URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Mai 2019, 21:00

Încă două expoziţii la Muzeul Oraşului: "Arta cositorului transilvănean" şi "Pânza de păianjen"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Muzeul Oraşului Oradea găzduieşte, vineri, vernisajele expoziţiilor "Arta cositorului transilvănean (secolele XVI-XIX). Funcţie şi iconografie" şi "Pânza de păianjen". Alături de celelalte expoziţii din Cetate, acestea vor putea fi admirate şi la Noaptea Muzeelor.

Vernisajul expoziţiei "Arta cositorului transilvănean" va avea loc la ora 16, iar cel al expoziţiei "Pâna de păianjen" la ora 17.

Prima expoziţie îşi propune prezentarea celor mai reprezentative piese ale colecţiei de cositoare din custodia Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei, a diferitelor tipuri de piese laice şi religioase, obiecte de uz casnic, liturgic şi decorative, confecţionate în cursul secolelor XVI-XIX, în diferite ateliere din Transilvania, completate şi cu câteva piese provenite din cele mai renumite centre urbane ale Europei Centrale.

Printre cele mai semnificative piese ale expoziţiei se numără sucupele (farfurioare) executate în Nürnberg, în cursul secolului al XVII-lea, platourile reprezentative ale breslelor din Transilvania şi cele decorative confecţionate cu ocazia unor sărbători, precum începerea Anului Nou, sau cununiile, executate în diferitele ateliere de cositorie ale Transilvaniei, precum Braşov, Sighişoara, Sibiu şi Cluj. Acestea sunt decorate cu o serie de motive specifice acestor momente festive, precum perechea proaspăt căsătorită, îmbrăcată în specificele costume săseşti ale perioadei, încadrată de o serie de motive vegetale şi zoomorfe.

Expoziţia poate fi vizitată în perioada 18 mai - 30 august 2019, la sediul Muzeului Oraşului Oradea - Complex Cultural, corp B, etajul 1, sala 13, de marţi până duminică, inclusiv, între orele 10.00-18-00.

Cea de-a doua expoziţie îşi propune prezentarea celor mai reprezentative piese ale colecţiei de tablouri realizate din pânză de păianjen ale artistului Emil Mureşan. Tablourile expuse fac parte din patrimoniul Muzeului Municipiului Mediaş, completate cu câteva piese din colecţia personală a familiei.

Emil Mureşan este primul care descoperă că pânza de păianjen poate fi transformată în artă. A lucrat mai bine de cinci ani la tablouri folosind pânza de păianjen, fără a arăta nimănui. Prima expoziţie cu astfel de lucrări are loc în anul 2001, cu ocazia unui festival din Mediaş. Tablourile devin repede populare şi artistul este invitat să expună la Bucureşti. Originalitatea sa este recunoscută şi de Cartea Recordurilor: cu ocazia împlinirii a 80 de ani, Primăria Mediaş îi conferă artistului titlul de "Cetăţean de onoare". În domeniul sculpturii a primit nenumărate distincţii şi medalii, semnificativă fiind medalia "Meritul Cultural" Clasa I pentru lucrarea "Hora", primită în 1972 de la Consiliul de Stat.

Expoziţia poate fi vizitată în perioada 18 mai - 30 august 2019, la sediul Muzeului Oraşului Oradea - Complex Cultural, corp A, etajul 2, sala 15, de marţi până duminică, inclusiv, între orele 10.00-18.00.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON