URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Decembrie 2023, 19:09

Judeţul Bihor este pe primul loc în ţară, cu cereri de finanţare în valoare de 54 milioane euro pentru mediul rural

Judeţul Bihor este pe primul loc în ţară, cu cereri de finanţare în valoare de 54 milioane euro pentru mediul rural foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Judeţul Bihor este pe locul întâi în ţară după valoarea totală a finanțărilor solicitate pentru dezvoltarea mediului rural.

"În topul clasamentelor!"

Oficiul Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (OJFIR) Bihor a anunţat marţi, printr-un comunicat de presă, "clasarea Bihorului în topul clasamentelor la accesarea banilor europeni prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală".

Agricultorii şi administraţiile locale din satele bihorene au depus cereri de finanţare cu o valoare totală record.

"În urma direcţiilor de finanţare deschise în cadrul Programului Naţional Strategic (PNS) 2023-2027, întreprinzătorii de la ţară şi administraţiile comunale nu se dezmint, depunând 411 cereri de finanţare cu o valoare totală de nu mai puţin de 54 milioane de euro, sumă care situează din nou judeţul Bihor pe primul loc", se menţionează în comunicat.

În clasamentul judeţelor cu cele mai mari sume solicitate se mai află, pe locul secund, Bistriţa - Năsăud cu 41,6 milioane euro, Cluj - Napoca (24 milioane euro) şi Hunedoara (16,1 milioane euro).

Pariul pe agricultură

Creşterea numărului de cereri dovedeşte atractivitatea în creştere a zonei rurale pentru mediul de afaceri.

"Succesul depunerii unui număr atât de mare de proiecte la nivelul judeţului Bihor se datorează în primul rând beneficiarilor noştri, care întrunesc condiţiile de eligibilitate, curajului şi perseverenţei lor, capacităţii lor antreprenoriale, firmelor de consultanţă care fac posibilă depunerea proiectelor la OJFIR Bihor, precum şi acţiunilor noastre permanente de promovare a liniilor de finanţare", a declarat directorul OJFIR Bihor, Cristian Buzlea.

PNS 2023-2027 urmărește dezvoltarea spaţiului rural, de la sprijinirea agriculturii şi a activităţilor adiacente, cum ar fi procesarea produselor, până la îmbunătăţirea infrastructurii de drumuri, apă, canalizare şi altele.

Întoarcerea acasă...

Potrivit comunicatului OJFIR, cea mai mare căutare a avut-o sprijinul financiar de 70.000 euro, pentru instalarea tinerilor fermieri.

Din suma atrasă, 75% se acordă la semnarea contractului de finanţare pentru stimularea activităţii, iar diferenţa de 25% se plăteşte în cel mult trei ani în funcţie de implementarea corectă a Planului de Afaceri asumat.

"Apetitul tinerilor fermieri bihoreni pentru bani europeni este la cote maxime. În judeţ (n.r. - pentru acest tip de sprijin) au fost depuse 403 de proiecte cu o valoare de 28,2 milioane euro", a declarat pentru BIHOREANUL, purtătorul de cuvânt al OJFIR Bihor, Simona Drimbău.

Pe această linie de finanţare, judeţul Bihor a fost depăşit în ţară doar de Bistriţa Năsăud, cu 424 de proiecte depuse în valoare de 29,6 milioane euro.

Cele două judeţe sunt urmate, la mare distanţă, de Cluj, cu 289 de cereri de finanţare în valoare de 20,2 milioane euro, şi Hunedoara, cu 205 cereri de finanţare şi 14,3 milioane euro.

Drumuri şi căi de acces

În schimb, judeţul Bihor ocupă primul loc şi în ceea ce priveşte numărul mare de proiecte depuse de administraţiile locale pentru modernizarea infrastructurii rutiere din spaţiul rural.

"Avem nu mai puţin de 19 dosare de finanţare cu o valoare de 18,8 milioane euro care au fost depuse de UAT-urile bihorene", a spus Drimbău.

O mare căutare a avut-o şi direcţia privind modernizarea infrastructurii agricole de acces.

"Pe această măsură de finanţare au fost depuse 7 dosare cu o valoare de finanţare nerambursabilă de 6,9 milioane euro", se menţionează în comunicat.

Pentru cele două direcţii de finanţare destinate administraţiilor locale, potenţialii beneficiari mai pot depune solicitări până la sfârşitul lunii februarie a anului viitor.

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Ok.
Si tinerii fermieri sunt ok, dar acolo mai vedem peste 5-10 ani. Insa e imbucurator ca UAT-urile invata sa faca proiecte.
Postat 19 Decembrie 2023, 22:32 de nihil
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON