URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 August 2023, 16:37

VIDEO: Incendiul de la hotelul Mureș din Băile Felix: Unii turiști evacuați au comentat că „pompierii se mișcă lent”. Ce răspunde ISU

Un turist cazat cu soţia sa la Hotel Mureş din Băile Felix, unde joi dimineaţa a izbucnit un incendiu, a filmat o parte a incidentului, surprinzând flăcările care ieşeau dintr-o încăpere a hotelului, fumul dens, pe câţiva turişti rămaşi încă în unitatea de cazare, precum şi pe cei evacuaţi.

În acel video, atât el, cât şi alţi martori din jurul său comentează că pompierii "se mişcă lent". ISU îi contrazice... 

"Iese flacără!"

"Wow! Se înteţeşte focul!", "Iese flacără!" - sunt reacţii ale turiştilor care tocmai ieşiseră din Hotel Mureş din Băile Felix, în urma izbucnirii unui incendiu într-o cameră de depozitare de la etajul al treilea. 

Acestea au fost surprinse de Florentin Lehaci, un turist din judeţul Suceava, care era cazat la etajul al optulea al hotelului cu soţia sa şi care a ieşit în afara clădirii după ce a auzit alarma de incendiu. 

Pe videoul surprins de acesta se vede fumul dens care ieşea din hotel, precum şi flăcările care ţâşneau prin fereastră. Aceeaşi filmare surprinde sosirea câtorva dintre echipajele de pompieri, precum şi comentariile de pe margine, inclusiv ale autorului, privitoare la faptul că aceştia ar interveni nu tocmai în ritm alert. 

"Mai repede, măi fraţilor!", se aude un strigăt în fundal. "Intervenţia pompierilor este puţin întârziată din ce-mi dau seama. E drept că sunt multe maşini aici... Parcare aiurea", a comentat apoi şi turistul care a realizat filmarea.

Turistul mai atrage atenţia asupra faptului că mai multe persoane rămân pe o terasă a hotelului, în ciuda îndemnurilor angajaţilor să plece de acolo. 

"Îl stingeau de 10 ori..."

La un moment dat, la faţa locului au ajuns 4 maşini de pompieri, iar martorii opinau din nou că nu sunt destul de prompți.

"Nu ştiu de ce e atât de întârziată intervenţia. Şi e un hotel cu 10 etaje aici", spune autorul filmării, adăugând că "toată lumea constată, ca şi mine, intervenţia destul de lentă a pompierilor. Am şase minute de când înregistrez aici şi pompierii se mişcă lent". 

"Până acum îl stingeau de 10 ori... Patru maşini de pompieri", se aude şi vocea unei femei din mulţime. 

O altă turistă cazată la etajul 9 al hotelului a relatat BIHOREANULUI cum a ieşit din hotel şi cum chiar şi palierul ei era plin de fum.

"Când am auzit alarma, am deschis uşa camerei şi nu am văzut nimic. Peste tot era fum. Am venit pe balcon, m-am uitat afară şi mi-am văzut soţul jos, care îmi făcea semn să cobor. El atunci ieşise de la procedurile la care era programat. Mi-am luat repede câteva lucruri, telefonul, portofelul, am coborât până la etajul patru pe nişte scări pe care le ştiam şi apoi ne-a luat o angajată şi ne-a dus pe alte scări şi am ajuns jos. Timp de două ore am stat în maşină, am văzut intervenţia pompierilor", a spus Elena Sebok, o turistă din Caraş-Severin, cazată din data de 12 august la Hotelul Mureş. 


(foto: Szilagyi Lorand / BIHOREANUL)

Plan roşu de intervenţie 

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana au trimis joi, după stingerea incendiului, un comunicat privind incidentul, în care arată că acesta a fost semnalat la numărul 112 "în jurul orei 09", iar la faţa locului au fost trimişi 80 de pompieri şi membri ai echipajelor medicale. 

"Ajunşi la locul intervenţiei, pompierii militari au acţionat pentru localizarea şi lichidarea incendiului, ce se manifesta violent la o cameră de la etajul trei al hotelului şi pentru căutarea şi salvarea posibilelor victime. Dată fiind amploarea operaţiunii, primul-adjunct al inspectorului şef, colonel Csilik Alexandru, care a fost comandantul operaţiunilor de salvare, a ordonat punerea în aplicare a Planului Roşu de Intervenţie şi activarea grupei operative, fiind mobilizate forţe şi mijloace de intervenţie din întreg judeţul: un efectiv de peste 80 de ofiţeri şi subofiţeri, care au intervenit cu autospeciale de stingere cu apă şi spumă, autoscări pentru lucru la înălţime, ambulanţe tip B2, ambulanţa de Terapie Intensivă Mobilă şi 2 echipaje ale Serviciului de Ambulanţă Judeţean", se arată în informarea semnată de sergent major Alina Butaci, purtător de cuvânt al ISU Crişana. 

Stins "cu operativitate"

Reprezentanta pompierilor mai precizează că aceştia "au reuşit, cu operativitate, să stingă incendiul în limitele găsite şi să împiedice propagarea flăcărilor la celelalte încăperi de la etaj, concomitent cu evacuarea persoanelor aflate în interiorul hotelului". 

În aceeaşi informare se precizează şi că "sub coordonarea directorului de salvări medicale, doctor Uiorean Mircea, echipajele medicale au procedat la evaluarea de specialitate a victimelor şi la acordarea îngrijirilor necesare: 6 victime intoxicate uşor cu fum, dintre care 2 au fost transportate la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean Oradea, 2 victime cu tensiune şi 6 victime cu atac de panică".

Reprezentanta ISU Crişana spune că incendiul a fost lichidat "în jurul orei 10.10", aşadar la circa o oră de la apelul 112. 

Pompierii fac cercetări pentru a afla ce anume a determinat izbucnirea incendiului. Cert este că flăcările au cuprins o cameră de depozitare plină cu materiale inflamabile, prosoape, alte materiale textile, paturi pliabile, hârtie, cartoane etc. 


sursă imagini: ISU Crișana / Salvadrone

Primele echipaje au ajuns la ora 09.11

Date fiind comentariile martorilor privind intervenţia "lentă" a pompierilor, BIHOREANUL a contactat-o pe reprezentanta ISU Crişana, Alina Butaci, prezentându-i şi filmarea martorului. 

După vizionarea acesteia, purtătoarea de cuvânt a ISU a transmis: "Apelul a fost primit în dispeceratul 112 la ora 09.03. La ora 09.04, echipajele Gărzii 1 Mai şi ale Detaşamentelor 1 şi 2 Oradea au fost alertate cu privire la intervenţie. La ora 09.11 au ajuns la faţa locului primele echipaje de pompieri care au procedat la efectuarea recunoaşterii şi începerea operaţiunii de stingere a incendiului şi de căutare-salvare victime". 

Referitor la clipul video, aceasta subliniază că "la minutul 01.01 al filmării (n.r. - cât încă martorii comentau că nu se intervine), se poate observa că furtunul de refulare utilizat de pompieri era sub presiune şi aceştia acţionau în interiorul hotelului. Totodată, pompierii au utilizat hidranţi interiori aflaţi la etajul 2 al hotelului, fapt care nu se poate observa din exterior. S-a acţionat cu două ţevi de refulare, atât din interior, cât şi din exterior". 

Reprezentanta ISU a subliniat încă o dată faptul că focul nu s-a propagat şi în alte încăperi. 

Mutaţi în alte camere 

Merită precizat că, în jurul orei 11, după ce focul fusese deja stins de circa o oră, turiştii cazaţi la Hotel Mureş au fost chemaţi la masă, în restaurantul hotelului, după ce angajaţii au primit permisiunea autorităţilor. 

"După masă, de la ora 12, clienţii noştri vor putea să se ducă în camere. Cele trei camere în care a ajuns apa (n.r. folosită pentru stingerea focului) nu vor mai fi folosite. Avem camere destule, turiştii afectaţi vor fi mutaţi de acolo", a declarat jurnaliştilor Irina Iova, directoarea complexului hotelier. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/noi-imagini-cu-bataia-dintre-turisti-si-jandarmi-in-costinesti-za-fost-o-mica-altercatie-dupa-care-ne-am-vazut-de-drum.html
E ca la mare frate :::::)))))) Se bat Boschetarii, e tare mulți ::::))))) striga femeia ca are hepatită sa nu-l bată jandarmii, dar ala cu hepatită nu are problema sa bată ::::::)))))) dai cu pietre în salvamari pt că-ți salvează viața ::::::::)))))))) Ce nație de proști suntem
Postat 17 August 2023, 20:23 de Sandu2100
E prost Românul, chiar dobitoc
Stai ca proasta-n PLUĂ, când focul e lângă tine, filmezi faci selfie și te lauzi pe FEISBUCE sau TICTOACE. Mai important decât tolomacii ăștia ma interesează dacă alarma de incendiu sa activat, înaintea apelului la 112, dacă sprinklerele sau activat înaintea sau după incendiu, asta în cazul în care e dotat Hotelul cu asa ceva, conform legii trebuie sa le ai, dacă personalul e instruit in asemenea situații. Bine ca nu au fost răniți.
Postat 17 August 2023, 20:05 de Sandu2100
Foarte inteligenta caras-anca
Ea a stat sa ia portofelu si telefonu, la alarma de incendiu. Cata minte sa ai sa stai dupa de astea in loc sa te evacuezi imediat. Iei ceva pe tine sa nu iesi in minunea goala și aia e. Mori pentru un telefon si un portofel. Da na, in Romania trebuie sa filmezi si sa comentezi, ca la asta suntem campioni pe sate
Postat 17 August 2023, 16:48 de poiu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON