URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 August 2020, 16:14

Rusia a aprobat un vaccin anti-Covid-19. Vladimir Putin: "Una dintre fiicele mele şi-a făcut acest vaccin"

Rusia a aprobat un vaccin anti-Covid-19. Vladimir Putin: 'Una dintre fiicele mele şi-a făcut acest vaccin' (Sursa foto: Digi24.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vladimir Putin a anunţat marţi că Ministerul Sănătăţii din Rusia a aprobat folosirea primului vaccin anti-Covid-19 din lume care a fost produs de Institutul Gamaleia din Moscova. Aprobarea lui a avut loc la mai puțin de două luni de la începerea testelor pe oameni, un proces care ar fi trebuit să dureze mai mult timp, iar rezultatele acestora nu au fost făcute publice. 

Anunţul a fost făcut de Putin în cadrul unei reuniuni a guvernului său, transmise live de mai multe posturi de televiziune. "Una dintre fiicele mele şi-a făcut acest vaccin, aşa că, din această perspectivă, a luat parte la experimente", a declarat Putin, potrivit Reuters. Acesta a mai adăugat că fiica sa se simte bine, deși după administrare i-a crescut temperatura la 38 de grade.

Participant la studiile clinice timpurii ale vaccinului, Kirill Dmitriev, directorul Fondului de investiţii al Rusiei care finanţează studiile clinice, a explicat pentru presa rusă citată de NBC News că Rusia a fost capabilă de un avans rapid întrucât s-a bazat pe o versiune modificată a unui vaccin dezvoltat pentru Sindromul respirator acut din Orientul Mijlociu (MERS), provocat de un tip de coronavirus apropiat de SARS-COV-2. La rândul său vaccinul anti-MERS a fost creat după modelul celui pentru virusul Ebola, tot un coronavirus.

Acest vaccin va fi pus în circulaţie de la 1 ianuarie 2021, potrivit Registrului naţional al medicamentului de pe lângă Ministerul Sănătăţii din Rusia, consultat de agenţiile de presă ruse, scrie Adevarul.ro. 

Reprezentanții Ministerului Sănătății au transmis că în câteva zile va începe producţie de câteva mii de doze de vaccinuri împotriva noului coronavirus şi câteva milioane de la începutul anului viitor. Ministrul rus al sănătăţii, Mihail Muraşko, medicii şi personalul sanitar vor fi primii care vor fi injectaţi cu acest vaccin şi este prevăzut să fie trimis în diferite regiuni ale Rusiei. 

Rusia nu a făcut publice rezultatele ştiinţifice ale testelor clinice pentru vaccin, astfel că presupusa sa eficacitate nu poate fi verificată.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a reacţionat, săptămâna trecută, cu precauţie la anunţul făcut de cercetătorii ruşi, potrivit căruia un vaccin anti-COVID-19 este aproape gata pentru a fi aplicat populaţiei largi şi a amintit că trebuie respectate toate fazele de testare înainte de a putea obţine autorizaţia, relatează agenția de presă EFE.

"Există în prezent sute de vaccinuri împotriva COVID-19 în proces de testare şi trebuie să îndeplinească toate normele şi reglementările prevăzute pentru a fi aplicate în siguranţă", a declarat purtătorul de cuvânt al OMS, Christian Lindmeier, la o conferinţă de presă. Oficialul OMS a declarat că în unele ocazii "sunt raportate descoperiri care ulterior întârzie, pentru a parcurge toate fazele necesare" şi a putea fi aplicate pe scară amplă.

Dezvoltarea vaccinurilor necesită cel puţin trei faze de mai multe luni ca durată, în care este inoculat unor grupuri şi comunităţi tot mai ample în căutarea unor eventuale efecte secundare.

OMS a anunţat că va trece cel puţin un an şi jumătate până va obţine un vaccin împotriva noului coronavirus, deşi progresele rapide înregistrate de ţări ca Rusia, SUA, China sau Marea Britanie au alimentat speranţa reducerii acestei perioade.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
"virusul Ebola, tot un coronavirus"
doar ca Ebola face parte din familia Filovirus (Filoviridae)...
Postat 11 August 2020, 22:37 de David
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON