Guvernul României a adoptat miercuri o hotărâre care modifică normele de aplicare privind cardul naţional de asigurări sociale de sănătate.
Potrivit acesteia, cardul naţional de asigurări de sănătate devine operaţional începând din prima zi a lunii următoare, 1 februarie, şi va putea fi utilizat de către asiguraţi atât la medicii de familie, cât şi în spitale, la farmacii şi la furnizorii de dispozitive medicale (proteze, orteze etc).
Pentru o perioadă de trei luni, însă, contrar prevederilor anterioare - conform cărora cardul urma să devină singurul instrument, obligatoriu, de la 1 ianuarie 2015 - cardul va putea fi folosit alternativ, în paralel, cu sistemul actual, în care dovada calităţii de asigurat se face cu o adeverinţă eliberată de Casele Judeţene ale Asigurărilor de Sănătate.
De la 1 mai, totuşi, cardul va rămâne singurul document de atestare a calităţii de asigurat, iar excepţie vor face doar persoanele care refuză utilizarea lui din motive religioase sau de conştiinţă.
Acestea trebuie să depună o declaraţie pe proprie răspundere în acest sens la Casele Judeţene ale Asigurărilor de Sănătate la care sunt luate în evidenţă, însoţită de cardurile de sănătate (în situaţia, evident, în care le-au fost distribuite deja). Pe viitor, însă, persoanele care din motive religioase sau de conştiinţă refuză utilizarea cardurilor trebuie să îşi demonstreze calitatea de asigurat cu o adeverinţă valabilă pe 3 luni eliberată, la solicitarea lor, de către Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate la care sunt luate în evidenţă.
Cu toate acestea, cardurile nerecepţionate sau returnate de către asiguraţii care le-au refuzat vor rămâne la CJAS-uri, de unde le vor putea ridica oricând dacă vor reveni asupra deciziei iniţiale de a nu deţine aceste instrumente.
De asemenea, potrivit Hotărârii de Guvern, persoanele care vor împlini vârsta de 18 ani până la data de 1 mai vor face dovada calităţii de asigurat tot cu adeverinţe de la CJAS, iar după data de 1 mai cu cardurile, care le vor fi emise şi eliberate în termen de 30 de zile de la împlinirea vârstei de 18 ani.
Până în prezent, conform Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate, aproximativ 800.000 persoane asigurate nu au intrat încă în posesia cardurilor de sănătate.
Cardurile nedistribuite şi predate prin poştă la CJAS-uri vor fi distribuite în continuare asiguraţilor fie la sediile CJAS, fie prin medicii de familie, la prima prezentare la cabinetele acestora, dacă au acceptat să facă acest lucru pentru a nu-şi pune pacienţii pe drumuri.
Într-un comunicat dat publicităţii miercuri, preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea, a declarat că utilizarea cardurilor de sănătate "nu intră în contradicţie cu nicio religie", fiind un instrument care nu conţine date medicale. "Asiguratul primeşte un card pe care sunt inscripţionate doar datele de identificare în sistem, el putând fi folosit în această formă sau posesorul lui putând opta pentru inscripţionarea unui minim de date medicale. El are rolul de a confirma calitatea de asigurat într-un mod mult mai rapid şi de a valida, în vederea decontării din fondul de sănătate, servicii medicale reale, de care a beneficiat asiguratul", a explicat preşedintele CNAS.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.