URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Aprilie 2021, 13:49

Iar demolează! Exproprieri în valoare de 2,8 milioane lei, în Oradea, pentru parcarea supraterană din strada Iosif Vulcan

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Local a aprobat miercuri exproprieri în valoare de 2,8 milioane lei pentru a face loc viitoarei parcări supraetajate din strada Iosif Vulcan.

Amplasament pentru parcare

Potrivit hotărârii adoptate, proiectul va implica demolarea unei clădiri de la frontul stradal aparţinând unei firme Transilvania General Import - Export şi unor proprietari privaţi, respectiv a unor garaje şi magazii din curtea interioară.

În total se vor expropria 1.261 metri pătraţi de teren aflaţi în prezent în proprietate privată.

Potrivit primarului Florin Birta, construcţia noii parcări este cu atât mai necesară cu cât municipalitatea a desfiinţat în ultima perioadă peste 200 de locuri de parcare din zona centrală.

"În ultimul timp strada Aurel Lazăr a fost transformată în arteră pietonală, pe strada Iosif Vulcan s-a făcut lărgirea trotuarelor şi s-au desfiinţat locurile de parcare, pe strada Libertăţii la fel...", a arătat Birta.

Astfel, municipalitatea va demola clădirea situată peste drum de casa Darvas la Roche şi va amenaja o parcare supraetajată în curtea interioară delimitată de străzile Iosif Vulcan 12 - 14 şi Aurel Lazăr 5 - 9.

Costurile aferente construcţiei unei parcări cu 145 de locuri dispuse pe trei etaje au fost estimate la 13,5 milioane lei.

Exproprieri pentru modernizarea drumurilor

În cadrul aceleiaşi şedinţe, consilierii locali au mai aprobat trei coridoare de expropriere în cartierul Episcopia.

Municipalitatea va expropria 2.000 metri pătraţi de teren şi garduri în strada Dealului (184.000 lei), 844 de metri pătraţi de teren şi câteva pivniţe din Drumul Hotarului (72.800 lei) şi 154 de metri pătraţi de teren şi patru pivniţe din strada Ciucaşului (61.500 lei).

"Vom expropria în total circa 3.000 metri pătraţi de teren. E vorba de terenuri, garduri şi pivniţe. Nu se demolează nicio casă, doar se lărgeşte ampriza drumului pentru lucrări de modernizare", a declarat primarul Florin Birta.

Lucrările de modernizare vor demara după finalizarea exproprierilor, spre sfârşitul acestui an.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Asta-i epocală...
roger, “ineficiența arhitecturală”, să fie ăsta un criteriu?! Staționarul e cea mai veche clădire din zonă, probabil și cea mai valoroasă estetic. Dacă Crișul e o relicvă a socialism-modernismului, în formă bastardizată, idem blocul de vizavi, clădirea asta chiar ar trebui salvată. Sunt de acord că nu mai este potrivită pentru un spital, nici nu se vrea, dar prea ușor demolăm istoria. Mă tem că soarta ei e pecetluită, fiind în afara centrului istoric protejat, nu că asta ar fi un impediment pentru unii.
Postat 03 Aprilie 2021, 10:37 de User anonimizat
@nihil
e vorba despre cladirea de vizavi de statia de tramvai/mag crisu, unde e si statie de bus. starea deplorabila interioara si exterioara a cladirii/spitalului de infectioase, unde nu s-au facut renovari de peste 50 de ani, plus ineficienta arhitecturala ar trebui sa indemne consiliul local la folosirea simturilor/inteligentei. cladirea ocupa spatiu mult prea mare si nu ofera siguranta pacientilor de acolo, peretii au straturi inzecite de bacterii, mucegai si alte infectii spitaliesti. desigur ca unii cititori sunt sentimentali (sau poate doar irationali si lipsiti de viziune), altminteri nu inteleg de ce nu ar accepta necesitatea transformarii acestui loc sinistru.
Postat 02 Aprilie 2021, 13:21 de roger
@roger
te referi la cladirea mare din fata magazinului(pe aceiasi parte a bulevardului) sau la cladirile mai mici de vis-a-vis de statie? Ca eu nu stiu exact care e spital acolo. Alea mici cred ca vor fi executate la un moment dat, cea mare e in reabilitare nu cred ca e vorba de demolare.
Postat 02 Aprilie 2021, 09:43 de nihil
alta demolare
de ce nu demolati sitalul de infectioase de la Crisu si sa faceti acolo parcare, chiar daca mai este una nou infiintata in apropiere?
Postat 01 Aprilie 2021, 22:43 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON