URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 18 IANUARIE 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Recent, PSD-iştii bihoreni au repus pe tapet, şi bine au făcut, situaţia corecţiilor financiare aplicate de autoritatea de management din Ministerul Dezvoltării pentru două proiecte ale Oradiei pe fonduri europene. Numai pentru noua linie de tramvai riscăm să dăm din buzunarul nostru 58,7 milioane lei. Lecţia e cam scumpă, chit că aşa avem ocazia să simţim pe propria piele ce ar fi însemnat ca toate investiţiile să le fi plătit din bugetul local.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Pentru cei care sperau asta, o veste tristă: PSD-ul nu este un partid pe cale de dispariţie. Dimpotrivă, e asemenea lui Iliescu, un bătrân care se încăpăţânează să rămână verde (a se citi roşu). Are electoratul său solid, format din nostalgicii, socialiştii, comuniştii şi stângiştii de stil nou, din pomanagiii şi dependenţii de ajutoarele sociale, din sudiştii şi tuciuriii patriei, uşor de cumpărat cu mărunţiş, din bugetari şi lefegii plantaţi şi lăsaţi să sporească şi să rodească prin pleiada de instituţii publice susţinute din greu de pălmaşii şi "liberalii" naţiei...
Zic şi eu
Adrian Cris
Avem în faţă 4 ani pe care analiştii îi numesc „de pace”, prezumând că noii aleşi vor lucra decent, nu cu gândul la următoarea campanie. Din păcate pentru visata pace, realitatea nu prea justifică, totuşi, optimismul. Ca dovadă, negocierile, formarea şi primii paşi ai noii şi heteroclitei coaliţii PNL, USR-PLUS, UDMR, partide care până mai ieri se detestau plenar: liberalii erau Ciuma Galbenă pentru pluserişti, aceştia sexo-marxişti pentru penelişti, singurul lucru ce-i unea şi pe unii, şi pe ceilalţi fiind certitudinea că udemeriştii sunt magyar PeSzeDe.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Avem un nume nou de stradă în Oradea - strada Sucevei a devenit Strada Evreilor Deportați. Nu e o denumire prea fericită, însă nici una care să poată fi combătută cu prea multă tărie, fiindcă, la aproape 80 de ani de la acele evenimente oribile, sentimentul generalizat de vină încă există... Dar, rememorând la nesfârșit oribilitățile trecutului, ne facem oare un viitor mai frumos? Putem spera că viața copiilor noștri va fi mai liniștită și lipsită de pericole dacă le picurăm întruna în creiere amintiri despre felurile îngrozitoare în care au murit părinții și bunicii lor?
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre noul vaccin anti-Covid și despre campania de vaccinare gratuită declanșată de autorități?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Potrivit Codului administrativ, ministerele se aprobă de către Parlament, prin acordarea votului de încredere asupra Programului de guvernare şi a întregii liste a Guvernului, în procedura de învestitură. Ministerele se organizează şi funcţionează numai în subordinea Guvernului, potrivit prevederilor Constituţiei și codului administrativ.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Sub denumirea de hepatită cronică sunt cuprinse o serie de afecţiuni ale ficatului cu cauze şi grade de severitate diferite, care au ca punct comun faptul că procesul inflamator şi necrotic durează cel puţin 6 luni. Formele uşoare nu progresează sau pot progresa lent, iar formele severe sunt asociate cu cicatrizări ale ţesutului hepatic, cu formarea altui tip de structură a acestuia care pot evolua spre ciroză hepatică.
24 Noiembrie 2020, 21:48

Ioan Mang îl acuză pe Ilie Bolojan că face reduceri la CJ Bihor, dar a sporit personalul Primăriei Oradea cu 80%. Cum răspunde preşedintele CJ şi care sunt cifrele reale

Ioan Mang îl acuză pe Ilie Bolojan că face reduceri la CJ Bihor, dar a sporit personalul Primăriei Oradea cu 80%. Cum răspunde preşedintele CJ şi care sunt cifrele reale (foto: arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Liderul PSD Bihor şi fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, Ioan Mang, l-a acuzat marţi pe noul preşedinte al CJ, Ilie Bolojan, că pregăteşte reduceri de personal în instituţie pentru a scăpa de funcţionarii incomozi şi a putea angaja ulterior simpatizanţi liberali.

Social-democratul şi-a lansat atacul în cadrul unei conferinţe de presă la care a invitat doar o parte a publicaţiilor orădene, nu și BIHOREANUL, iar jurnaliştii prezenţi nu l-au întrebat aproape nimic.

"Scade personalul crescându-l!"

Mang a spus că Ilie Bolojan a aplicat acelaşi model în perioada 2008 - 2020 în care a condus Primăria Oradea şi a majorat personalul cu 80%. Concret, liderul PSD Bihor a susținut că dacă în 2008 aparatul Primăriei număra 402 posturi, din care doar 360 ocupate, după reducerile făcute de Bolojan în primul mandat, numărul angajaţilor a început să crească treptat pentru a ajunge în 2020 la 581 de persoane.

"Marele model Ilie Bolojan de fapt scade personalul crescându-l de la 322 (n.r. după reducerile din 2008) la 581 de angajaţi! Cam aşa a evoluat personalul în Primăria Oradea, unde a găsit 402 de angajaţi, a zis că e risipă, a redus în fiecare an ceva, până în 2013, după care a început să crească personalul. În 2018 erau deja 564 de posturi, iar în 2020 s-a ajuns la 581 de posturi în Primăria Oradea", a acuzat Mang.

De altfel, PSD-iştii au publicat pe paginile de Facebook un grafic (foto) cu presupusa creştere a numărului de angajaţi în Primăria Oradea. 

Eliberează locul pentru liberali...

În aceeaşi conferinţă, Ioan Mang a afirmat că Ilie Bolojan a înlocuit funcţionarii nealiniaţi politic cu clientela de partid. "Modelul Bolojan înseamnă înlocuirea funcţionarilor publici care nu sunt obedienţi cu funcţionari publici din echipa ta liberală, obedienţi până la capăt şi care atacă orice postare. Oriunde spui că a greşit ceva toţi ăştia te atacă, te înjură pentru că de aia au fost angajaţi", a spus liderul PSD Bihor.

Mang a susţinut că la fel se va întâmpla şi la Județ. "Sunt convins că şi la Consiliul Judeţean Bihor anul viitor vom avea o altă organigramă şi va creşte numărul de angajaţi", a zis social-democratul.

"Ori nu are datele, ori minte"

Contactat de BIHOREANUL, fostul primar Ilie Bolojan a respins acuzaţiile lui Mang. "Fiecare om vede lumea prin ochii lui şi o interpretează după cum ar face el", a spus liberalul, subiniind că "domnul Mang, din păcate pentru el şi electorii lui, ori nu are datele corecte - şi atunci ar trebui să recunoască public că a greşit - ori minte".

Bolojan a spus că în cele trei mandate în care a condus Oradea aparatul birocratic al Primăriei a scăzut treptat. "Nu mai ştiu cifrele exacte, dar în 2008 Primăria avea cam 1.000 de angajaţi, o parte aparatul propriu, o parte în alte instituţii subordonate Consiliul Local Oradea, cum ar fi cantina Primăriei, Casa de Cultură a Municipiului, Evidenţa Populaţiei şi altele, în condiţiile în care Direcţia Management Proiecte cu Finanţare Internaţională şi Poliţia Locală nu erau încă înfiinţate. Ţin foarte bine minte că s-au făcut în cascadă trei rânduri de disponibilizări, în urma cărora până la finalul anului 2008 au fost reduse cam 300 de posturi, iar personalul a fost redus cu 30%", a spus Bolojan.

Comasări cu disponibilizări

Fostul primar de Oradea a explicat că, ulterior, a luat măsuri de eficientizare prin introducerea în aparatul Primăriei a structurilor până atunci independente, operaţiune însoţită, din nou, de reduceri de personal.

"Am adus în structura Primăriei instituţii până atunci separate, cum ar fi Administraţia Imobiliară Oradea, care atunci era un colos cu 200 de angajaţi, sau Poliţia Locală, care are şi ea cam 70 de angajaţi, şi alte instituţii, pentru a diminua din cheltuielile colaterale. Aducerea în aparatul Primăriei s-a făcut din nou, nu cu angajări, ci cu reduceri de posturi, căci aceste structuri nu mai au acum Contabilitate, Juridic şi personal administrativ separat", a zis Bolojan.

"Nu vor veni alţii"

Preşedintele CJ Bihor a spus că Mang l-a atacat pe tema reducerilor de personal pentru că "îi este greu să accepte că CJ Bihor poate funcţiona la fel de prost şi cu doar jumătate din personal". Bolojan a spus că reducerile de personal operate vor aduce economii de cel puţin 2,4 milioane euro, bani care se vor regăsi în investiţiile care se vor face în judeţ.

Liberalul a respins acuzaţiile că în următoarea etapă va face angajări din rândul activului de partid. "Nu vor veni alţii în locul celor disponibilizaţi. Am mai spus asta public şi o repet".

Bolojan a precizat însă că peste şase luni ar putea apărea alte modificări în organigrama instituţiei. "La jumătatea anului viitor se va face o optimizare. Probabil vor mai fi câteva reduceri, dar şi câteva angajări. Vă dau un exemplu: dacă ne apucăm de drumul expres Oradea - Arad, o investiţie de un miliard de euro, ne vor trebui specialişti care au lucrat în drumuri şi pe care nu îi avem acum", a explicat el.

Primăria în cifre

Actualul primar de Oradea, Florin Birta, a susţinut cu cifre afirmaţiile lui Bolojan cu privire la modul în care a evoluat personalul Primăriei.

Bazându-se pe date furnizate de Serviciul Personal, primarul a arătat că în 2008 Primăria Oradea avea pe statul de plată 402 angajaţi, cifră care urcă la 659 de angajaţi dacă adăugăm şi personalul Administraţiei Imobiliare Oradea (AIO), până atunci separată, dar care a fost restructurată şi introdusă în aparatul municipalităţii.

"Astăzi, Primăria, care include AIO, Evidenţa Populaţiei şi Direcţia Management de Proiecte cu Finanţare Internaţională, care a fost înfiinţată ulterior şi a adus investiţii de sute de milioane de euro oraşului, are 450 de angajaţi. Deci, nu e nicio creştere, ci o diminuare a personalului cu circa 32% - de la 650 la 450 de angajaţi", a spus Birta.

(graficul care arată numărul de angajaţi al Primăriei Oradea în perioada 2008-2020, furnizat de edilul Florin Birta)

Primarul a mai arătat că numărul de angajaţi al Primăriei ajunge în prezent la 519 persoane - şi nu la 581, cum a afirmat Mang - doar pentru că Bolojan a introdus în aparatul propriu şi Poliţia Locală, înfiinţată şi ea tot după 2008 şi independentă până anul acesta. "Măsura a fost luată tot pentru reducerea cheltuielilor", a spus edilul.

Un mincinos

La fel ca Bolojan, Birta l-a acuzat pe Mang că încearcă să îşi ducă campania pentru Parlament folosindu-se de informaţii false. "În calitate de primar al Oradiei, spun public că domnul Mang îşi consolidează reputaţia de mincinos", a spus Birta.

Cifrele false vehiculate de liderul PSD Bihor sunt folosite de formaţiunea politică în campania electorală pentru a-şi convinge electoratul despre proasta administrare a oraşului Oradea de către liberalul Ilie Bolojan, care ar urma să fie „replicată” la nivelul județului Bihor.

De altfel, Ioan Mang a și îndemnat marți personalul disponibilizat din CJ Bihor să își apere posturile în instanță pe considerentul că în cadrul reducerilor de personal s-ar fi făcut „multe ilegalități”. Pesedistul nu a negat că personalul instituției era supradimensionat și că erau angajați care trebuiau dați afară, dar a susținut că decizia trebuia luată în urma unui audit. Mang nu a explicat și nici jurnaliștii prezeni nu l-au întrebat de ce nu a făcut el reducerile care se impuneau în perioada în care a făcut parte din conducerea CJ Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
???
In 30 de zile de când vom ajunge la putere vom tăia pensiile speciale au trecut un an și le-au tăiat? Vom subția, vom digitaliza vom face reforme între timp se vorbește pe șleau de-un deficit record absolut, e adevărat e pandemie sistemul sanitar e în comă aproape de colaps , sume fabuloase pe teste rapide și măști care ba sunt, ba nu sunt sigure, neamțul în disperare ca se scufundă barcă cu el începe sa iasă ca Băsescu in fiecare seara conferință la TV în spitale arzi de viu ești închis ca la pârnaie, tre sa stai cu morți în salon apoi îți tai venele cu flexu, în primăvara în loc sa faca reforme sa pregătească sistemul medical măcar atât cât tine de ei, făcea anticipate și moțiuni ne jucam de-a alba neagra cu sica și câțu prin parlament vinovați sunt aia știți voi DA SUNT dar voi, voi oare nu sunteți în politie ce reforme sau făcut ați rămas firma de paza a interlo... asta nu tine de majoritatea din parlament.?????? ETC ETC. vorbiți doar de 2024 cu creșteri 6%si povesti da de 2020, 21 mucles liniște treziți-vă oameni buni.
Postat 25 Noiembrie 2020, 11:37 de sss
Amândoi fabulează ori sunt duși cu pluta pe Criș !?!
Personalul municipalității (primar și consiliu local) în 2008 a fost de 1096 angajați (funcționari publici și contractuali). Separat de aceștia era personalul companiilor și regiilor subordonate !?! Așadar, Mang bate câmpii pe baza unor cifre ce țineau strict de "instituția primarului" ... și nu are habar de diferența între funcționari și personal contractual !?! Bolojan a făcut în primul mandat o mișcare de personal care a multiplicat personalul unor structuri desprinse din aparatul propriu, zicând că descentralizează și reorganizează ... păstrând aproximativ același număr, ușor crescut din 2008 încoace cu 56 de oameni, prin transfer de subordonare către consiliul local, pe care tot el l-a condus de fapt !?! Este surprinzător faptul că cei doi nu cunosc cifra reală ... sau nu vor să știe pentru că ambii sunt habarniști în materie de "fișa postului".
Postat 25 Noiembrie 2020, 11:02 de CrisDumi
Recorder. Ro
Vezi documentar recorder.ro "Singur împotriva partidului" c - am despre asta e vorba. Reforma adevărată nu? una zic alta fac.
Postat 25 Noiembrie 2020, 10:58 de sss
Black Friday
Batrinul a prins mecanismul Black Friday de reduceri. Inainte cu o saptamina marim pretul cu 50%, de black friday facem o reducere de 40%,de nerefuzat si mai plusam un 10% peste profitul cel de toate zilele...
Postat 25 Noiembrie 2020, 10:33 de excalibur
si adevar si dreptate
Mang are dreptate. Insa si Bolojan si Birta spun adevarul. Bolojan da afara 50%, apoi aduce oamenii lui, marind organigrama redusa cu cca 80%. Dar asa practic are cu cca 30% mai putine posturi fata de cum era la preluarea mandatului. Ce se face la nivel politic, sincer nu ma intereseaza. Cine sa baga in politica, asuma un risc. Insa sa te bagi peste institutii de cultura si sa dai un ultimatum ca pana luni vrei sa fie cu atat si atat mai putine posturi??? Fara sa stii cine ce face si de cate posturi este nevoie in realitate...????? Ai sectii subdimensionate, cu lispa de personal, cu personal in pragul pensionarii fara sa aiba tineri instruiti... Ideea reducerii de eprsonal ar fi laudabila daca n-ar fi numai de forma si de ochiul lumii...
Postat 25 Noiembrie 2020, 09:48 de sasi
Mint ambii trei! (birtinezul si birtasul sunt unul si acelasi!)
Compara mere cu pere. Ba era politie locala, ba nu era, ba erau cuprinse subordonatele, ba nu erau! Si mai interesant ar fi sa dezvaluie cineva cum au evoluat veniturile si fondul de salarii si cele o mie si unu de sporuri nesimtite, organigrama, etc. De ce nu facem o lista si sa cerem auditarea celor 12 ani cu birtinezul la butoane?! Suntem de trei ori mai multi cei care nu l-am votat, iute am strange cateva mii de euro sa platim auditul! Ce zici, iliuță, ca te stie lumea cinstit si sarac (cred ca esti mult peste tudorache)?
Postat 25 Noiembrie 2020, 09:11 de ili3
Trist
Domnule Mang faceti parte din trecut.Pe langa multe acuzatii care vi se fac, adaug una anume:Ca mare lider nu a-ti fost in stare sa creati pentru partid, pentru oameni, macar pentru dumneavoastra, echipe si urmasi de valoare, ceea ce este foarte grav dupa parerea mea. Domnul Primar Bolojan inca nu este in trecut si a reusit sa lase in urma sa echipe. (la avansare nu pensionare) Si asta face diferenta. Cu bune cu rele votul meu este intodeauna catre cei care fac ceva. Vorba romanului chiar daca a furat dar a mai si facut.
Postat 25 Noiembrie 2020, 07:13 de scarbit
trist
De domnul profesor Mang imi aduc aminte cu mare tristete. Mi-a fost profesor de sisteme de operare. "Maare om, maare caracter!" L-am vazut de 3 ori in total la cursuri, in rest n-avea el timp de prostovani ca noi, doar banii erau buni probabil. A fost printre primele situatii in care si-a batut joc de mine, in calitate de profesor. Domnule profesor, n-am invatat nimic de la dumneata, decat ce sa nu fac. Ai avut ocazia, dar ai ratat-o. Ai fi putut mai mult. Din cauza profesorilor ca dumneata iti scriu din alta tara, pt ca nu vreau sa te aibe si copiii mei de profesor.
Postat 25 Noiembrie 2020, 00:49 de cchris26
Practic, asa faceti toti..Acum e la rand penele si ...
SchMng, sa nu uiti ce le-ai facut tu alor tai...Pe modelul Daddy! Asa sa ai tu parte de mandatul de parlamentar, la sf.Peteu...la poarta!
Postat 25 Noiembrie 2020, 00:42 de vineri
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0172 RON
  • 1 EUR = 4.8737 RON
  • 1 HUF = 0.0135 RON