences" cred cu tărie că oamenii pot învăţa la fel de bine şi din poveştile de succes ale altora.

Pe 11 noiembrie, de la ora 17, orădenii sunt invitaţi să facă tocmai asta, ascultând, la Sinagoga Zion, experienţele şi momentele de răscruce prin care au trecut 11 oameni, unii vedete, alţii neştiuţi, dar consacraţi în domeniile lor. În schimbul învăţăturilor, participanţilor li se cere o taxă de intrare, dar banii ajung înapoi în comunitate, urmând să fie cheltuiţi pentru a "sădi" pasiunea pentru ştiinţe în rândul unor tineri orădeni.

Seara poveştilor de viaţă

Fundaţia Comunitară Oradea, organizatoarea unor evenimente sociale şi caritabile precum "Swimathon" şi "Bursa talentelor", le oferă orădenilor, în noiembrie, a V-a ediţie a conferinţei "11even Experiences".

Anual, în mai multe oraşe ale ţării, la propunerea Asociaţiei "11even", 11 personalităţi din diverse domenii, oameni valoroşi cu sau fără expunere publică, transmit în intervenţii de câte fix 11 minute experienţe, întâmplări, eşecuri din propriile cariere şi vieţi, deciziile luate în momente de cotitură, vorbind şi despre principiile care i-au ajutat în drumul spre succes. Anul acesta, şase din cei 11 invitaţi sunt bihoreni.

Un nume necunoscut în propriul judeţ, dar ştiut peste hotare, este al creatoarei de poşete Otilia Flonta, unul dintre pionierii designului de accesorii de lux din România. Originară din Diosig, bihoreanca a intrat în lumea modei la sfârşitul anilor ’90, iar de atunci s-a afirmat continuu. "Aş putea spune că am nimerit în domeniul acesta. Eram director de vânzări la o firmă, iar o prietenă care vindea încălţăminte şi genţi mi-a spus că există un deficit de producători de poşete. Aşa am pus bazele primei firme, brandul Anna Rinaldi", a povestit Otilia BIHOREANULUI.

Bihoreanca din Lafayette

În timp, Anna Rinaldi a devenit cea mai importantă marcă românească de poşete de lux, vândută în reţelele Steillman, Il Passo, Leonardo, Otter, Benvenuti. În urmă cu cinci ani, Otilia a hotărât să renunţe la producţia internă. "Sincer, am întâmpinat mari probleme cu încasările. Am gândit brandul Otilia Flonta, destinat exclusiv pieţei externe, un brand mai scump, vândut în special în boutique-uri", spune întreprinzătoarea.

Poşetele sale se vând acum, la un preţ mediu de 400 euro, în Italia, Franţa, Belgia, Germania, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Statele Unite, Japonia, Rusia, China şi Brazilia. Şi nu oricum, ci prin unele din cele mai cunoscute lanţuri de magazine de lux, alături de creaţii ale caselor Prada şi Salvatore Ferragamo.

De altfel, Otilia este primul designer român care a "intrat" în faimoasa reţea a Galeriilor Lafayette, care îi vinde creaţiile în magazinele proprii din Dubai şi Berlin. Deseori, acestea sunt promovate şi în celebre reviste de modă, care stabilesc tendinţele an de an, cum ar fi Vogue.

Preţul succesului

În cinci ani, bihoreanca a vândut poşete de un milion de euro, succes care nu s-a produs din întâmplare. "Nu am devenit designer peste noapte. Am învăţat tehnici speciale, am cheltuit pe cursuri, particip constant la târguri. M-a ajutat faptul că sunt pasionată de matematică. O poşetă nu e altceva decât geometrie în spaţiu transpusă în plan", spune creatoarea.

În conferinţa "11even", Otilia vrea să le transmită cât mai multor orădeni ideea că pot reuşi oriunde, cu condiţia să fie foarte buni în ceea ce fac. "În lumea profesioniştilor nu contează de unde eşti, cine ţi-a purtat geanta, cu ce poveşti te prezinţi, ci produsul tău. La primele participări la târgurile din Milano şi Paris am primit comenzi şi felicitări. Nici dracu’ nu m-a întrebat dacă sunt din România sau dacă mă susţine cineva", explică ea.

Otilia nu se fereşte să vorbească şi despre preţul succesului: "Dacă joci în liga mare trebuie să fii dedicat şi să-ţi conduci direct afacerea. Nimeni nu va şti să-ţi facă treaba mai bine. Este, însă, greu şi obositor. Preţul pe care îl plăteşti este că nu mai ai viaţă personală".

Vânzătorul de ziare

Mihai Rosian, Weblike proUn alt bihorean care îşi va împărtăşi povestea la "11even Experiences" este Mihai Roşian (foto), în vârstă de 36 de ani, director creativ la Weblike Pro, o firmă care concepe pagini web.

Mihai a avut o copilărie deloc uşoară. "Cu mama mai am puţine imagini în minte, a murit când aveam 2 ani şi jumătate. Pe tata l-am pierdut la 12 ani, după ce s-a îmbolnăvit dintr-o dată", povesteşte orădeanul, ajuns sub tutela fratelui său mai mare, care tocmai îşi întemeiase o familie.

La doar 15 ani a decis să preia frâiele propriului destin. S-a mutat singur şi a început să vândă ziare în intersecţii. "La ora 5 dimineaţa le preluam şi mergeam să le vând printre maşini. Pe-atunci nu era aşa dezvoltat internetul. Mi-am făcut şi "abonaţi" pe la magazine", îşi aminteşte el povestea similară, la o scară deocamdată mai mică, celor ale unor milionari americani porniţi de jos de tot.

Fă ce-ţi place!

După ce a început liceul, Mihai a lucrat part-time ca ajutor de bucătar şi apoi într-un fast-food. Dorindu-şi mai mult, s-a înscris la un concurs pentru un job de fotograf de croazieră, deşi nu ştia aproape nimic despre această meserie. După mai multe interviuri a reuşit să intre în branşă, lucrând apoi, timp de 6 ani, pe mai mult de 20 de vase de croazieră. Cu timpul, a fost promovat pe funcţia de director de vânzări şi apoi a trecut la conceperea sistemelor de fotografiere şi developare a pozelor turiştilor, pentru vapoare care se aflau încă în construcţie în şantiere navale, unele de top, precum Solstice of the Seas (al companiei Celebrity Cruises) şi Disney Dream (Disney Cruise Line).

În urmă cu câţiva ani s-a repatriat şi, împreună cu cumnatul lui, a pus bazele unei firme de webdesign, creând portaluri şi magazine online pentru clienţi din România, Belgia şi Canada. Sfatul lui? "E foarte important să faci ceea ce-ţi place. Dacă nu-ţi place, opreşte-te! Mulţi vor spune că nu se poate. Eu îi contrazic şi spun că, dacă înveţi să faci ce-ţi şi place, vei fi apreciat pentru asta", spune Mihai.

Lumina Danielei

Un alt vorbitor la 11even-ul din acest an va fi Daniela Chiorean, o orădeancă a cărei viaţă s-a schimbat complet în urmă cu nouă ani, când şi-a pierdut vederea din cauza unei afecţiuni subite. Era tehnician dentar şi avea o viaţă activă. După lăsarea întunericului, a trecut prin încercări grele, fiind nevoită să înveţe să umble prin propria casă şi, mai rău, să trăiască cu gândul că nu va mai vedea lumina zilei. Dacă în faţa soţului şi fiului se arăta puternică, când rămânea singură nu făcea altceva decât să plângă.

În 2013, BIHOREANUL a relatat povestea Danielei, remarcabilă pentru faptul că, în loc să se dea bătută, s-a ambiţionat să urmeze o nouă facultate, Psihopedagogie Specială, deşi a trebuit să înregistreze toate cursurile şi a avut nevoie de ajutor pentru a ajunge de acasă la Universitate. Calificată ca psihopedagog, femeia s-a decis să-i ajute şi pe alţi oameni încercaţi de soartă, aşa că s-a "înrolat" ca voluntară la Centrul pentru Scleroză Multiplă, unde coordonează şi acum grupul de sprijin pentru pacienţii care suferă de această afecţiune cruntă, ascultându-i şi alinându-i.

Experienţe "colorate"

La Sinagoga Zion vor vorbi despre experienţe definitorii şi dr. Carmen Pantiş, medic primar ATI, cunoscută orădenilor pentru felul în care contribuie la salvarea unor vieţi prin transplanturi de  organe, precum şi Békési Csaba, directorul executiv al AJOFM Bihor, un politician tânăr, care a adus un suflu nou în instituţie, convins că aceasta poate performa ajutând oamenii rămaşi fără joburi la un moment dat.

Viorel LascuLa "11even Experiences" a fost invitat, de asemenea, şi speologul bihorean Viorel Lascu (foto), fost secretar de stat în Ministerul Mediului. Pasionat de tot ce înseamnă peşteră, acesta a înfiinţat Federaţia Română de Speologie şi, îndrăgostit de tradiţiile româneşti, a restaurat mai multe case vechi din lemn în satul Roşia, unde a şi fondat complexul "Traditional Casa Experience", ce oferă turiştilor posibilitatea să încerce stilul de viaţă al străbunicilor.

Lista va fi completată de cinci invitaţi din alte colţuri ale ţării: Cornel Ilie, liderul trupei Vunk şi fondatorul proiectului Rock On, prin care vrea să încurajeze pasiunea tinerilor pentru muzica rock, Vişinel Bălan, un tânăr crescut în orfelinate care a absolvit două facultăţi şi a devenit activist pentru drepturile copilului, Tică Darie, un tânăr care militează pentru salvarea Roşiei Montane de minerit şi chiar s-a mutat acolo pentru a dezvolta comunitatea locală, precum şi de Alexandru Tănase, proaspăt asociat la cea mai mare companie românească specializată în insolvenţe. Cel de-al 11-lea speaker n-a fost încă anunţat, dar date fiind biografiile celorlalţi 10 e de aşteptat să aibă şi el o poveste interesantă de spus...


BANI PENTRU ŞTIINŢE
Investiţie în tineri

Biletele pentru conferinţa "11even Experiences" programată la Sinagoga Zion pot fi cumpărate online, pe site-ul elevenevents.ro, precum şi sunând la numărul de telefon 0771.358.776. Un bilet standard, care asigură accesul la eveniment şi la coffee-break, costă 50 lei, iar unul premium (locuri limitate) costă 100 lei şi include participarea la un cocktail după terminarea evenimentului.

Cum Fundaţia Comunitară îşi interconectează proiectele, fondurile colectate la "11even Experiences" vor fi direcţionate pentru consolidarea Fondului Ştiinţescu, un program dezvoltat în parteneriat cu Romanian-American Foundation, prin care vor fi oferite finanţări unor proiecte depuse de tineri în domeniul STEM (ştiinţe, tehnologie, inginerie, matematică), pentru a le stimula pasiunea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
DE CE?
Pare interesant ! De Visinel chiar am auzit ( cariera lui seamana cu cea a lui Costel Cascaval ) ! Nu stiu ce cauta in ecuatie Pantisoaia pedelista ? Va povesti cum s-a pocait? Sau cum a ajuns pe liste alw Fisc-ului ? Sau cum se baga peste familiile unora, doar, doar va obtine un acord pentru un transplant ( vezi biciclista decedata in 2014 / cred ). Nu stiu de ce intotdeauna trebuie gasit cineva care sa strice un eveniment altel onorabil...
Postat 06 Noiembrie 2016, 13:17 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON