URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Februarie 2022, 21:32

Regele se întoarce în Cetate. Ce spun primarul Birta şi episcopul Böcskei despre amplasarea statuii Sfântului Ladislau în fortăreaţa din Oradea (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Episcopul romano-catolic Böcskei László a prezentat, vineri, detalii legate de amplasarea în acest an a statuii Sfântului Ladislau în Cetatea Oradiei, precizând că aceasta a fost realizată după un model creat de artistul Deák Árpád, are o înălţime de 5,3 metri şi a fost turnată în bronz în acelaşi atelier în care a fost realizată şi statuia Regelui Ferdinand I, care domneşte în Piaţa Unirii.

Invitat la conferinţă, primarul Oradiei, Florin Birta, a afirmat că susţine iniţiativa, iar "interpretările răuvoitoare nu îşi au locul".

După 360 de ani

Iniţiativa amplasării unei statui ecvestre în Cetatea Oradea îi aparţine episcopului romano-catolic de Oradea, Böcskei László, şi datează din 2017, an în care s-au împlinit 825 de ani de la canonizarea regelui maghiar Ladislau I (Szent László), considerat întemeietorul oraşului.

În conferinţa de vineri, episcopul a vorbit despre istoria Cetăţii Oradea, fondată de Regele Ladislau, devenit sfânt, precum şi despre rolul ei şi al eparhiei catolice în dezvoltarea spirituală, culturală şi ştiinţifică a urbei.

"Prin amplasarea statuii Sfântului Ladislau nu facem nimic nou. Noi practic revenim la tradiţia veche. În 1360-1365, în cetate a fost amplasată o statuie (n.r. a lui Ladislau), iar în anul 1395, cu ocazia bicentenarului canonizării Sfântului Ladislau, a fost amplasată prima statuie ecvestră a regelui, cam în aceleaşi locuri unde reflectăm noi să fie amplasată noua statuie", a detaliat P.S. Böcskei László.

Statuile au fost topite de turci după asediul asupra fortăreţei din anul 1660. Astfel, după mai bine de 360 de ani, o statuie a Sfântului Ladislau se va afla din nou în Cetatea orădeană.

"Istoria nu începe cu noi"

Episcopul romano-catolic al Oradiei a subliniat în mai multe rânduri importanţa cinstirii trecutului, explicând şi motivele pentru care o statuie a Sfântului Ladislau îşi are locul în oraş, în speţă în Cetate. Böcskei a făcut asta anticipând şi posibile comentarii în cheie etnică pe marginea acestei teme.

"Istoria nu începe cu noi şi nu se termină cu noi. În urma noastră sunt secole foarte rodnice în ceea ce priveşte viaţa, dezvoltarea vieţii culturale, ştiinţifice. Cred că nu trebuie să uităm acest aspect. Înainte de a comenta anumite lucruri, cred că trebuie să conştientizăm acest patrimoniu. Deci, ne asumăm trecutul, dar trebuie să ne asumăm şi prezentul. Acest prezent înseamnă că facem ceva spre această armonie, care dorim să caracterizeze în continuare acest oraş", a spus episcopul (foto).

Un compromis?

Întrebat de reporterul BIHOREANULUI dacă amplasarea statuii în Cetate şi nu în Piaţa Unirii (fostă Szent László tér), aşa cum au cerut de-a lungul timpului unele asociaţii şi partide maghiare (de altfel, la conferinţă au asistat şi deputatul UDMR Szabó Ödön, respectiv unul dintre liderii PPMT, Zatykó Gyula), reprezintă, din punctul său de vedere, un compromis, episcopul Böcskei a afirmat că fortăreaţa este locul preferat, din punct de vedere al eparhiei romano-catolice.

"Nu este uşor să răspund dar, totodată, răspund destul de simplu şi sincer. Ideea ridicării statuii pe undeva îmi aparţine, sau aparţine Episcopiei Romano-Catolice. Pentru mine a fost clar că putem cinsti locul despre care am vorbit prin amplasarea unor statui unde au fost statuile originale. Practic, începuturile istoriei episcopiei, de aproape 1.000 de ani, sunt acolo. Bineînţeles că am urmărit şi eu aceste dorinţe şi solicitări. Din punct de vedere al motivaţiei, pentru mine este clar că, prin această statuie, noi dorim să consacrăm acest loc foarte important pentru istoria aproape milenară a episcopiei noastre (n.r. Cetatea din Oradea)", a răspuns Böcskei.

Episcopul a subliniat şi importanţa acestei statui în contextul istoriei recente: "Cred că noi suntem o generaţie care avem posibilitatea să-i ridicăm o statuie Sfântului Ladislau în locul în care el a trăit. Am trăit şi vremuri în care nici nu ne puteam gândi la promovarea tradiţiei creştine sau culturale a locului. Acum o putem avea. Şi atunci este normal să mergem la sursă, la izvoare. Acolo sunt izvoarele noastre".

Cu susţinerea primarului

Prezent la conferinţa de presă, care s-a ţinut la Palatul Baroc, primarul Oradiei, Florin Birta, a anunţat că administraţia pe care o conduce susţine proiectul amplasării acestui monument. "Oradea este un oraş multicultural, un model al dialogului, de convieţuire şi toleranţă etnică", a spus Birta.

Referindu-se la Regele Ladislau, dar şi la Regele Ferdinand, a cărui statuie a fost amplasată în Piaţa Unirii, primarul a spus: "Cred că aceste personalităţi trebuie marcate şi apreciate pentru ce au făcut pentru istoria oraşului nostru. Nu trebuie să ne uităm trecutul (...). De aceea, cred că aceste iniţiative sunt binevenite şi vor fi apreciate de întreaga comunitate din Oradea".

Deşi n-a spus-o concret, şi Florin Birta a dat de înţeles că este conştient că pot exista şi reacţii din partea unor orădeni care contestă amplasarea statuii unui rege maghiar în fortăreaţă. "Cu siguranţă vor fi şi tot felul de interpretări, dar cred că interpretările răuvoitoare nu îşi au locul aici", a spus edilul Oradiei, adăugând "este o soluţie binevenită pentru toţi şi susţinem această amplasare a statuii Regelui Ladislau".

De altfel, Primăria Oradea va asigura transportul statuii din atelierul din Arad în Oradea, realizarea soclului şi lucrările de montare a monumentului.

Un comunicat de presă trimis ulterior conferinţei de Biroul de presă al Primăriei adaugă la mesajul primarului legat de acest subiect şi afirmaţia: "Consider că astfel îi facem o dreptate istorică regelui întemeietor al Cetăţii Oradea".

Turnată în bronz

Statuia Sfântului Ladislau urmează să fie montată în partea vestică a curţii exterioare a Palatului Princiar (în partea stângă după intrarea prin poarta principală). Înfăţişat în postură de rege-sfânt, Ladislau I apare pe un cal, pe cap poartă o coroană, iar mâna dreaptă ţine o bardă.

Modelul statuii (foto) este semnat de artistul plastic Deák Árpád.

Episcopia romano-catolică de Oradea a strâns fondurile necesare realizării statuii, circa 260.000 euro, inclusiv prin donaţii de la persoane fizice, dar şi "cu susţinerea Fundaţiei Bethlen Gábor (n.r. din Ungaria), respectiv a Asociaţiei Varadinum şi a parohiilor noastre".

Aceasta a fost turnată în bronz în atelierul Artcast din Zimandu Nou (județul Arad), unde a fost realizată şi statuia Regelui Ferdinand I, amplasată în Piaţa Unirii.

Statuia are o înălţime de 5,3 metri. Va fi adusă la Oradea în următoarele zile şi depozitată până când va fi realizat şi soclul. Potrivit primarului Birta, statuia ar trebui să dezvelită în prima parte a acestui an.

Pe loc mlăştinos

Fiul lui Béla I şi al principesei Richeza, Ladislau s-a născut în 1046, în exil, la curtea Poloniei. Ulterior, tatăl său s-a putut întoarce din exil şi a urcat pe tronul Ungariei, iar micul Ladislau a copilărit în ducatul Bihariei, care, în secolul XI, reprezenta aproape o treime din teritoriul Regatului Ungariei.

De altfel, Sfântul Ladislau şi-a petrecut jumătate din viaţa sa (n-a împlinit 50 de ani) în reşedinţa sa din cetatea Bihariei. Nu departe de Crişul Repede, pe locul actualei cetăţi a Oradiei, Ladislau I a ctitorit prima catedrală în stil romanic de pe teritoriul oraşului de azi. Se pare că acest lucru s-a întâmplat în 1092. Pe vremea aceea, zona era una mlăştinoasă şi nelocuită.

În timp, şi datorită sanctificării Regelui Ladislau I, cetatea din Oradea, extinsă de următorii episcopi, a devenit loc de pelerinaj şi un important loc cultural în această parte a Europei. "Catedrala s-a numărat printre cele mai importante centre ale artei sacre gotice şi renascentiste ale Europei, având peste 50 de altare, adăpostind morminte regale, printre care monumentul funerar din marmură albă cu baldachin al Sfântului Ladislau", arată istoricii Episcopiei Romano-Catolice de Oradea.

Sfântul Ladislau este unul dintre cele mai importante personaje din istoria Ungariei.

În Palatul Baroc, episcopia a inaugurat recent o expoziţie ce cuprinde şi un relicvar din argint aurit şi pietre preţioase, care adăposteşte un fragment din craniul regelui.

Vezi mai jos o reconstituire 3D a Cetăţii orădene în secolul XV, ce include statuia pedestră, precum şi statuia ecvestră a Sfântului Ladislau:

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
PCR transpartinic (SARS-CoV-RO). Ep.: Despre un Rege care ar trebui să se întoarcă. Și la Oradea!
I. Din păcate, pentru majoritatea orădenilor/bihorenilor, Regele Decebal nu are vectori de influență ca Bocskei Laszlo. Și Papa Francisc mi-ar da dreptate! II. Două întrebări decente pentru nomeclatura PNL & PSD Bihor: 1. Câți (vlahi) bihoreni, creștini ortodocși, au fost "creștinați" cu barda/sabia de către oștenii acestui rege cotropitor? 2. Pe când în Oradea și câte o statuie, de dimensiunea și calitatea celei pentru regele cotropitor Ladislau I și pentru Regele Decebal, Ducele Menumorut, respectiv pentru Ostașul Român din Primul Război Mondial?
Postat 20 Februarie 2022, 22:52 de stefan
......
Vezi mai jos o reconstituire 3D a Cetăţii orădene în secolul XV, ce include statuia pedestră, precum şi statuia ecvestră a Sfântului Ladislau:A középkori nagyváradi vár virtuális rekonstrukciói 3D-ben. P.S. Nu vreau sa jignesc pe nimeni, dar singura minoritate din Romania care nu poate sa invete romaneste e ungurimea. Or fi ungurii de pe aici mai prosti ca ceilalti minoritari? Bonus: https://www.digi24.ro/stiri/externe/cum-se-traieste-intr-un-oras-dintr-o-tara-nato-in-care-majoritatea-locuitorilor-sunt-etnici-rusi-1800993
Postat 19 Februarie 2022, 07:39 de pinonel
OK
Nu văd de ce ar deranja pe cineva amplasarea statuii acolo. E chiar frumos realizată și ține de istoria orașului. Am înțeles că cea a lui Mihai Viteazul va fi amplasată în Centrul Civic, sincer aș prefera una care să fie cel puțin la nivelul estetic al acesteia, cea care a fost în Piața Unirii nu avea un aspect plăcut, să zic așa.
Postat 19 Februarie 2022, 03:18 de and020
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON