URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Mai 2023, 19:35

Lansare de carte a unuia dintre cei mai respectați medici din Oradea: „Și-a iubit meseria, a iubit copiii, a iubit spitalul” (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mai bine de 100 de colegi și studenți au participat, în amfiteatrul Spitalului Județean Oradea, la lansarea celui de-al doilea volum de „Semiologie pediatrică ilustrată”, pe care reputatul dr. Ritli Ladislau l-a finalizat la cinci ani după primul. Înaintarea în vârstă „mi-a încetinit viteza de creație”, a explicat cu umor autorul, insistând că într-o epocă în care progresul tehnologic în medicină este uluitor susține „cu încăpățânare” primatul observării clinice a bolnavului înaintea investigațiilor paraclinice.

„Și-a iubit meseria, a iubit copiii, a iubit spitalul”, l-a elogiat un „învățăcel” ajuns el însuși la maturitate.

Baza pediatriei

Fost discipol al dr. Gavril Curteanu, șef de secție și manager al fostului Spital de Copii, ulterior Municipal, fost șef al Direcției de Sănătate Publică Bihor și ministru al Sănătății, „tânărul pensionar” – cum l-a numit o colegă – dr. Ritli Ladislau a lansat luni volumul II al lucrării „Semiologie pediatrică ilustrată”, despre recunoașterea semnelor bolilor la copii.

La eveniment au participat numeroși confrați, nu doar pediatri, ci și din alte specialități, acesta fiind deschis de un mesaj video – atipic pentru el, căci nu e o persoană care să facă risipă de adjective – al managerului Spitalului Județean, dr. Gheorghe Carp, format în stagiatură sub îndrumarea dr. Ritli. „Ceilalți colegi știau dintr-un sindrom zece simptome, dar dl. dr. Ritli le cunoștea pe toate. Este un om foarte, foarte valoros, un exemplu de medic pediatru care și-a iubit meseria, a iubit copiii și a iubit spitalul”, a transmis dr. Carp, aflat în străinătate.

„O astfel de carte este baza pediatriei, căci fără a stăpâni semiologia nu poți fi un bun pediatru. Avem tendința să neglijăm semiologia pentru că ne putem baza tot mai mult pe imagistică și laborator”, a mai spus dr. Carp.

„Câte jocuri de culise...”

Cuvinte elogioase despre activitatea dr. Ritli Ladislau au avut și dr. Daniela Rahotă, șefa DSP Bihor, instituție pe care medicul a condus-o în trecut, și reprezentanții Facultății de Medicină și Farmacie a Universității din Oradea.

„Nu cred că a mai fost vreodată atât de multă lume la o lansare de carte (n.r. – găzduită de spital)”, a spus decanul FMF, prof. univ. dr. Adrian Maghiar, care a ținut să-i mulțumească autorului nu doar pentru lucrare, ci și pentru activitatea ca ministru al Sănătății, poziție din care a sprijinit atât sistemul sanitar din Bihor, cât și Facultatea. „N-o să știm niciodată câte jocuri de culise se fac la acest nivel pentru a ajuta județul de unde vii”, a adăugat dr. Maghiar.

Mai oficial decât acesta, prodecanul Florian Bodog a afirmat că dr. Ritli este „cel mai bun semiolog pe care îl avem în Oradea și cred că și din Transilvania”, comițând în cuvântarea sa și o serie de cacofonii, iertate de public: „Am citit cartea, este o carte absolut copleșitoare, atât ca cazuistică, cât și ca experiență de viață. Cred că este una din cele mai valoroase cărți pentru biblioteca facultății”.

„Din programe lipsește” tocmai „fundamentul”

Vizibil emoționat, dr. Ritli a glumit cu autoironie, recunoscând că i-au trebuit cinci ani ca să finalizeze cel de-al doilea volum. „Singura explicație este că mi-a încetinit viteza de creație”, a spus el, după care a desfășurat o adevărată pledoarie pentru medicina practicată (și) după metodele clasice, începând cu observarea bolnavului și a semnelor bolii. „Semiologia este fundamentul activității clinice, în ciuda imensului progres al medicinei pe tărâmul explorărilor diagnostice”, a spus dr. Ritli Ladislau.

Acesta a precizat că „din programele de pregătire a studenților și tinerilor medici lipsește de obicei semiologia pediatrică”, astfel că a umplut, practic, un gol, cartea având „un caracter didactic și fiind adresată tuturor practicienilor”.

Elegant și modest, cum a fost întreaga carieră, fostul ministru al Sănătății nu a uitat să le mulțumească unor colaboratori care l-au asistat în munca de documentare – precum dr. Virginia Băican, Paula Marian, Gabriela Miculschi și Szabó József – și unor confrați din alte specialități cu care s-a consultat atât în practica clinică, cât și în redactarea lucrării.

Personalului editurii „i-a venit rău”

Tipărită în condiții grafice de excepție la Tipografia Alutus din Miercurea Ciuc, cartea „Semiologie pediatrică ilustrată” a fost dedicată de dr. Ritli Ladislau „nepoților mei adorabili” și a apărut sub egida Editurii Holnap, despre care autorul a povestit cu umor că, fiind specializată „în lucrări de literatură” (adică beletristică și poezie), personalului i-a venit rău” când a văzut cele 420 de pagini și 623 imagini cu copii având diferite afecțiuni, vizibile încă după aspectul acestora.

Volumul II al lucrării tratează semiologia aparatelor reno-urinar, digestiv și cardiovascular, a bolilor endocrine și neurologice, plus un tabel cu valorile normale ale unor parametri de laborator pentru investigațiile de specialitate la pacienții pediatrici.

La finalul evenimentului, care a fost pigmentat artistic cu momente muzicale furnizate de fetița Alexandra Berindei și de violonista Ioana Dascălu, de la Filarmonica orădeană, autorul a oferit autografe, dar și prăjiturele pentru participanți.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON