URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Octombrie 2013, 07:48

Lăsaţi banii să vină la mine! Din lăcomie, episcopul Sofronie a "tăiat" finanţările bisericilor, ca să-şi lege numele de inaugurarea Catedralei din Centrul Civic

Lăsaţi banii să vină la mine! Din lăcomie, episcopul Sofronie a "tăiat" finanţările bisericilor, ca să-şi lege numele de inaugurarea Catedralei din Centrul Civic PĂRINTE VITREG. Anul acesta, mai multe parohii din Bihor şi-au pregătit dosarele pentru a căpăta, prin Secretariatul de Stat pentru Culte, bani de la buget. Cum, însă, Sofronie (foto) nu le-a avizat, sperând că va pune mâna pe toate sumele ca să termine Catedrala din Centrul Civic (fundal), iar socoteala nu i-a ieşit, vor rămâne fără fonduri şi bisericile, şi Catedrala
Lăsaţi banii să vină la mine! Din lăcomie, episcopul Sofronie a "tăiat" finanţările bisericilor, ca să-şi lege numele de inaugurarea Catedralei din Centrul Civic HAPLEA. Hotărât să încheie cât mai iute lucrările la Catedrala Episcopală (fundal), ca să dea bine în faţa Prea Fericitului patriarh Daniel, episcopul Sofronie Drincec (foto) a blocat finanţările pentru orice alt lăcaş de cult din judeţ. Preasfinţitul nu şi-a mai dat binecuvântarea pentru nicio altă lucrare, oricât de măruntă, la orice altă bisericuţă!
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Catedrala sau nimic! De aproape un an, episcopul Sofronie Drincec refuză să avizeze orice altă lucrare decât construcţia Catedralei Episcopale "Învierea Domnului".

Hotărât să-şi lege numele de această ctitorie pentru a-şi legitima în faţa Patriarhului Daniel pretenţia pentru un scaun mitropolitan, Preasfinţitul a mers până la boicotarea eforturilor tuturor bisericilor din judeţ de a atrage fonduri pentru reparaţii şi investiţii de la bugetul de stat. Hotărât să bage toţi banii în catedrală, Sofronie a rămas în final, însă, fără niciun leu! 

Tăiaţi de buget

Ortodocşii bihoreni sunt în fierbere. În vreme ce în numeroase biserici plouă prin acoperişuri, iar şantiere abandonate zac din lipsă de fonduri, PS Sofronie Drincec sabotează de aproape un an orice tentativă a parohiilor de a atrage finanţări din bani publici. Hotărât să finalizeze cât mai repede lucrările la Catedrala Episcopală "Învierea Domnului" din Piaţa Independenţei, plănuită să fie cel mai grandios lăcaş de cult din judeţ, eparhul pune tălpi oricărui alt proiect. Sofronie şi-a folosit influenţa asupra politrucilor locali şi trecerea pe lângă instituţiile centrale pentru a acapara toţi banii pentru catedrala de care vrea să-şi lege numele, în detrimentul celor peste 480 de parohii ortodoxe din judeţ! Nu de alta, dar "turma" poate să mai aştepte...

Episcopul a avut grijă ca nicio biserică ortodoxă să nu mai pupe un leu de la primării, de la Consiliul Judeţean sau de la Secretariatul de Stat pentru Culte. La începutul anului, Sofronie a pus Permanenţa Consiliului Eparhial să declare lucrările la Catedrală ca fiind prioritare. Bisericile au fost sărite de la finanţare. "Ce să tot facă atâtea lucrări? Au făcut destule! Să lucreze numai dacă au bani", ar fi spus episcopul.

Totul pentru Sofronie

Odată hotărârea luată, finanţările au început să curgă doar pentru Episcopie. Primele alocări au venit în aprilie, de la Primăria Oradea, asta după o pauză de doi ani. La începutul celui de-al doilea mandat, primarul Ilie Bolojan hotărâse că, în loc să dea banii pe mâna preoţilor, Primăria va reabilita din fondurile destinate bisericilor clădirile cultelor, astfel încât să îmbunătăţească imaginea oraşului. Administraţia Imobiliară Oradea a şi cheltuit anul trecut o jumătate de milion de lei, echivalentul alocărilor pe doi ani, pe reabilitarea fostului hotel Szechenyi din strada Republicii 11-13, aflat în proprietatea Episcopiei Ortodoxe.

Anul acesta, cum nu a mai rămas nimic de reabilitat, cei 240.000 lei destinaţi ortodocşilor au fost luaţi de Sofronie. Reprezentanţii municipalităţii spun că n-au avut încotro. "Consiliul Local nu poate stabili care sunt priorităţile cultelor. În aprilie, înainte de adoptarea bugetului, am solicitat Episcopiei să facă o repartiţie pe obiective a sumelor care îi revin. Ne-a răspuns că toţi banii merg la Catedrală", zice directorul economic al Primăriei, Eduard Florea.

05 Ioan Mang.jpgDouă luni mai târziu, Consiliul Judeţean a dat alte 200.000 lei. Tot Episcopiei. "Am avut o discuţie cu Preasfinţitul Sofronie, care ne-a spus că de această sumă este nevoie pentru finalizarea treptelor la Catedrală", spune vicepreşedintele CJ, Ioan Mang (foto). Iar aleşii judeţeni s-au executat...

"Faultaţi" la aviz

Dacă lăcomia episcopului s-ar fi oprit aici, poate nu se revolta nimeni, dar Preasfinţitul a boicotat inclusiv finanţările alocate bisericilor prin Secretariatul de Stat pentru Culte. Profitând că în baza HG 1.265/2010 proiectele depuse spre finanţare au nevoie de "avizul cultului" pentru ca dosarele de solicitare să fie considerate complete, Sofronie a închis ştampila Episcopiei în sertar şi a blocat toate lucrările. Din cele peste 70 de dosare de finanţare purtate de preoţii bihoreni pe holurile Episcopiei, nici unul n-a primit avizul său.

"Preasfinţitul a blocat toate proiectele în ideea că va lua toţi banii şi-i va băga în Catedrală. O prostie! Dacă era deştept, aviza dosarele cu şanse şi le cerea preoţilor să doneze un procentaj spre Catedrală din veniturile proprii ale parohiilor. Dacă primea 200.000 lei de la Bucureşti ca să-şi termite lucrările la biserică, orice preot ar fi ajutat bucuros Catedrala cu 50.000 lei din banii de la credincioşi. La câte parohii sunt în judeţ, se aduna o avere!", explică un preot. Aşa, însă, a pierdut toată lumea...

"Fără precedent!"

Deşi nu mai puţin de 70 de lăcaşe de cult din Bihor au nevoie urgentă de fonduri pentru reparaţii, dosarele ajunse la Secretariatul de Stat pentru Culte pot fi numărate pe degetele de la o mână. "Din judeţul Bihor sunt numai 5 dosare, din care 3 incomplete şi unul complet depus de două ori", spune Florinel Frunză, şeful Direcţiei Relaţii Culte din cadrul Secretariatului General al Guvernului.

După cum era de aşteptat, dosarelor incomplete le lipseşte doar avizul lui Sofronie, iar singurul dosar complet este cel al Catedralei, depus de episcop. De două ori, ca să fie sigur! Asta, însă, nu îi va ajuta la nimic. Surse din SGG spun că banii au fost realocaţi altor judeţe, întrucât în Bihor procedura de selecţie a fost viciată. "E un caz fără precedent, unic la nivel naţional: Episcopia a blocat toate dosarele parohiilor. Nu ne putem juca cu asta. Până la urmă, sunt bani publici şi trebuie să garantăm egalitate de şanse tuturor dosarelor", a explicat BIHOREANULUI un înalt funcţionar guvernamental.

Aşa că, în dorinţa sa de a aduna toţii banii de la stat pentru Catedrala de care vrea să-şi lege numele, episcopul Sofronie n-a reuşit decât să blocheze finanţările pentru toate parohiile din eparhia sa şi, în plus, să piardă şi banii pe care i-ar fi putut primi pentru râvnita ctitorie. Se ştie doar, până la urmă zgârcitul mai mult păgubeşte...


BANI PIERDUŢI
35,2
milioane lei a alocat bugetul de stat în 2013 pentru lucrările iniţiate de cultele religioase


DUPĂ 20 DE ANI
Mega-Catedrala consumatoare de bani

Cu o înălţime de 65 de metri de la fundaţie până în vârful crucii, şi o amprentă la sol de 1.422 metri pătraţi, Catedrala Episcopală "Învierea Domnului" se doreşte a fi cel mai mare lăcaş de cult din Bihor. Construcţia a declanşat dezbateri aprinse încă de la sfinţirea pietrei de temelie, în iunie 1990. Aşezată între două blocuri turn, Catedrala obturează vederea asupra intrării principale în Cetate, cel mai important monument istoric din Oradea, lucru pe care nu l-au îndrăznit nici măcar comuniştii.

Lucrările efective au început în 1995, iar în 1997 construcţia era adusă la nivelul solului. Până în 2005 s-a lucrat la structura de rezistenţă şi planşee. Ulterior s-au făcut tencuieli interioare, s-au montat ferestre, s-au sfinţit crucile din turlă şi cele cinci clopote. Sumele pe care le-a înghiţit edificiul sunt necunoscute. Dacă până în 2007 lucrările au fost făcute de firma CIAC, ulterior au fost preluate de Mivalin Construct, din Maramureş. "Practic, noi am lucrat doar pentru manoperă. Toate materialele au fost asigurate de beneficiar", povesteşte Ioan Mintaş, directorul CIAC.

De-a lungul timpului, Catedrala a înghiţit bani publici "asiguraţi" de Guvern, de potentaţi locali precum fostul rector Teodor Maghiar, parlamentari ca Mihai Bar, iar la propunerea lui Marcel Boloş, pe atunci director în Primărie, în 2007 Consiliul Local a alocat şi el un milion de lei. Neoficial, reprezentanţii Episcopiei estimau anul trecut valoarea lucrărilor rămase de efectuat la 8 milioane lei. Pentru a aduna aceşti bani, conducerea Protopopiatului Oradea a impus celor peste 300 de preoţi din oraş ca în ziua de plată a salariilor pe luna iunie să facă donaţii "voluntare" între 100 şi 300 lei, direct de pe statul de plată. Abuziv şi pe loc! Nu cumva să fugă cu banii...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
19 Comentarii
fara titlu
Numai oameni slabi gen Popa si Bolojan, care se pare se potrivesc de minune cu Sofronie,puteau proceda asa .Ca la noi ...la nimeni
Postat 12 Octombrie 2013, 14:09 de christian craciun
Biserica Rosie
@ anamaria Decat sa torni enormitati demne de psihiatrie/mitomanie, mai bine ai citi putina istorie. Deocamdata biserica ortodoxa romana, a pactizat cu diavolul ceausescu si nevasta-sa securitatea si impreuna au daramat biserici, au trimis oameni la inchisoare . Parerea mea ca esti fie un nemernic de securist , un sutanist cu grade sau bolnav psihic. \"De bine, de rau\", cum zici matale, neoprotestantii si catolicii nu si-au daramat bisericile si nici nu au turnat cum au facut colegii tai preotii cu grade militare. Ciocu mic, treci un pic la scoala si ia-ti medicamentele !
Postat 11 Octombrie 2013, 16:02 de Toma brichisitul
judecata "mai" dreapta !
Voi, cei de la bihoreanul, aveti un complex de inferioritate pe deplin justificat fata de Sofronie Drincec, altfel nu se explica perseverenta(ca sa nu folosesc alt cuvant) cu care il atacati ! E drept ca are multe scaderi in comportament, dar parerea mea e ca atacul vostru vizeaza biserica ortodoxa care, buna, rea, asa cum a fost ea de-a lungul timpului, ne-a lasat mostenire, mai ales voua, celor care o uzati mai intens, "limba romana" ! Altfel, poate ati fi scris intr-una din limbile Mariei Tereza ! Asiduitatea cu care promovati greco-catolicismul si neo-protestantismul e treaba voastra, atata vreme cat nu lezati majoritatea de 88% din populatia acestei tari !
Postat 10 Octombrie 2013, 08:28 de anamaria
asa-i in biserica
La ora actuala in biserici e o mafie de nedescris.De ce nu sunt supusi controlului financiar si bisericile,pt ca se fura la greu.
Postat 09 Octombrie 2013, 20:06 de marius
Sofronie, go home!
Revoltati-vi oameni buni. Si trimiteti-l pe Sofronie pachet lui Nea Danut si lui Streza, fanii lui! Nu mai tolerati abuzurile unui carierist feroce. Sunteti sute, mii. El probabil singur cu o gasca de acoliti.
Postat 09 Octombrie 2013, 18:58 de taunul77
BisericaCapitalistaRomana
În numele divinității, mafia bisericeasca fură băgând direct mâna în buzunarul nostru prin fel și fel de taxe și contribuții impuse de “smeriții” slujitori ai Domnului sau, indirect, prin bunăvoința financiară a statului. GAȘCA politică, extrem de darnică cu cine trebuie, cumpără cu banii noștri din bugetele locale, (fără să întrebe poporul) liniștea bisericii si cooperarea ei.
Postat 09 Octombrie 2013, 14:03 de Sofronie Gauritu
prost si tampit a fost cine a autorizat tot kkatu asta ..........
Postat 09 Octombrie 2013, 13:39 de preot
replica la articol
Religia este opiul maselor (populareindiferent de care popor incriminam ) citat de Karl Marx!:))=))Religia o fraza de danshiiinve Cu Adevar si Dreptate bine a facut episcopul ortodox Sofronie Drancec, trebuie terminata odata constructia acestei catedrale ortodoxe , nu suntem in stare local , nu au fost in stare cei care au condus judetul de cand sa demolat celebra statuie Fratii Petreus si bronzul ei a fost fourat si pradat de cei de la conducere care au condus judetul Bihor pana in prezent.Revenind la subiect ... si Teodor Maghiar tatucul UO si Ioan Mang PLAGIATORUL isi faceau aparitiile la slujbele ortodoxe , asta numai sa-i vada oradenii poporul roman bihorean, dar restul ? presedinteleCJ Biihor ex senatorul PNL Cornel Popa , si alti ,R Tarle NU! ca asta-i penticostal!:))=)).Dah bine la bihorenii poporul roman simplu aceste aparitii reclama ale oficialitatilor , imi povestea un oradean ca la aparitii - cu scarba la un An Nou a aparut si PLAGIATORUL Mang atunci era senator PSD , bine ca nu l-a huiduit lumea , le-a fost lehamite de el de Ioan Mang PLAGIATORUL ex (croc)senator PSD actual presedinte filiala PSD Bihor reales :))=))Acesta este opinia lui Romanul Simplu.
Postat 09 Octombrie 2013, 13:35 de Romanul Simplu
BISERICA ORTODOXA = FABRICA DE BANI
Un episcop infect, tolerat de conducerea corupta a biserici ortodoxe in frunte cu Daniel s , Megalomania Ortodoxa e la putere oriunde in Romania, fie Bucuresti sau Oradea - Mega Catedrale de sute de milioane de euro imbracate in marmura ... fabrici de stors bani ...
Postat 09 Octombrie 2013, 11:55 de john
Evanghelia dupa Matei
Iisus catre Apostoli : ,,8.Tămăduiţi pe cei neputincioşi, înviaţi pe cei morţi, curăţiţi pe cei leproşi, pe demoni scoateţi-i; în dar aţi luat, în dar să daţi. 9.Să nu aveţi nici aur, nici arginţi, nici bani în cingătorile voastre; 10.Nici traistă pe drum, nici două haine, nici încălţăminte, nici toiag; că vrednic este lucrătorul de hrana sa "
Postat 09 Octombrie 2013, 10:56 de DlGoe
Oooops!
S-o ia naiba de tastatură! Iar mi-a mâncat o literă! Titlul celuilalt comentariu era "Ce făptură minunată/Cu chipul de FATAL"! Fatal, adică de la fatalitate!
Postat 09 Octombrie 2013, 10:47 de TDS
Ce faptura minunata/Cu chipul de fata
Păi dacă diaconul misionar celib a propus ca_Consiliul Local să dea 1 milion de lei, nu se poate interpreta că a fost un MIC conflict de interese? În ce calitate a făcut "minunata făptură" o astfel de propunere? Că_Consiliul Local cam pune botul la tot soiul de propuneri se știe! De exemplu Consiliul aprobă și TRANZACȚII DUBIOASE(care au la bază CLAR fapte penale/ale celui cu care se încheie tranzacția, e adevărat dar totuși...).
Postat 09 Octombrie 2013, 10:44 de TDS
Ortodoxie
Dragilor, am ajuns in situatia in care ortodoxia conduce orasul. E normal? Noi platim taxe si impozite iar sumele incasate se aloca pt. construirea bisericilor!!! Suntem un neam de prosti. Noi lucram, Sofronie imparte banii!!! Rahat...
Postat 09 Octombrie 2013, 10:43 de Ortodoxie
TAXE SI IMPOZITE
Dragilor, am ajuns in situatia in care ortodoxia conduce orasul. E normal? Noi platim taxe si impozite iar sumele incasate se aloca pt. construirea bisericilor!!! Suntem un neam de prosti. Noi lucram, Sofronie imparte banii!!! Rahat...
Postat 09 Octombrie 2013, 10:41 de mooon
ce sume invart astia...
Stati mai fratilor, adica nu mai era nici un alt lacas de cult din Oradea, care sa fi necesitat finantare de la Primarie? se duc 200.000 RON adica 45.000 euro pt scarile catedralei? Astia is nebuni? De ce naiba nu il trage nimeni de maneca pe nehalitu asta burtos de la Episcopia noastra? Numai de aia meritati sa ramaneti fara bani si numai cu babe proaste drept enoriasi! Nu sunteti transparenti in nimic din ceea ce faceti si nici deschisi catre populatia tanara! O sa muriti in 10-15 ani ca niste sobolani, singuri in functiile voastre.
Postat 09 Octombrie 2013, 10:36 de baba cloanta
TAXE SI IMPOZITE
Ce fain...un preot dispune de banii contribuabililor...Hai fratilor, platiti taxe si impozite! Suntem prosti!!!
Postat 09 Octombrie 2013, 10:33 de bear
AFAR
COTIZEAZA SI PROSTII DE ENORIASI POATE ASA O SA LE AJUTE DUMNEZEU ! LOL !!!
Postat 09 Octombrie 2013, 10:22 de SS
afacere
ce mare afacere a devenit religia ortodoxa!!!!!!!!!!!!
Postat 09 Octombrie 2013, 08:36 de john doe
Z-EU
Un alt turn BABEL
Postat 09 Octombrie 2013, 08:36 de GAGA
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON