Printr-un comunicat transmis joi, Direcţia Naţională Anticorupţie a avertizat că modificările pe care majoritatea PSD-ALDE-UDMR intenţionează să le aducă Codului penal şi Codului de procedură penală "vor avea un efect devastator asupra anchetelor penale, deoarece elimină instrumentele legale indispensabile prin care organele de anchetă pot investiga infracţiunile".
De asemenea, şefa acestei instituţii, Laura Codruţa Kovesi, a spus, într-o intervenţie la Digi24, că procurorii vor fi privaţi de instrumente de investigare şi că însăşi DNA nu va mai avea rost.
"Vom fi obligaţi ca persoanele anchetate să fie anunţate înainte de orice fel de investigaţii. Ce investigaţii mai poţi să faci, când acea persoană ştie că tu vrei să o investighezi pentru o anumită faptă?", a spus Kovesi.
"Dacă un astfel de text intră în vigoare, putem spune că DNA-ul se închide", a adăugat ea. Şefa DNA a subliniat şi că modificările propuse vor face să nu mai existe vreun mod de a informa public cu privire la ceea ce se întâmplă în sistemul judiciar.
O altă modificare criticată este cea privitoare la documentele găsite în timpul percheziţiilor informatice, care nu vor mai putea fi folosite. "Dacă noi, în activitatea noastră, facem o percheziţie informatică cu autorizare din partea judecătorului, pe lângă documentele pe care noi le căutăm sau mailurile care ne interesează, noi gasim un fişier video şi pe imagini vedem că s-a produs o crimă, un fişier video unde rezultă o infracţiune de pornografie infantilă, potrivit legii nu putem face nimic cu acele fişiere. Dimpotrivă, ele trebuie distruse. În acest fel, se elimină principalele modalităţi de investigare", a spus Kovesi.
Şefa DNA mai spune că acest modificări, dacă vor fi adoptate, vor afecta activitatea tuturor procurorilor, nu doar pe cea a direcţiei pe care o conduce.
"De exemplu, se dezincriminează infracţiunea de mărturie mincinoasă. Va afecta şi cauzele aflate pe rol, pentru că se aplică principiul legii cele mai favorabile. Orice persoană audiată ca martor va avea dreptul să spună ce vrea. Există un risc imens să se ajungă la erori judiciare. Nu va exista nicio sancţiune dacă acesta minte", a arătat ea.
Un alt efect este acela că procurorii nu vor mai putea avea acces rapid la bazele de date. "Să vă dau un un exemplu. Dacă în cazul unei infracţiuni de omor, criminalul pleacă de la locul faptei cu o maşină, procurorii şi poliţiştii nu vor putea verifica numărul maşinii, cine este proprietarul acelei maşini, în baza de date, pentru că avocatul potenţialului criminal ar avea acces şi el la baza de date. Investigatorii vor fi privaţi de instrumente care trebuie să fie simple, eficiente şi rapide atunci când vorbim de infracţiuni grave", a spus Kovesi.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.