URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Iulie 2021, 14:00

Lăsaţi-ne să murim!

Lăsaţi-ne să murim! (ilustraţie generică, credit foto: Vadim Ghirda / ASSOCIATED PRESS)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Creatorii de filme şi cărţi de anticipaţie care au lansat scenarii cu epidemii globale ce loveau omenirea (un exemplu recent este "Contagion", din 2011, pe care multă lume l-a descoperit după izbucnirea crizei Covid) nu şi-au putut imagina că, într-o situaţie reală, oamenii vor refuza în număr mare leacul descoperit de cercetători. Dar viaţa bate filmul! Poate că nu neîncrederea în vaccin e problema, ci mai degrabă teama de lucrurile gratuite. Ciudat şi paradoxal, din moment ce tuturor ne plac gratuităţile.

Nu cheltuim mai nimic pentru prevenţie, vrem analize medicale, tratamente şi intervenţii chirurgicale gratuite, dar totuşi, când e musai să mergem la doctor, o facem cu plicul împăturit în podul palmei transpirate. Apoi ne plângem că nu am fost trataţi gratuit. Aşa a fost dintotdeauna, aşa trebuie să fie în vecii vecilor, amin! Dar când ceva este gratis: "Nu mersi, nu am încredere!". România ar fi trebuit să facă vaccinarea pe sub mână, cu pile, intervenţii şi cu şpagă, aşa campania ar fi avut un succes răsunător la nivel mondial.

Guvernul putea lansa zvonul că tranşele de vaccin sunt puţine şi că vor veni tot mai rar şi că se vor face pe bani. Atunci să fi văzut îmbulzeală la centrele de vaccinare şi scandal: "Faceţi doar câte unul la fiecare, să ajungă la toată lumea! Uitaţi, doamna de dinainte a primit două! Corupţilor! Hoţilor! Huo!". Sper ca şi cei mai slabi la minte care citesc aceste rânduri să înţeleagă gluma din rândurile de mai sus şi, în acelaşi timp, să se întrebe de ce suntem în situaţia asta.

Deşi nu ne dă bogăţia afară din casă, nu suntem adepţii vorbei "The best things in life are free (Cele mai bune lucruri din viaţă sunt gratis)". Ce e gratis nu e bun, nu e de încredere. Dacă dăm bani, atunci situaţia se schimbă, lucrurile capătă valoare, noi căpătăm valoare. Cu cât mai mult, cu atât mai bine. Ca în bancul cu doi ruşi care se întâlnesc întâmplător pe o stradă în Londra purtând acelaşi model de cravată. "Ai cumpărat-o de aici?" "Da." Cât ai dat pe ea?" "30 de lire". "Hm, revine primul cu superioritate, eu am dat 50!".

Textul de faţă nu este un manifest pro-vaccinare, deşi poate părea. Faza cu dreptul fiecăruia de a alege dacă se injectează sau nu rămâne valabilă. Dar nu pot să nu mă întreb cât ar fi fost în stare să cheltuiască pe un vaccin, acum un an, cei care din pricina virusului şi-au pierdut prin spitale mama, tata, bunicii sau prietenii. Ar fi bine să-şi pună întrebarea asta şi cei care cred că să conduci fără centură, să mergi la luptă fără vestă antiglonţ şi să sari din avion fără paraşută e cel mai cool, pentru că aşa fac tipii ăia eroici din filme. Dar, din păcate, viaţa bate filmul, uneori chiar rău de tot. "Lăsaţi-ne să murim!" nu e eroism, e prostie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON