URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Ianuarie 2015, 10:06

Guvernul a decis: cardul de sănătate va fi obligatoriu din 1 mai, dar nu şi pentru cei care îl refuză din motive religioase ori de conştiinţă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Guvernul României a adoptat miercuri o hotărâre care modifică normele de aplicare privind cardul naţional de asigurări sociale de sănătate.

Potrivit acesteia, cardul naţional de asigurări de sănătate devine operaţional începând din prima zi a lunii următoare, 1 februarie, şi va putea fi utilizat de către asiguraţi atât la medicii de familie, cât şi în spitale, la farmacii şi la furnizorii de dispozitive medicale (proteze, orteze etc).

Pentru o perioadă de trei luni, însă, contrar prevederilor anterioare - conform cărora cardul urma să devină singurul instrument, obligatoriu, de la 1 ianuarie 2015 - cardul va putea fi folosit alternativ, în paralel, cu sistemul actual, în care dovada calităţii de asigurat se face cu o adeverinţă eliberată de Casele Judeţene ale Asigurărilor de Sănătate.

De la 1 mai, totuşi, cardul va rămâne singurul document de atestare a calităţii de asigurat, iar excepţie vor face doar persoanele care refuză utilizarea lui din motive religioase sau de conştiinţă.

Acestea trebuie să depună o declaraţie pe proprie răspundere în acest sens la Casele Judeţene ale Asigurărilor de Sănătate la care sunt luate în evidenţă, însoţită de cardurile de sănătate (în situaţia, evident, în care le-au fost distribuite deja). Pe viitor, însă, persoanele care din motive religioase sau de conştiinţă refuză utilizarea cardurilor trebuie să îşi demonstreze calitatea de asigurat cu o adeverinţă valabilă pe 3 luni eliberată, la solicitarea lor, de către Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate la care sunt luate în evidenţă.

Cu toate acestea, cardurile nerecepţionate sau returnate de către asiguraţii care le-au refuzat vor rămâne la CJAS-uri, de unde le vor putea ridica oricând dacă vor reveni asupra deciziei iniţiale de a nu deţine aceste instrumente.

De asemenea, potrivit Hotărârii de Guvern, persoanele care vor împlini vârsta de 18 ani până la data de 1 mai vor face dovada calităţii de asigurat tot cu adeverinţe de la CJAS, iar după data de 1 mai cu cardurile, care le vor fi emise şi eliberate în termen de 30 de zile de la împlinirea vârstei de 18 ani.

Până în prezent, conform Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate, aproximativ 800.000 persoane asigurate nu au intrat încă în posesia cardurilor de sănătate.

Cardurile nedistribuite şi predate prin poştă la CJAS-uri vor fi distribuite în continuare asiguraţilor fie la sediile CJAS, fie prin medicii de familie, la prima prezentare la cabinetele acestora, dacă au acceptat să facă acest lucru pentru a nu-şi pune pacienţii pe drumuri.

Într-un comunicat dat publicităţii miercuri, preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea, a declarat că utilizarea cardurilor de sănătate "nu intră în contradicţie cu nicio religie", fiind un instrument care nu conţine date medicale. "Asiguratul primeşte un card pe care sunt inscripţionate doar datele de identificare în sistem, el putând fi folosit în această formă sau posesorul lui putând opta pentru inscripţionarea unui minim de date medicale. El are rolul de a confirma calitatea de asigurat într-un mod mult mai rapid şi de a valida, în vederea decontării din fondul de sănătate, servicii medicale reale, de care a beneficiat asiguratul", a explicat preşedintele CNAS.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
FOARTE IMPORTANT!
https://raduiacoboaie.wordpress.com/2015/01/29/model-de-propunere-pe-care-ati-putea-sa-o-adresati-ministerului-sanatatii-pe-adresa-propunerims-ro/
Postat 29 Ianuarie 2015, 18:30 de raduiacoboaie
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON