URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Iulie 2018, 17:46

Începe tabăra de medicină de urgenţă MASH: Studenţii medicinişti învaţă cum se salvează vieţi pe munte

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un număr de 60 de studenţi medicinişti din toată ţara se vor instrui timp de o săptămână, în perioada 2-9 august, în Munţii Apuseni, în cadrul celei de-a XXI-a ediţii a Taberei Medical Andventure School in Holiday (MASH).

„Prin intermediul acesteia, încercăm să-i scoatem pe viitorii medici din zona de confort a oraşului şi să-i învăţăm să salveze vieţi în condiţii vitrege”, a declarat, luni, şeful SMURD-UPU Bihor, Hadrian Borcea, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul Asociaţiei Sartiss, organizaţia non-profit a cărei activitate o coordonează ca preşedinte.

Tradiţie de 18 ani

Devenită deja tradiţie, tabăra MASH de pe platoul Glăvoi a ajuns în acest an la majorat, fiind organizată de 18 ani, în ultima perioadă atât vara, cât şi iarna.

„Această tabără a pornit dintr-o joacă a unui student şi a unui proaspăt angajat al Facultăţii de Medicină şi Farmacie Oradea”, a explicat doctorul Mircea Şandor, director al Spitalului CFR Oradea şi membru în echipa care a fondat MASH, alături de doctorul Borcea, Lucian Nistor, consilier tehnic în cadrul Serviciului Judeţean Salvamont Salvaspeo, şi medicul urolog Mihail Berechet, toţi prezenţi la întâlnirea cu presa.

La fel ca în anii precedenţi, în tabără vor susţine cursuri şi demonstraţii lectori din toată ţara, dar şi reprezentanţii Serviciului Judeţean Salvamont Salvaspeo. „Studenţii vor învăţa că a fi medic sau salvator care lucrează pe munte înseamnă abordarea unor tehnici şi metode variate, cu o logistică limitată. Se vor face demonstraţii de salvare montană, speologică, dar vom educa participanţii şi din punct de vedere ecologic”, a declarat Nistor.

La mare căutare

Tabăra a devenit extrem de căutată în rândul studenţilor, iar drept dovadă, în doar trei zile, după ce s-a dat drumul la înscrieri, aproape toate locurile au fost ocupate. "Au fost selectaţi 60 de tineri. Selecţia se face în baza unor punctaje, care ţin cont de nivelul de cunoştinţe, dacă au lucrat sau lucrează în Serviciul de Urgenţă, etc”, a spus dr. Hadrian Borcea.

În această ediţie, studenţii vor avea parte şi de surprize. „Vor fi prezenţi la MASH şi reprezentanţii Asociaţiei Judeţene de Tir cu Arcul Bihor, care vor sta o zi întreagă şi îi vor iniţia în acest sport pe cei care doresc. Totodată, participanţii vor avea la dispoziţie şi biciclete, cu care vor învăţa să parcurgă trasee pe drum accidentat”, a explicat şeful SMURD-UPU Bihor.

Participanţii vor fi împărţiţi în grupe şi vor participa zilnic la ateliere, chiar şi pe timp de noapte, căci, după cum spun organizatorii, una dintre lecţii va fi după lăsarea serii. „Practic, vor fi puşi în situaţia să petreacă noaptea în pădure. Vor învăţa să gestioneze situaţia, ce trebuie să facă”, a spus dr Berechet.

Ultima zi va fi rezervată concursului, care va ţine 5-6 ore, în care studenţii vor avea de parcurs un traseu cu dificultate medie, cu mai multe puncte de verificare a cunoştinţelor şi a calităţilor practice.

„Premiile sunt consistente şi constau în aparatură medicală, respectiv articole care îi vor ajuta să activeze în domeniul medicinii de urgenţă”, a mai declarat dr. Hadrian Borcea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON