URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 August 2020, 22:59

Iohannis face un apel la români să poarte mască. Ce spune despre vaccinul anti-Covid asumat de ruși (VIDEO)

Iohannis face un apel la români să poarte mască. Ce spune despre vaccinul anti-Covid asumat de ruși (VIDEO) foto: Presidency.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele Klaus Iohannis a făcut, miercuri, un apel la adresa românilor să poarte mască şi să păstreze distanţa, în contextul în care s-a înregistrat un nou record privind numărul de îmbolnăviri cu noul coronavirus, de peste 1.400.

"Dragi români, astăzi din păcate avem iarăşi un record total nedorit peste 1.400 de persoane găsite de ieri până astăzi cu COVID-19. Este prea mult şi vă rog, vă invit pe toţi, purtaţi mască, păstraţi distanţa ca să scăpăm de epidemie", a spus şeful statului într-o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni, potrivit Agerpres.ro.

"Ne apropiem de alegeri locale, ne apropiem de începutul anului şcolar şi trebuie să ne asigurăm că toate măsurile care pot fi luate pentru a proteja sănătatea oamenilor sunt luate. În acest sens, am dorit să ştiu astăzi foarte detaliat de la ministrul Sănătăţii ce măsuri sunt în curs, ce măsuri sunt pregătite şi cred că oamenii lucrează la modul cel mai serios pe această temă", a spus Iohannis.

Cum e cu vaccinul

Între altele, președintele a făcut referiri și la vaccinul anti-Covid asumat de Rusia. După cum se știe, Vladimir Putin a anunţat marţi că Ministerul Sănătăţii din Rusia a aprobat folosirea primului vaccin anti-Covid-19 din lume care a fost produs de Institutul Gamaleia din Moscova. Aprobarea lui a avut loc la mai puțin de două luni de la începerea testelor pe oameni, un proces care ar fi trebuit să dureze mai mult timp, iar rezultatele acestora nu au fost făcute publice. 

În declarația de miercuri, Iohannis a subliniat că în prezent în Uniunea Europeană nu există un vaccin anticoronavirus aprobat, dar că România s-a înscris pentru 10 milioane de doze atunci când acesta va fi disponibil.

"Este important pentru români să ştie că la acest moment în UE nu există un vaccin acceptat, aprobat, însă UE sprijină mai multe proiecte de cercetare şi sperăm ca într-un viitor cât se poate de apropiat să beneficieze de un vaccin. România este parte din acest efort şi România s-a înscris la UE în prima etapă pentru 10 milioane de doze de vaccin atunci când primul vaccin va fi disponibil în UE", a spus Iohannis.

Întrebat dacă România ia în calcul să încheie un contract cu Rusia pentru un vaccin, în contextul în care această ţară a anunţat că a înregistrat un vaccin împotriva împotriva COVID-19, preşedintele Iohannis a răspuns: "România este parte din Uniunea Europeană şi încheie precontracte cu entităţi din Uniunea Europeană. (...) Nu există nicio validare externă pentru acel vaccin".

.... și cu interlopii

Întrebat de jurnaliști despre scandalurile dintre interlopii din București, în care unul dintre ei, Emil Pian, a și murit, și concret ce crede despre faptul că şefii Poliţiei Române au mers în miez de noapte să negocieze înmormântarea acestuia, Iohannis a spus că este o chestiune foarte îngrijorătoare.

„Am spus şi săptămâna trecută şi, din păcate, trebuie să repet. Aceste chestiuni sunt foarte îngrijorătoare. Am discutat de două ori cu ministrul de Interne şi cu şeful Poliţiei pe această temă. La Ministerul Afacerilor Interne există o preocupare reală. Se organizează şi se iau măsuri, însă nu trebuie, din păcate, să ne aşteptăm să se rezolve peste noapte aceste chestiuni. Prea mulţi ani, în timpul guvernărilor PSD, aceşti interlopi au fost toleraţi. Acum, nu mai sunt toleraţi, însă lupta împotriva clanurilor este o luptă de durată”, a arătat el. 

Despre alegeri

În aceeași conferință de presă, Klaus Iohannis a mai fost întrebat și despre organizarea alegerilor locale în contextul pandemiei, (președintele și Guvernul fiind acuzați că vor „organizarea alegerilor cu orice preţ”, declarând că, de fapt, Parlamentul, unde majoriatea o are PSD, a decis astfel. 

„Da, acum asta cu "am fost acuzaţi" sună puţin ciudat. Aşa funcţionează democraţia, din când în când se ţin alegeri. Ele trebuiau să se ţină în iunie. Nu s-au putut organiza atunci, fiindcă nu s-a găsit o cale de organizare cu măsuri de siguranţă suficiente. Acum s-au amânat, Parlamentul a decis ca alegerile locale să aibă loc pe 27. Deci asta n-am stabilit nici eu, nici Guvernul, asta a fost stabilit de Parlament, ca să ne înţelegem foarte bine cine pe cine acuză de ceva. După părerea mea, dacă epidemia nu se agravează faţă de situaţia de acum şi se iau măsuri sanitare stricte, se pot organiza aceste alegeri. Însă care este numărul critic când nu se mai pot organiza alegeri, asta trebuie să ne spună Ministerul Sănătăţii şi Institutul Naţional de Sănătate Publică”, a spus Iohannis.

Președintele a mai spus că nu vede „cu ochi buni” racolările membrilor PSD în rândurile PNL și că „traseismul politic este o boală gravă a politicii”.

Despre noul an școlar

De asemenea, chestionat pe tema începutului anului școlar, în contextul în care școlile sunt foarte aglomerate, iar în unele locuri din țară nu vor putea începe cursurile cu respectarea distanţării care se impune, Iohannis a răspuns: „Toate aceste chestiuni trebuie lămurite în plan local, de aceea am subliniat, atunci când am avut acea discuţie despre începutul şcolilor, că decizia se descentralizează. Nu este posibil să stabilim de la Bucureşti dacă într-o şcoală din Brăila sau din altă parte poate să înceapă anul şcolar în condiţii bune sau nu, dar eu sunt convins şi ştiu chiar din proprie experienţă că în plan local întotdeauna se găsesc soluţii, dacă se doreşte găsirea acestor soluţii. Provocarea acum pentru primar, pentru consilier, pentru conducerea consiliilor judeţene este să găsească soluţii în fiecare judeţ şi în fiecare localitate, pentru ca acolo copiii să meargă la şcoală în condiţii de siguranţă. Dacă un primar spune că nu are soluţii, atunci nu văd de ce ar candida în continuare pentru poziţia de primar”.

Vezi mai jos toate declarațiile președintelui!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Johannis a făcut "copy-paste" de discurs ...
... după "alocuțiunea" educatoarei copiilor care vor începe la prima grupă, după ce se va da liber grădinițelor !?!
Postat 13 August 2020, 08:16 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON