URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Iulie 2019, 11:19

Apel pentru rege: Maghiarii presează Primăria Oradea pentru o statuie a regelui Ladislau, Bolojan îi ignoră

Apel pentru rege: Maghiarii presează Primăria Oradea pentru o statuie a regelui Ladislau, Bolojan îi ignoră RUGĂCIUNE PENTRU LADISLAU. Circa 150 de etnici maghiari s-au rugat şi au cântat Imnul Ungariei în Piaţa Unirii, pe o căldură sufocantă, la al doilea protest organizat săptămâna trecută de reprezentanţii PPMT, pentru a atrage atenţia municipalităţii asupra doleanţei comunităţii. „Vom protesta până când ne ascultă cineva”, promite preşedintele PPMT, Csomortányi István
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Regele Ladislau a pus baza oraşului Oradea, iar fiica sa, Paraschiva, a devenit sfântă bizantină, apreciată în religia ortodoxă a românilor.

Numeroşi reprezentanţi ai comunităţii maghiare au meritul promovării stilului arhitectural cu care Oradea a ajuns capitală Art Nouveau. Maghiar a fost şi primarul Rimler Károly, pe vremea căruia în oraş a fost introdus iluminatul electric, s-au făcut reţele de canalizare şi s-au adus primele tramvaie. Tot el a fost cel care a predat cheia oraşului generalului Traian Moşoiu, primindu-i oştenii cu pâine şi cu sare, şi colaborând ulterior cu noua administraţie românească. Acestea sunt adevăruri istorice.

Acum, în acelaşi oraş, care se declară multicultural şi multiconfesional, edilii români ignoră, de peste două luni, să dea măcar un răspuns la solicitările comunităţii maghiare, care îl vrea pe Regele Ladislau, undeva la umbra lui Ferdinand, într-o margine a Pieţei Unirii. Şi asta chiar dacă, prin tăcerea lor, reprezentanţii municipalităţii încalcă flagrant legea...

Pentru Ladislau

preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania, Csomortányi IstvánDorinţa minorităţii maghiare de a avea o statuie ecvestră a Regelui Ladislau în Piaţa Unirii a fost notificată Primăriei în luna aprilie de către preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania, Csomortányi István (foto). Demersul, dublat ulterior de o petiţie semnată de reprezentanţii bisericilor maghiare şi 40 de organizaţii civice, inclusiv UDMR, a ajuns în atenţia publică abia pe 17 mai, fiind dezvăluit de liderul PPMT într-o conferinţă de presă în care a arătat că, în urma unui sondaj, 90% dintre orădenii maghiari l-ar vrea şi pe Sfântul Ladislau în Piaţa Unirii.

Statuia, potrivit semnatarilor, ar putea fi amplasată în triunghiul dintre Biserica Sfântul Ladislau, Primărie şi Criş, unde din punct de vedere urbanistic nu ar intra în conflict şi nici nu ar afecta unitatea celorlalte statui, ci ar fi o reconciliere simbolică româno-maghiară. În plus, reprezentanţii PPMT s-au oferit să strângă fonduri pentru realizarea proiectului, apreciind costurile la o sumă de până la 300.000 euro.

"Dorim şi noi un simbol al prezenţei comunităţii maghiare în oraş, tot aşa, în Piaţa Unirii. Noi cerem o singură statuie şi credem că nu poate să reprezinte o problemă nici persoana pentru care dorim statuia. Este un act de normalitate ca întemeietorul oraşului să aibă un simbol în centrul oraşului", a spus Csomortányi.

"Simboluri ale puterii"

O zi mai târziu, printr-un comunicat publicat în limba maghiară pe pagina de Facebook a UDMR Bihor, şi liderii acestei formaţiuni apreciau că solicitarea "este legitimă", fiind un demers pe care "toţi maghiarii, toţi orădenii de bună credinţă au datoria să-l susţină", pentru că "statuia întemeietorului oraşului, a Sfântului Rege Ladislau, trebuie să primească loc în piaţa centrală".

Semnatarii - preşedintele organizaţiei Oradea a UDMR, Meleg Vilmos, şi preşedintele executiv, Botházy Nándor - îi reproşau primarului Ilie Bolojan că a mobilat piaţa centrală cu statuile Regelui Ferdinand şi ale episcopilor greco-catolic Radu Demetriu şi respectiv ortodox, Roman Ciorogariu, simboluri ale majorităţii româneşti, în condiţiile în care "imaginea oraşului trebuie să se dezvolte păstrând raportul etnic", adică promovând şi valori ale minorităţilor. "În secolul 21, Piaţa Unirii nu ar trebui să fie un loc doar pentru simboluri ale puterii", au scris cei doi.

Consilier de formă

Pe de altă parte, pentru a da greutate cererii, PPMT a organizat două proteste în Piaţa Unirii, primul pe 28 mai, cu aproximativ 100 de participanţi, iar următorul marţea trecută, cu aproape 150 protagonişti, inclusiv reprezentanţi ai UDMR şi preoţi reformaţi, romano-catolici şi unitarieni. Uniţi într-un lanţ uman, oamenii s-au rugat şi au cântat Imnul Ungariei, despre care unul dintre prelaţi a spus că este cea mai importantă "rugă" a lor după "Tatăl Nostru". 

Zatykó Gyula, consilier al primarului Ilie BolojanLa ambele mitinguri a participat şi Zatykó Gyula (foto), consilier, culmea, al lui Ilie Bolojan, care, deşi prezentat de primar ca fiind responsabil pentru problemele minorităţilor, nu le-a putut oferi un răspuns conaţionalilor săi. "Tot la două săptămâni discut această problemă cu domnul Bolojan, însă deocamdată nu am primit niciun răspuns", a recunoscut el, ulterior, pentru BIHOREANUL.

Primăria tace

viceprimar Oradea, Florin BirtaZatykó n-a putut oferi relaţii nici despre soarta petiţiilor înaintate Primăriei pe tema statuii, deşi de la data înregistrării lor au trecut mai bine de două luni, iar potrivit OG 27/2001 privind reglementarea activităţii de soluţionare a petiţiilor, instituţiile publice au obligaţia să comunice răspunsurile în termen de 30 de zile. "Eu nu pot să intervin în circuitul unor astfel de documente. Ştiu că trebuiau să ajungă la Direcţia Juridică", spune consilierul edilului. Dar, la Direcţie, nu pare să ştie nimeni despre solicitări.

Căutat de BIHOREANUL, primarul Ilie Bolojan nu a fost de găsit, iar viceprimarul Florin Birta (foto) a spus doar că "vom lua în discuţie această problemă în săptămâna care urmează".

Ladislau, nu Rimler

Cert e că, deşi ar putea să se îndrepte inclusiv prin acţiuni juridice împotriva administraţiei locale, pentru nerespectarea termenului legal de răspuns la petiţii,  atât reprezentanţii PPMT, cât şi cei ai UDMR preferă calea paşnică. "S-a mai întâmplat să se rătăcească răspunsurile, să vină mai târziu. Mai aşteptăm şi vom acţiona în funcţie de răspunsul pe care îl vom primi", spune, subit împăciuitor, preşedintele executiv al UDMR, Szabó Ödön (foto), precizând că nu vede motive plauzibile pentru un refuz din partea Primăriei.

"Noi am făcut compromisul să nu cerem amplasamentul iniţial al statuii. Ştiu că sunt discuţii pentru ca în faţa Primăriei să fie statuia lui Rimler Károly. Atât Ladislau, cât şi Rimler sunt personaje istorice importante, dar comunitatea maghiară este cea care decide ce doreşte", zice politicianul. Iar maghiarimea îl preferă pe Ladislau, din motive, până la urmă, lesne de înţeles: a fost ungurul care a întemeiat acest oraş, nu cel care, peste mai bine de 800 de ani, l-a predat românilor...


PIAŢA REGILOR
Statui plimbate

Statuia Regelui Sf Ladislau la Oradea, în curtea palatului barocO statuie a Sfântului Ladislau a existat în Piaţa Unirii între anii 1893-1923, după care, odată cu sistematizarea pieţei, a fost mutată în faţa Bazilicii Romano-Catolice (foto), unde se află şi azi. În locul ei, pe 21 noiembrie 1924 a fost amplasată statuia Regelui Ferdinand, realizată din bronz la propunerea generalului Traian Moşoiu, cel care a condus intrarea Armatei Române în Oradea după Marea Unire şi o vreme a condus oraşul ca primar.

În septembrie 1940, înainte de intrarea trupelor hortyste în Oradea, când se evacuau bunurile de valoare materială, statuia lui Ferdinand a fost trimisă la Beiuş, devenită noua reşedinţă a judeţului, dar soarta ei ulterioară a rămas necunoscută. Cert e că, în perioada comunistă statuia a fost înlocuită cu două tunuri, simboluri ale puterii militare sovietice, astfel încât multă vreme orădenii au denumit zona "Parcul cu tunuri".

În 1994, tunurile au fost şi ele scoase, iar în Piaţa Unirii a apărut statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul, schimbată în această primăvară de municipalitate cu cea a Regelui Ferdinand, pentru a marca Centenarul instaurării administraţiei româneşti.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
19 Comentarii
Situatie de fapt
Unii se intreaba ca de ce ungurii din Romania nu se simt romani ? Raspunsul este simplu. Partidele unguresti din Romania, sustinute de Budapesta instiga la autonomie teritoriala, izolationism, enclavizari etnice. "Tara mama are nevoie de ei" este un slogan binecunoscut. In situatia in care inclusiv oficiali de rang inalt de la Budapesta condamna public Tratatul de la Trianon la ce sa te mai astepti ? Revizionismul maghiar este o boala veche de o suta de ani. Toti acesti politicieni sunt alesi de catre unguri.
Postat 03 Iulie 2019, 16:11 de 232
E grele pentru unii
Noi in mai mult de 47+ 30 de ani n-am reusit sa-i facem pe romanii astia de etnie maghiara sa se simta si ei ca sunt romani, oare de ce? De ce exista unguri in secuime care nu stiu vorbi bine romaneste? De ce unii nu vor sa vorbeasca romaneste? De ce educatia a permis constituirea scolilor primare cu predare in principal in limba materna in zonele majoritare ch populatie maghiara? Pai astia asa cum vor vorbi romaneste, cum se integreaza in natia asta? Ca ei se simt mai mult unguri teleportati sau lasati in spate de istorie decat romani???? Astea-s intrebati grele pentru noi toti inclusiv UDMR- ong al FIDESZ! Acum cica pregatesc legea administratiei publice cu posibilitatea folosirii limbii materne in administratie. Pai asa unde ajungem?
Postat 03 Iulie 2019, 15:26 de cetateanbihorean
... dacă nu e şi fudul
Nici nu vom reuşi, cu atitudinea asta extremistă. Pe Facebook, unde tot prostul îşi dă cu părerea necenzurat, mai mult de jumătate din "comentariile" la articolul acesta cu statuia lui Ladislau sunt invitaţii adresate minoritarilor maghiari, pe diverse tonuri şi voci, şi cu puzderie de invective şi înjurături, să meargă "la ei acasă" şi "în ţara lor", adică în Ungaria. Tâmpita de mai jos scrie chiar că ungurii mănâncă aici "pâine românească", aşa că să facă bine să-şi vadă lungul nasului. Faini urmaşi a lăsat Vadim.
Postat 03 Iulie 2019, 15:55 de Florin Ciucas
Statuia
Acest rege al ungurilor, nu a infiintat orasul Oradea. Maghiarii din tara noastra , care sunt cetateni ROMANI, dar si cei din tara vecina, sunt total dezinformati, dar si rau intentionati! Peste tot in Oradea, vezi statui cu oameni mai mult sau mai putin cunoscuti de noi romanii! Ne-am saturat sa le tot privim!Daca vor statui, sa si le amplaseze in Ungaria si sa ne mai lase in pace cu pretentiile lor absurde, sa nu-i mai atate pe maghiarii pasnici si de buna credinta!Terminati cu tupeul si obraznicia!Daca vreti sa traiti sisa locuiti in ROMANIA si sa mancati paine ROMANEASCA, atunci vedeti-va de lungul nasului!
Postat 03 Iulie 2019, 09:38 de sorana
idioţenia ca virtute
Tocmai pentru faptul că sunt cetăţeni români au şi ei drepturi, printre care şi acela să-şi cinstească înaintaşii. Gândirea ta – foarte răspândită, de altfel, între românii pe cât de needucaţi, pe atât de sonori - e pur şi simplu primitivă. Ce legătură au crimele şi abuzurile din trecut cu povestea de azi, care vizează strict amplasarea unui simbol maghiar într-o piaţă dominată numai de statui româneşti? Cum să trimiţi nişte cetăţeni români de etnie maghiară, a căror casă este Oradea, să-şi facă statui „la ei acasă în Ungaria”? E chiar aşa de greu de priceput că asta este şi casa lor? „Ne-am săturat să le tot privim” statuile, pentru că reprezintă oameni „mai puţin cunoscuţi de noi românii”. Mai pune, naibii, mâna pe nişte cărţi atunci, să-i cunoşti mai bine! Nu transforma propria-ţi idioţenie în virtute!
Postat 03 Iulie 2019, 11:14 de Florin Ciucas
Ironia sortii
Istoria falsa a Ardealului si a orasului, fabricata de catre revizionismul unguresc, este contrazisa tocmai de catre istoricii unguri din diferite perioade ale timpului petrecut de unguri in Europa (din momentul migrarii).
Postat 03 Iulie 2019, 09:26 de 1234
Oradeanbihor
Ai dreptate. Ungurii se uită la trecutul de câteva sute de ani ( MAGHIAR EMPIRE ), nu la trecutul de mii de ani. Când Ungurii au luat Oradea ( SALCA ) orașul era deja construit. Puține lucruri am găsit despre ORADEA înainte de 986, că sa găsești mai multe, trebuie sa ai un profesor ca Dumitrașcu. Presa liberă nu își arată valoarea că sa nu incite spiritele.
Postat 03 Iulie 2019, 00:37 de Sandu1206
Anaf
Anaful sa rascoleasca arhivele pina la 200 ani in urma si sa verifice daca veniturile dezvoltatorilor imobiliari din oradea au fost licite.In caz contrar ,sa declanseze procedura de confiscare extinsa,pentru asta il pot lua consilier pe actualul birău. Ar iesi garantat o treaba buna...problema statuilor s-ar rezolva de la sine,ca efect secundar.S-ar putea sa nu-si mai doreasca placute bilingve si alte favoruri...
Postat 02 Iulie 2019, 21:50 de excalibur
@ sandu
Ungurilor ar trebui sa le fie rusine de ei si de ce au facut pe aceste meleaguri, doar cand pomenesc acele perioade, nu sa scormoneasca dupa potcoave de cai regali morti.
Postat 02 Iulie 2019, 18:51 de oradeanbihor
excalibur
Acum 100 de ani , dacă nu aveai buletin unguresc, nu intrai în Oradea
Postat 02 Iulie 2019, 00:13 de Sandu1206
Romanii uzurpatori
Acu 100 ani populatia oradiei era 90% maghiaro-iudeica.Romanii erau ocupati cu munca cimpului pe mosiile grofilor,la scoala n-au avut acces decit partial dupa rascoala lui horea&closca&crisan.A venit 1918,WWII si apoi comunismul.Comunistii au umplut oradea cu tarani ,in era industrializarii.Romanii si-au luat orasul inapoi,oarecum...pentru ca ,indirect, sunt ctitorii acestuia,prin exploatarea aplicata de maghiari,cu voia austriecilor.Ramine de vazut daca revendicam si art-nouveau-ul.
Postat 01 Iulie 2019, 22:00 de excalibur
O statuie pierdută
De ce să fie în Oradea doar o singură statuie a lui Ladislau? Să fie mai multe: două la primărie, două la prefectură, una la spital, una la o școala, una la cealaltă școală... ! Toate se vor face, puţintică răbdare!
Postat 01 Iulie 2019, 21:06 de User anonimizat
@ana_conda
Daca am umple piata cu calareti ar trebui sa ii schimbam numele, sa ii zicem piata manejului!
Postat 01 Iulie 2019, 18:48 de ili3
Statu Ieeeeee!!!
Aud ca in centrul Oradiei ar fi existat, inainte de razbelul al doilea mondialul, o statuie ecvestra a lui Ferdinand cel Timid (din toate documentarele vazute rezulta ca era retras, timid, modest, etc., ca sa nu i se spuna molau si toata reintregirea a fost facuta de politicienii vremii, el doar validand-o prin regala-i semnatura...). A mai fost pe amplasamentul cu pricina un monument al ostasilor sovietici (e o intreaga poveste privind demolarea monumentelor, dar nu despre asta e vorba acum, aici!!), dupa care a fost amplasata statuia ecvestra lui Mihai Viteazul, a carei inlaturare este cat se poate de discutabila!! Dupa acesta, hop, din nou (culmea, pe acelasi soclu...) o alta statuie, tot ecvestra a lui Ferdinand cel Timid. Mai nou, concetatenii de nationalitate ungara cer o statuie a lui Ladislau, probabil tot ecvestra!! Pai nu ar fi mai bine sa se faca o statuie de cal, pe care sa stea, cate un an de zile, Mihai, Ferdinand, Ladislau, etc??!! Nu ar fi impacarea ideala a caprelor cu curechiul??!!
Postat 01 Iulie 2019, 16:21 de AnaConda
Pentru statuie
Sa vedem cu ce doleante mai vin dupa. Pana una slta au ramas datori oradenilor si bihorenilor cu niste curse aeriene externe, drumul DN 79 Oradea Beius Stei Varfuri, refacerea Policlinicii Mari, parcuri industriale la Stei si Tileagd, etc Cam multe au de facut si cam putine au oferit in ultimii 30 de ani conducatorii romani de etnie maghiara din Bihor pentru comunitate!
Postat 01 Iulie 2019, 16:04 de cetateanbihorean
Sunt de acord cu o statuie a lui Ladislau
Dar observ că unii maghiari se victimizează precum țiganii ( discriminați, persecutați , etc) .
Postat 01 Iulie 2019, 14:37 de Sandu1206
Să facă statuia
Ne place, nu ne place, ungurii și austriecii au construit orașul ăsta. Iar ungurii, care au administrat mult mai multă vreme urbea asta decât românii, merită să-și pună o statuie în centrul orașului. Fără să fie scandal, statuia se poate pune în fața bisericii Romano-Catolice Sf. Mihai. Nu văd care-i problema.
Postat 01 Iulie 2019, 14:33 de Shogun
?!
De ce ar merita ungurii sa le punem statuia nu stiu cui in centrul Oradiei?! Daca au tinut asa de mult la acela, trebuiau sa moara, dar sa nu cedeze un pas in fata romanilor, nici in WW I, nici in WW II! I-au lasat pe austrieci si pe nemti sa lupte pt. ei si acum vor statuie! Un bici si niste lanturi, asta e statuia pe care o merita niste lasi.
Postat 01 Iulie 2019, 13:28 de pinonel
moderator
D-le Ciucas, matale, ca fluid fara importanta (te-am citat, stai relaxat!) , dupa ce ne-ai facut prosti data trecuta te rugam sa ne mai oferi o mostra din vasta-ti eruditie istorica referitoare la statuie, la nesimtirea ungurilor, la iredentism, etc, etc. Multumim. PS Sovinismul l-am omis intentionat.
Postat 01 Iulie 2019, 12:48 de feedback
comunitatea maghiară este cea care decide ce doreşte
Intr-un oras din Romania.... Frumos spus, mai pe intelesul tuturor dictatura care se incearca azi, mascata in jocuri de victimizare. Rimler era Carol de fapt dupa alte documente. Iar Rimler e evreu pana e lumea.
Postat 01 Iulie 2019, 12:46 de poiu
”Neam săturat”
și ne-am plictisit de minciuna asta cu Ladislav, întemeietorul orașului. Oradea s-a format prin unirea celor 4 sate limitrofe (Olosig, etc.), care au hotărât de comun acord să formeze o singură administrație locală. Restul e propagandă iredentistă, zic...
Postat 01 Iulie 2019, 11:36 de Vlaicu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON