Statuia ecvestră a Sfântului Ladislau, a cărei amplasare în Cetatea din Oradea a stârnit dezbateri aprinse, ba chiar și manipulări, în mediul online, „a fost introdusă în circuitul turistic”, marți, printr-o ceremonie privată, neanunțată publicului sau presei.
Deși Episcopia Romano-Catolică și Primăria Oradea nu au dat explicații în acest sens, este posibil ca ceremonia privată să fi fost preferată ca să se evite tensiunile pe care le-ar fi putut pricinui o dezvelire festivă, la care să fie prezente „tabere” aflate în opoziție pe tema reinstalării în fortăreață a unei statui a regelui maghiar.
Steagul Ungariei lângă steagul României
Anunțurile au fost făcute după mica ceremonie ținută discret în curtea Cetății. Episcopia Romano-Catolică a publicat un set de fotografii pe Facebook de la acest eveniment privat, transmițând că „în cursul zilei de marți, 29 august a.c. reprezentanții municipalității și Episcopiei romano-catolice de Oradea, Florin Birta, primarul municipiului Oradea, și Böcskei László, episcopul romano-catolic de Oradea, au depus o coroană de flori ca semn de cinstire a memoriei Sfântului Ladislau”.
„Cu aceasta, noul monument, lucrare a artistului consacrat Deák Árpád, a fost introdus în circuitul turistic al Oradiei”, transmit reprezentanții eparhiei.
După cum se poate vedea în imaginile publicate pe Facebook, episcopul Böcskei a depus o coroană de flori decorată cu panglici în culorile steagului Ungariei, iar primarul Oradiei, una împodobită cu tricolorul românesc.
foto: Episcopia Romano-Catolică de Oradea
Neanunțată
Reprezentanții bisericii amintesc totodată despre colaborarea dintre Episcopia Romano-Catolică de Oradea, Fundația de Protejare a Monumentelor și Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune pentru amplasarea noului monument în fortăreață. De asemenea, se precizează că lucrările de asamblare, montare și ancorare ale statuii pe soclu au fost finalizate luni de Ronde Bosse Art S.R.L.
Reprezentanții Episcopiei Romano-Catolice nu au făcut nicio precizare referitoare la motivele din spatele deciziei de a introduce statuia în circuitul turistic fără a invita publicul să participe la eveniment.
În schimb, aceștia anunță o ceremonie religioasă „la o dată ulterioară, care se va comunica din timp”. „Adresăm sincere mulțumiri tuturor susținătorilor acestui proiect”, se încheie mesajul eparhiei de Oradea.
foto: Episcopia Romano-Catolică de Oradea
Fără explicații...
Tot marți, Primăria Oradea a transmis un comunicat de presă referitor la expunerea statuii Sfântului Ladislau în cetatea locală, din nou fără a preciza din ce motive ceremonia a fost una ferită de ochii publicului.
„Lucrările de asamblare, montare și ancorare a statuii Sfântului Ladislau, în Cetatea Oradea, au fost finalizate. Cu această ocazie, astăzi, 29 august, primarul Oradiei, Florin Birta, și episcopul romano-catolic de Oradea, Böcskei László, au depus câte o coroană de flori în semn de cinstire a memoriei acestuia. Momentul marchează introducerea în circuitul turistic a statuii ecvestre”, se arată în informarea municipalității.
Reprezentanții Primăriei amintesc că Ladislau I, cunoscut și ca Ladislau cel Sfânt, a fost rege al Ungariei din 1077 până la moarte, în 1095, fiind înhumat în catedrala din Cetatea Oradea.
foto: Primăria Oradea
Merită menționat că în prima parte a zilei de luni statuia nu era ridicată încă pe soclu, iar primarul Florin Birta declara reporterilor BIHOREANULUI prezenți în Cetate că nu știe când anume va fi ea dezvelită, decizia aparținând Episcopiei Romano-Catolice.
Nu este exclus ca evenimentul să fi fost păstrat sub tăcere tocmai pentru a evita tensiuni care ar fi putut apărea pe fondul discuțiilor din spațiul public din ultima perioadă.
Manipulări cu tentă naționalistă
Amplasarea unei noi statui a Regelui Ladislau în fortăreața locală a stârnit comentarii, ba chiar și fake news. Unele site-uri naționaliste au scris că amplasarea acesteia în Oradea, în contextul în care statuia lui Mihai Viteazul a fost dată jos din Piața Unirii și păstrată deocamdată în depozite, ar fi o „umilință totală” a românilor.
Reprezentanți ai partidului naționalist AUR au făcut și distribuit filmulețe manipulatoare care dădeau de înțeles că statuia Sfântului Ladislau ar fi pusă în Piața Unirii, în locul celei a lui Mihai Viteazul.
Primăria Oradea a demontat falsul lansat de AUR, arătând că Statuia Sfântului Ladislau a fost amplasată în curtea exterioară a Cetății Oradea, nu în Piața Unirii, unde - de 4 ani deja - se află statuia Regelui Ferdinand I.
De asemenea, municipalitatea a precizat că statuia lui Mihai Viteazul a fost ridicată și supusă unui proces de restaurare în 2019 și va fi amplasată în Centrul Civic al Oradiei, în zona Catedralei Ortodoxe, într-o nouă zonă pietonală, aflată în prezent în șantier.
Înapoi în Cetate
Cu o înălțime de 5,3 metri, statuia ecvestră a Sfântului Ladislau este opera sculptorului orădean Deák Árpád și a fost turnată în bronz. Statuia a fost realizată la inițiativa Episcopiei Romano-Catolice din Oradea, care a și asigurat fondurile pentru acest monument, inclusiv din donații. Municipiul Oradea, prin Fundația de Protejare a Monumentelor, a asigurat ulterior realizarea soclului.
După cum BIHOREANUL a scris, Regele Ladislau I a avut două statui în Cetatea Oradea, dintre care una ecvestră, realizată de sculptori din Cluj şi amplasată în 1395. Statuile au fost topite de turci după asediul asupra fortăreţei din anul 1660.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.