URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Ianuarie 2024, 17:40

Judecătorul Cristi Danileț se pensionează. Află cum își motivează decizia!

Judecătorul Cristi Danileț se pensionează. Află cum își motivează decizia! sursa foto Facebook / Cristi Danileț
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Judecătorul Cristi Danileț, cunoscut atât pentru pledoariile sale pentru reformarea sistemului judiciar, cât și pentru lecțiile de educație juridică în școli, se pensionează la vârsta de numai 48 ani.

„Sper să fie aprobată”

Secția pentru judecători a CSM are pe agendă și va trebui să soluționeze, în perioada următoare, cererea de pensionare pe care Danileț a depus-o, potrivit spuselor sale, la finele lunii decembrie a anului trecut.

„Am depus cererea de pensionare la Consiliul Superior al Magistraturii și sper să fie aprobată, pentru ca apoi președintele României să semneze decretul de eliberare din funcție”, a declarat, vineri, pentru BIHOREANUL, judecătorul Cristi Danileț, care a precizat că în luna ianuarie a anului trecut a adunat 25 de ani de vechime în magistratură.

Întrebat cu privire la motivele care l-au determinat să solicite pensionarea, Danileț a arătat că „în principal” este vorba despre faptul că s-a săturat să facă naveta la Cluj de la Oradea, unde s-a stabilit din 2020, inclusiv cu domiciliul în cartea de identitate.

Nivelul de „suportabilitate”, depășit

„Am depus încă din 2022 o cerere de transfer de la Tribunalul Cluj la Tribunalul Bihor, dar din păcate CSM a refuzat să o soluționeze, în mod complet nejustificat. Acum câteva luni am cerut din nou soluționarea cererii, dar tot fără rezultat. Or, eu fac naveta săptămânal de la Oradea, oboseala și cheltuielile sunt foarte mari și nu mai are rost să stau așa. Am și eu un anumit nivel de suportabilitate”, a spus Danileț.

Pe de altă parte, acesta a invocat și „acțiunile disciplinare vexatorii” declanșate împotriva sa de Inspecția Judiciară, invocând ca pretexte postări făcute pe Facebook cu clipuri ce-l înfățișau tunzând vegetația sau curățind piscina în curtea propriei case, dar și acuza că ar fi făcut politică prin intermediul unei ONG, Asociația VeDem Just. „Am fost nevoit să apelez la Curtea Supremă ca să fie anulate suspendările mele din magistratură”, a amintit Danileț.

În fine, acesta a admis că un al treilea motiv pentru care a ales pensionarea este faptul că în prezent există condiții „mai bune” pentru magistrații care se retrag din activitate. Întrebat despre cuantumul pensiei, Danileț a spus că încă nu știe cât va fi aceasta, dar ele au determinat un val de pensionări din sistemul judiciar.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Unii in floarea vârstei
...se pensionează, alții lucrează în condiții grele până la 65 de ani. Toți, absolut toți, vor profita de legile care și le-au dat. Danilet nu face excepție. In America vezi judecători la 65-70 de ani in tribunalele obișnuite. La noi, karatiștii și tunzătorii de vegetație abandonează sub 50 de ani. Ii stresant? Ce să zică atunci proiectanții de clădiri imense cu responsabilități pt sute / mii de oameni, cei ce proiectează coloși industriali, ce să zică medicii chirurgi, ce sa zică un muncitor obișnuit care cu de abia face față facturilor curente și trăiește la limita veniturilor. Are / a avut acesta din urmă facilitățile lui Danilet, deși și el muncește și se stresează tot legal? Judecătorii nu fac toată ziua integrale și derivate și nu au termene limită de predare a lucrului lor. Ar trebui și ei tratați că orice cetățean la pensie. Nu lucrează în medii toxice, nu se expun la viruși și bacterii, nu cară nimic în spate. Așteptăm schimbarea legislației, dar nu ne facem iluzii că se va și întâmpla.
Postat 06 Ianuarie 2024, 17:33 de georgemarian
era
de asteptat... , ma gandesc ca un star nascut de pedele , e la fel de folositor pentru RO ca exponentii de varf , au facut praf economia ro pentru un castig rapid si aparent mai evoluat, lasand imm sa moara vs loanuri , au comasat tot ce nu trebuia samd , si acuma stai pe 6k eu penzie de la nenorocitii de 3.5 k de pe borsului sau aiurea ...haplauze haplauze ...
Postat 06 Ianuarie 2024, 15:00 de sodelica
Ce prostanac! (la mine ma refer)
Cand ma gandesc ca in urma nu cu mult timp ziceam: uite, un OM printre scarbele din justitie. Un OM care incearca sa ia taurul de coarne, incearca sa faca ceva, sa schimbe ceva. Consideram ca daca mai sunt cativa ca el, nu-i chiar totul pierdut. Dl Danilet, repede ati mai obosit pt un karatist! M-ati dezamagit si ca mine sunt multi. Nu va fac nicio urare!
Postat 06 Ianuarie 2024, 12:54 de Kid
Ne-am specializat pînă am ajuns să nu mai știm nimic...
Amu' io' n-am bai cu pruncu ista, că-mi pare că-i un fițîngău nealcoș de-a nost' care s-o luptat cu Sistemul Ticăloșit, da' zdrențele alea dă Slavoinea, Gîrbolovanca și alealalte parașute anteniste care or făcut beșici la genunți, de la lucrul pe limba lor de sub biroul lui Bombonel, Daddy și Mickey Mouse, alea-s mai sprucate ca niște ciori și mai lacome ca niște libărci și nu se mai satură să roadă la rădăcina democrației noastre debile și la poala nefericitului nostru popor, fir-ar-le-ar foaita de rușine să le fie, amy' și-n veacul veacurilor, amin!
Postat 06 Ianuarie 2024, 12:47 de pupinjuristu
La Pensie!
A adunat CU GREU 25 de ani de vechime în magistratură, chiar a lasat un an de la el. In fine, e un 'drept' pe care l-au castigat cu mult sange si efort. Poate e mai bine asa. Vorba aia, nu-i brost cine ce rece ci cel care da. Sa ne dea contul de patreon, poate i-i mai lasam si noi un ban de cafea.
Postat 06 Ianuarie 2024, 11:13 de nihil
Dat afară din magistratură și apoi reangajat.
Unul ca ăsta ar fi trebuit trecut direct la o pensie strict pe contributivitate.
Postat 06 Ianuarie 2024, 09:24 de KP
pensionari speciali
daca se poate, profita si el ca sunt "conditii bune" si se pensioneaza la 48 de ani. E mai suportabil sa iei bani grei pe degeaba, decat sa iei bani grei ptr ca te prezinti la lucru. Ar fi de ras, daca n-ar plange bugetul de imprumuturi si restul pensionarilor, cum magistratii hotarasc in instanta ca pensia speciala din justitie e mai sfanta decat libertatea. Se pot plange toti din guvern ca duc criza de angajati in MAI, in politie, in justitie, ca ei aleg sa ii incurajeze sa se pensioneze la 45 de ani. Pacat ca reporterii de la fata locului nu le fuge mintea sa puna intrebarile astea. In plus, se stie ca de multe ori cand esti prins cu coruptie, si e pusa lumina reflectoarelor pe ei, "pedeapsa" e sa trimita bugetarul in pensionare "fortata". Asa, pot scoate universitatile si academiile de politie studenti neexperimentati cu miile, ca dupa 15 ani cand au si ei un pic de experienta sa inteleaga mai aprofundat domeniul, ii trimit in hibernare in condediu vesnic.
Postat 05 Ianuarie 2024, 23:22 de unu
mult ai muncit
asta atat a muncit ca sa obosit ,atat sa folosesti pensia dupa cum o meriti,
Postat 05 Ianuarie 2024, 19:33 de todo
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON