URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Februarie 2022, 18:36

O nouă expoziție, despre viața Sfântului Ladislau, la Palatul Baroc. Etajul II se va deschide luna viitoare (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bihorenii și turiștii pot vizita cea mai nouă expoziție din interiorul Palatului Baroc al Episcopiei Romano-Catolice din Oradea, unde au fost expuse mai multe cărți, tablouri și monede care au legătură cu întemeietorului orașului, dar și relicvariul în care este păstrat o parte din craniul regelui.

Expoziţia intitulată "Bijuteria regilor, Ladislau - Opera şi munca regelui" a fost deschisă săptămâna trecută, este una de mici dimensiuni și se află chiar lângă recepţia Palatului.

Cel mai important exponat este relicvariul Sfântului Ladislau, confecţionat din argint, pietre preţioase şi semi-preţioase, precum rubine şi perle, care adăposteşte un fragment din craniul regelui. "Acesta a fost confecţionat în 1892, când s-au aniversat 700 de ani de la canonizarea Sfântului Ladislau", a explicat Attila Lakatos Balla, istoric al Palatului Baroc, pentru BIHOREANUL.

Între cele mai preţioase exponate se numără şi un desen realizat de Maria Tereza în 1771 (foto), care înfăţişează mâna Sfântului Ştefan, după ce a fost descoperită într-o biserică din Croaţia, iar împărăteasa a mutat-o în Ungaria.

Expoziţia este plină de multe monede şi plachete cu imaginea Sfântului Ladislau, unele dintre ele provenind dintr-o colecţie privată şi donată Palatului Baroc anul trecut.

"Din nefericire nu avem informaţii certe despre înfăţişarea regelui. Fiind un personaj important al istoriei vremii, de-a lungul timpului mulţi au încercat să-l deseneze, respectând însă standardele de frumuseţe ale epocii în care trăiau. În vitrină (foto) putem vedea reprezentarea regelui în secolul VII, VIII, XIX, cea mai recentă fiind din secolul XX", a mai spus specialistul.

Expoziţia poate fi vizitată cu ghidaj, pe baza unei programări prealabile, în zilele de marţi, joi şi sâmbătă. Rezervările se pot face la numărul de telefon 0359.433.401 sau pe e-mail la: tourinfo@varad.org.

În interiorul Palatului Baroc mai poate fi vizitată şi expoziţia tezaurului Episcopiei Romano-Catolice, amenajată la etajul I.

Din martie, se va deschide şi etajul II, unde se lucrează la o expoziţie de artă transilvăneană interbelică.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON