URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Decembrie 2017, 14:40

Kovesi critică modificarea Codurilor penale: Dacă o astfel de lege intră în vigoare, DNA-ul se închide

Kovesi critică modificarea Codurilor penale: Dacă o astfel de lege intră în vigoare, DNA-ul se închide sursa foto: www.evz.ro

Printr-un comunicat transmis joi, Direcţia Naţională Anticorupţie a avertizat că modificările pe care majoritatea PSD-ALDE-UDMR intenţionează să le aducă Codului penal şi Codului de procedură penală "vor avea un efect devastator asupra anchetelor penale, deoarece elimină instrumentele legale indispensabile prin care organele de anchetă pot investiga infracţiunile".

De asemenea, şefa acestei instituţii, Laura Codruţa Kovesi, a spus, într-o intervenţie la Digi24, că procurorii vor fi privaţi de instrumente de investigare şi că însăşi DNA nu va mai avea rost. 

"Vom fi obligaţi ca persoanele anchetate să fie anunţate înainte de orice fel de investigaţii. Ce investigaţii mai poţi să faci, când acea persoană ştie că tu vrei să o investighezi pentru o anumită faptă?", a spus Kovesi. 

"Dacă un astfel de text intră în vigoare, putem spune că DNA-ul se închide", a adăugat ea. Şefa DNA a subliniat şi că modificările propuse vor face să nu mai existe vreun mod de a informa public cu privire la ceea ce se întâmplă în sistemul judiciar.

O altă modificare criticată este cea privitoare la documentele găsite în timpul percheziţiilor informatice, care nu vor mai putea fi folosite. "Dacă noi, în activitatea noastră, facem o percheziţie informatică cu autorizare din partea judecătorului, pe lângă documentele pe care noi le căutăm sau mailurile care ne interesează, noi gasim un fişier video şi pe imagini vedem că s-a produs o crimă, un fişier video unde rezultă o infracţiune de pornografie infantilă, potrivit legii nu putem face nimic cu acele fişiere. Dimpotrivă, ele trebuie distruse. În acest fel, se elimină principalele modalităţi de investigare", a spus Kovesi.

Şefa DNA mai spune că acest modificări, dacă vor fi adoptate, vor afecta activitatea tuturor procurorilor, nu doar pe cea a direcţiei pe care o conduce.

"De exemplu, se dezincriminează infracţiunea de mărturie mincinoasă. Va afecta şi cauzele aflate pe rol, pentru că se aplică principiul legii cele mai favorabile. Orice persoană audiată ca martor va avea dreptul să spună ce vrea. Există un risc imens să se ajungă la erori judiciare. Nu va exista nicio sancţiune dacă acesta minte", a arătat ea.

Un alt efect este acela că procurorii nu vor mai putea avea acces rapid la bazele de date. "Să vă dau un un exemplu. Dacă în cazul unei infracţiuni de omor, criminalul pleacă de la locul faptei cu o maşină, procurorii şi poliţiştii nu vor putea verifica numărul maşinii, cine este proprietarul acelei maşini, în baza de date, pentru că avocatul potenţialului criminal ar avea acces şi el la baza de date. Investigatorii vor fi privaţi de instrumente care trebuie să fie simple, eficiente şi rapide atunci când vorbim de infracţiuni grave", a spus Kovesi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
imi place
societatea romaneasca evolueaza pe zi ce trece bravoooooooo , ce am ales aia vom culege , coruptie si spagi , pai daca si politia locala deja ia taxe de protectie in oradea impartiti pe cartiere ce institutie se mai infiinteaza oare sa ia spagi
Postat 18 Decembrie 2017, 07:44 de Rumanu
Exemple bogate
Nu sunt de acord cu modificarile privind legile justiţiei, dar parchetul este veriga slabă în sistemul judiciar. Nu parchetul în general, ci acei procurori de doi lei, care ling firmiturile căzute de la masa ,,gulerelor albe"!!! Ăştia sunt cancerul societăţii româneşti!Şi din păcate, sunt destui de teapa asta...
Postat 16 Decembrie 2017, 03:28 de User anonimizat
Bravos PSD ALDE UDMR.
Daca ti se ia gatul in fata unui bancomat, esti lovit tu sau copii tai pe trecerea de pietoni, ti se incendiaza masina...de exemplu seara pe intuneric fara martori dar exista inregistrari pe o camera de supraveghere, infractorul nu poate fi cercetat chiar daca a fost inentificat deoarece inregistrarile video nu mai sunt probe acceptate conform noilor prevederi legale ale lui Ciordache.
Postat 15 Decembrie 2017, 10:04 de Ducustrigacucu
intuneric
Dupa 40 de ani de comunism se pare ca iar vine noaptea peste Romania cand hotii dicteaza si ei fac legile justitiei.Pilele ,relatiile si nesimtirea din nou la putere ,noi romanii avem in sange furtul,nu ne plac hotii la puscarie....
Postat 15 Decembrie 2017, 08:45 de suporter_oradean
Normal ca se inchide ...
... daca e populata cu tot felul de "ascultatori", in loc de meseriasi care fac dosare strict pe probe !?!
Postat 14 Decembrie 2017, 17:36 de WinDos
Ciuma rosie
Mulțumim psd ca dai liber la hoție. Sper sa fie victime toți cei care au votat psd. Iertați răutatea.
Postat 14 Decembrie 2017, 16:48 de demos
@eutanasiu
Ce spune Codruta si ce intelege un psd-ist...
Postat 14 Decembrie 2017, 15:41 de unul
"Ce investigaţii mai poţi să faci, când acea persoană ştie că tu vrei să o investighezi pentru o anumită faptă?"
Stimata Coduţă tocmai ne spune că, în mod curent, nu investighează fapte COMISE!
Postat 14 Decembrie 2017, 15:10 de eutanasiu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON