URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 26 MARTIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În sondajele pentru prezidențiale Crin Antonescu ocupă un onorant loc 3. În comparație cu Ilie Bolojan, 51% din respondenți l-ar prefera pe bihorean și doar 15% pe Crin. Credeți că prietenii Nordis, alde Ciolacu și Grindeanu, onor Kelemen Hunor sau doctor Lucică Bode nu știau aceste cifre? Și totuși, au preferat să meargă la pierdere cu Antonescu decât la câștig cu Bolojan. Asta, pentru că bihoreanul e coșmarul coaliției aflate la guvernare...
Zic şi eu
Adrian Cris
Una dintre cauzele exploziei populismului și extremismului ține nu de politicieni, ci de magistrați: calitatea slabă a actului de justiție, având consecință neîncrederea în capacitatea acesteia de a aplica legea. „Corupția subminează democrația. Astfel de lucruri reprezintă o mină de aur pentru extremiști”, a remarcat un cititor al BIHOREANULUI, comentând o știre despre lamentabilul rezultat al anchetării unei fraude cu fonduri europene de către DNA Oradea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota la alegerile prezidențiale din luna mai? (Ordinea este cea de pe buletinele de vot)












De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urmă cu câteva zile, Președintele interimar al României a promulgat o lege prin care se stabilește faptul că neprezentarea unui condamnat la Poliție sau la închisoare în termen de 7 zile de la data rămânerii definitive a condamnării la pedeapsa închisorii în regim de executare constituie infracțiunea de evadare...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
31 Martie 2024, 12:15

Istoricul unei persoane, accesibil prin simpla scanare a buletinului. Polițiștii au testat o nouă aplicație în Oradea (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şoferii opriţi de poliţişti în trafic nu vor mai trebui să aştepte minute bune pentru ca poliţiştii să le "dea prin staţie" datele. De acum, oamenii legii pot afla istoricul unei persoane în doar câteva secunde, prin scanarea unui act de identitate cu ajutorul unei aplicaţii care are acces la toate bazele de date ale autorităților române.

eDAC, acronim pentru "Evidenţa Documentelor de identitate şi verificarea Autenticităţii acestora cu Caracteristicile persoanelor verificate", permite poliţiştilor să scaneze automat documentele personale, cum ar fi cartea de identitate sau paşaportul, dar şi să introducă manual datele de identitate. 

Sistemul de verificare a intrat în vigoare sâmbătă seara, de la ora 22, o dată cu aderarea României la spaţiul Schengen aerian şi maritim, iar într-o acţiune desfăşurată la nivel național, poliţiştii bihoreni au ieşit în stradă pentru a folosi respectiva aplicaţie. 

"Toate echipajele de poliţie rutieră, ordine publică şi poliţia de la transporturi aflate în teren au în dotare tablete sau telefoane mobile care au instalată această aplicaţie. Sistemul de verificare mobil permite consultarea a tuturor bazelor de date, direct din teren. Rezultatele apar pe ecran în câteva secunde, astfel interacţiunea poliţist – persoană legitimate se desfăşoară mult mai rapid", a precizat BIHOREANULUI inspector principal Cristian Popa din cadrul Serviciului Rutier Bihor.

Astfel, prin intermediul dispozitivelor mobile sau tabletelor, poliţiştii pot realiza verificările necesare atât în activităţile curente din teren, cât şi în punctele de acces din instituţie sau la ghişeele destinate publicului. Aplicaţia furnizează, printre altele, informaţii ca istoricul judiciar sau alte detalii utile poliţiştilor.

Un exemplu concret al utilităţii acestei aplicaţii a fost evidenţiat sâmbătă seara, când agenţii bihoreni au oprit în trafic o maşină condusă de o şoferiţă, iar în urma scanării buletinului datele apărute în aplicaţie arătau că femeia deţinea permis de port-armă, informaţii care nu ar fi fost aflate de poliţişti de la faţa locului.

Mai mult decât atât, aplicaţia permite poliţiştilor să acceseze fotografia persoanei, facilitând procesul de identificare şi verificare a autenticităţii.

În cazul în care persoana legitimată conduce un vehicul, datele acesteia vor fi introduse manual în aplicaţie pentru verificare.

În situaţia în care poliţiştii sesizează anumite nereguli, persoana în cauză va fi condusă la sediul unităţii de poliţie pentru verificări suplimentare şi aplicarea prevederilor legale.

Astfel de verificări se desfăşurau anterior prin utilizarea altor mijloace tehnice, cum ar fi staţiile TETRA, care aveau acces la informații limitate, iar datele trebuiau introduse manual.   

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Cam ca in China...
Fiecare posesor al unei asemenea tablete este un potential infractor. Mediul politienesc este unul cu grad ridicat de risc criminogen, dovezi despre penetrarea lui de catre infractori apar zilnic in presa. Amintiti-va cum a accesat Victoras baza de date a politiei folosindu-se datele de logare ale militistilor AUTORIZATI. Ce va fi de aici inainte mi-e groaza sa ma gandesc! Ce are de zis Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal? Da' madam weberova?
Postat 01 Aprilie 2024, 11:39 de pinonel
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5966 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON