URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 10 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Aprilie 2023, 17:41

Istoric orădean despre asimilarea românilor din Ungaria: Au ajuns „exponate de muzeu”, care există doar în hârtiile autorităților ungare (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Situații în care într-un institut dedicat românilor din Ungaria n-a găsit persoane care să vorbească româna, catedră de limba română fără niciun profesor român, chestionare care au trebuit duse din poartă-n poartă și traduse în maghiară fiindcă niciun „reprezentant” al comunităților românești din țara vecină n-a vrut să le distribuie și destinatarii să le completeze în propria limbă maternă.

Sunt doar câteva din constatările dureroase consemnate de prof. univ. Gabriel Moisa, decanul Facultății de Istorie a Universității din Oradea, după o cercetare de 17 ani, într-o carte lansată marți în Aula Magna a instituției.

O etichetă într-un muzeu

Cel mai mare amfiteatru al Universității orădene a fost plin, marți, de cadre didactice, studenți și membri ai elitei intelectuale a orașului, cu ocazia lansării volumului „Românii din Ungaria Trianonică (1920-2020). Istorie, identitate națională și religioasă, convingeri sociale și comportament civic”, realizată după o cercetare de lungă durată, însumând nu mai puțin de 17 ani, inițiată de principalul autor, istoricul Gabriel Moisa, decanul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, în colaborare cu colegi sociologi și psihologi de la alte facultăți – Gabriel Roșeanu, Simona Trip și Carmen Hortensia Bora.

„Este cea mai ineficientă economic dintre cărțile pe care le-am scris”, a mărturisit Moisa cu o mică referire la faptul că vreme de 17 ani a studiat „la firul ierbii” comunitățile românești de peste graniță pentru a putea scrie o singură carte de 300 de pagini.

„O reușită academică și în același timp un epitaf, admirabilă în metodă și tragică în concluzii”, a lăudat-o prof. univ. Dan Dungagiu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale Ion I.C. Brătianu al Academiei Române, elogiind acribia documentării și deplângând în același timp realitatea constatată de autor, care demonstrează că, în ciuda pretențiilor autorităților de la Budapesta, comunitățile românești au ajuns „o etichetă într-un muzeu”, după o politică de deznaționalizare și asimilare neîntreruptă de la Trianon și până în zilele noastre.

„Una se vede, alta e realitatea”

Volumul realizat de Moisa și colegii săi, publicat de editura clujeană Mega, tratează istoria și istoriografia recentă a românilor din Ungaria, problema identității naționale și religioase a acestora, pe cea a convingerilor sociale și comportamentului civic, fiind, practic, după cum i-a rezumat conținutul profesorul Dungaciu, „analiza unei specii care dispare”.

Autorul principal a reușit să țină concentrată atenția participanților la lansarea cărții povestind cum a început cercetarea sa, într-o zi a anului 2006, când a ajuns în așa-numita „capitală a românilor din Ungaria”, adică în orașul Jula (Gyula), unde a găsit la Institutul de cercetare a românilor din Ungaria o singură vorbitoare de limba română, iar la Liceul Românesc Nicolae Bălcescu „un lucru și mai rău”. Acolo, toate materiile se studiază de fapt în limba maghiară, românei fiindu-i alocate doar 3 ore pe săptămână, așa încât unitatea de învățământ se putea numi la fel de bine, vorba istoricului, „Liceul Spaniol Nicolae Bălcescu”.

„Una se vede, alta e realitatea”, a povestit Gabriel Moisa, care a explicat cum reușește Guvernul Ungariei pe de o parte să pretindă că protejează și chiar promovează drepturile minorităților, când de fapt le face să diapară. „Instituțiile românești din Ungaria sunt de fațadă, ca satele lui Potemkin”, a spus istoricul, cu trimitere la satele din mucava aranjate de prințul rus cu ocazia unei vizite primite din Apus de țarina Ecaterina a II-a, dornică să demonstreze civilizarea rușilor.

Români scoși „din pălărie”

În secolul scurs de la Trianon și până acum, se disting trei perioade pentru românii din Ungaria, a evidențiat Gabriel Moisa: cea interbelică, în care singurele elite românești rămase după Marea Unire în noul stat ungar au fost doar patru preoți ortodocși (la circa 48.000 oameni), anii 50-60 (când elanul internaționalismului proletar a permis înființarea unui liceu românesc, dar după doar un deceniu trecut la predarea în limba maghiară) și ultimele trei decenii (când guvernanții de la Budapesta au desăvârșit politicile de asimilare a românilor așa încât în prezent mai știu limba română doar persoane de 60-70 ani).

Moisa a explicat că Statul Maghiar a inventat așa-numitele „autoguvernări” pentru a controla, de fapt, puținele minorități rămase în Ungaria, iar când a avut nevoie să demonstreze în plan european grija față de minorități a umflat, pur și simplu, numărul membrilor acesteia, permițând la recensăminte ca orice persoană să declare că aparține mai multor etnii. De fapt, toate autoguvernările sunt atent controlate de regimul Orban, așa încât reprezentanții minorităților în Parlament, inclusiv ai comunității românești, se numesc doar „purtători de cuvânt” și nu au niciun drept de vot, fiind pur decorativi.

„De la 7.900 de români la recensământul din 2001, așa s-a ajuns la 35.651 români la recensământul din 2011”, a spus Moisa, subliniind însă că persoanele care s-au declarat de etnie română nu cunosc, de fapt, limba română și nu simt nimic în legătură cu România. „În cel mai bun caz sunt cam 5.000”, a spus istoricul.

„Statul Român este complet pasiv în fața acțiunilor Statului Ungar și, chiar dacă i-ar trece prin cap, nu ar putea opri acest fenomen”, a conchis și profesorul Dan Dungaciu, care a evidențiat calitatea cărții scrise de Moisa și colegii săi de a fi extrem de documentată în a descrie, practic, dispariția românilor din Ungaria.

Ca de obicei în asemenea împrejurări, autorul a oferit autografe celor care au asistat la evenimentul întins, surprinzător, pe durata a aproape 3 ore.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON