Vladimir Putin a anunţat marţi că Ministerul Sănătăţii din Rusia a aprobat folosirea primului vaccin anti-Covid-19 din lume care a fost produs de Institutul Gamaleia din Moscova. Aprobarea lui a avut loc la mai puțin de două luni de la începerea testelor pe oameni, un proces care ar fi trebuit să dureze mai mult timp, iar rezultatele acestora nu au fost făcute publice.
Anunţul a fost făcut de Putin în cadrul unei reuniuni a guvernului său, transmise live de mai multe posturi de televiziune. "Una dintre fiicele mele şi-a făcut acest vaccin, aşa că, din această perspectivă, a luat parte la experimente", a declarat Putin, potrivit Reuters. Acesta a mai adăugat că fiica sa se simte bine, deși după administrare i-a crescut temperatura la 38 de grade.
Participant la studiile clinice timpurii ale vaccinului, Kirill Dmitriev, directorul Fondului de investiţii al Rusiei care finanţează studiile clinice, a explicat pentru presa rusă citată de NBC News că Rusia a fost capabilă de un avans rapid întrucât s-a bazat pe o versiune modificată a unui vaccin dezvoltat pentru Sindromul respirator acut din Orientul Mijlociu (MERS), provocat de un tip de coronavirus apropiat de SARS-COV-2. La rândul său vaccinul anti-MERS a fost creat după modelul celui pentru virusul Ebola, tot un coronavirus.
Acest vaccin va fi pus în circulaţie de la 1 ianuarie 2021, potrivit Registrului naţional al medicamentului de pe lângă Ministerul Sănătăţii din Rusia, consultat de agenţiile de presă ruse, scrie Adevarul.ro.
Reprezentanții Ministerului Sănătății au transmis că în câteva zile va începe producţie de câteva mii de doze de vaccinuri împotriva noului coronavirus şi câteva milioane de la începutul anului viitor. Ministrul rus al sănătăţii, Mihail Muraşko, medicii şi personalul sanitar vor fi primii care vor fi injectaţi cu acest vaccin şi este prevăzut să fie trimis în diferite regiuni ale Rusiei.
Rusia nu a făcut publice rezultatele ştiinţifice ale testelor clinice pentru vaccin, astfel că presupusa sa eficacitate nu poate fi verificată.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a reacţionat, săptămâna trecută, cu precauţie la anunţul făcut de cercetătorii ruşi, potrivit căruia un vaccin anti-COVID-19 este aproape gata pentru a fi aplicat populaţiei largi şi a amintit că trebuie respectate toate fazele de testare înainte de a putea obţine autorizaţia, relatează agenția de presă EFE.
"Există în prezent sute de vaccinuri împotriva COVID-19 în proces de testare şi trebuie să îndeplinească toate normele şi reglementările prevăzute pentru a fi aplicate în siguranţă", a declarat purtătorul de cuvânt al OMS, Christian Lindmeier, la o conferinţă de presă. Oficialul OMS a declarat că în unele ocazii "sunt raportate descoperiri care ulterior întârzie, pentru a parcurge toate fazele necesare" şi a putea fi aplicate pe scară amplă.
Dezvoltarea vaccinurilor necesită cel puţin trei faze de mai multe luni ca durată, în care este inoculat unor grupuri şi comunităţi tot mai ample în căutarea unor eventuale efecte secundare.
OMS a anunţat că va trece cel puţin un an şi jumătate până va obţine un vaccin împotriva noului coronavirus, deşi progresele rapide înregistrate de ţări ca Rusia, SUA, China sau Marea Britanie au alimentat speranţa reducerii acestei perioade.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.