URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Februarie 2014, 18:27

Hai la munte! Orădenii, invitaţi să descopere atracţiile sălbatice ale judeţului

Hai la munte! Orădenii, invitaţi să descopere atracţiile sălbatice ale judeţului AVENTURĂ CU PROTECŢIE. Înainte să se încumete prin peşteri neamenajate ori pe culmi de munte alături de echipa Carpatic Fun, amatorii sunt instruiţi astfel încât să poată stăpâni echipamentele specifice
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Serviciile Carpatic Fun nu sunt recomandate celor care nu iubesc adrenalina. Specializată în turismul de aventură, această firmă îi invită pe bihoreni, şi nu numai, să descopere cât de fascinantă poate fi cu adevărat natura.

Doritorii nu vor avea parte însă de simple plimbări agale, ci de incursiuni temerare în peşterile "ascunse" şi în canioane precum Cheile Galbenei ori Someşului Cald, recunoscute pentru frumuseţea lor sălbatică.

Exploratori în peşteră

15_Calin_Pernes_bihoreanul.jpgInginerul orădean Călin Perneş (foto) şi-a înfiinţat firma de turism de aventură Carpatic Fun în primăvara anului trecut. Membru al Speo Club Cristal şi îndrăgostit de natură, voia să-i atragă şi pe alţii spre frumuseţile sălbatice ale munţilor Bihorului. Şi nu oricum, ci organizând drumeţii pline de adrenalină.

"Am văzut că în România turismul se limitează la a sta într-o pensiune". Alternativa? Întoarcerea la natură, zice Călin. Una dintre activităţile oferite de Carpatic Fun e speoturismul, adică explorarea peşterilor neamenajate. "Din acest punct de vedere, Bihorul este un adevărat paradis! Avem numeroase peşteri fascinante, precum Peştera Osoi din Vârciorog, Peştera lui Potriva din Călăţele, prin care intră pârâul Mierea şi care are multe hornuri de escaladat, Peştera Gălăşeni, plină cu stalactite, stalagmite şi cristale de calcit. O altă peşteră specială este Igriţa, din Aştileu, care are numeroase fosile de urs "spelaeus" (de cavernă - n.r.)", descrie Călin.

Evident, tipul de peşteră explorat este ales în funcţie de grupul de turişti. "Dacă e vorba de oameni experimentaţi, putem să mergem şi în peşteri verticale, unde coborâm şi până la 200 de metri adâncime. În schimb, începătorii vor avea parte de un curs de introducere în Tehnica Speologiei Alpine şi îi vom duce în peşteri orizontale, mai uşor de vizitat", povesteşte iniţiatorul proiectului. Cei care acceptă provocarea vor fi însoţiţi de mai mulţi ghizi, echipamentul fiindu-le asigurat.

"Stăpânii" cheilor

Pregătirea amatorilor de aventură se face în zona peşterii Osoi din Vârciorog, unde Carpatic Fun şi-a stabilit "cartierul general". "Avem instalate trasee de coardă, unde instructorii exersează cu începătorii atât tehnicile de speoturism, cât şi cele de canioning, adică traversarea cheilor, a "tăieturilor" făcute de apă în munţi de-a lungul timpului", explică Călin Perneş.

Ieşirile Carpatic Fun la canioning se fac în Munţii Apuseni şi în Munţii Pădurea Craiului, mai exact pe Cheile Galbenei, Someşului Cald, Jgheabului, Cheia Rea, dar nu numai. "În aceste locuri natura este minunată tocmai pentru că nu a fost influenţată de om. Spectacolul e magnific!", spune orădeanul. La canioning, aventurierii - supravegheaţi şi ajutaţi de instructori - poartă costume de neopren, căci acest sport de aventură presupune atât coborârea pe pereţi verticali, cât şi trecerea prin cursuri de apă montane, din amonte spre aval.

Iarna pe munte

O altă activitate oferită de Carpatic Fun este trekking-ul, drumeţii organizate în zone muntoase. "Încercăm să prezentăm frumuseţile din Bihor, indiferent că avem grupuri de  copii, adulţi sau oameni mai în vârstă", spune promotorul turismului de aventură. În plus, în zona Vârciorog, turiştii se pot da şi cu tiroliana, pot învăţa să coboare în rapel ori să escaladeze stânci.

Chiar dacă majoritatea sporturilor outdoor sunt practicate cu precădere primăvara, vara ori toamna, unele dintre ele - precum trekking-ul şi caving-ul (explorarea peşterilor) - se pot face inclusiv în sezonul rece, căci în peşteri temperatura este de 10-12 grade. Carpatic Fun organizează astfel de ieşiri aproape la fiecare sfârşit de săptămână, iar cei interesaţi pot să se alăture contactându-i pe reprezentanţii firmei pe Facebook.

În ce priveşte costul unei astfel de ieşiri, acesta variază între 15 şi 70 euro pe zi, în funcţie de activitatea aleasă. În acest preţ, însă, sunt incluse pregătirea, echipamentul complet şi, în unele cazuri, şi transportul până în zonele de pornire. Curioşilor nu le rămâne decât să vadă dacă merită...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON