URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Noiembrie 2023, 08:01

Gimi hoțomanul: Șeful Camerei Taximetriştilor, Iosif Rad, este primul inculpat din Bihor pentru concurenţă neloială

Gimi hoțomanul: Șeful Camerei Taximetriştilor, Iosif Rad, este primul inculpat din Bihor pentru concurenţă neloială UNA ZICE... Şef peste Camera Taximetriştilor Bihor, Iosif Rad (medalion) este totodată şi pastor penticostal, predicând enoriaşilor despre poruncile dumnezeieşti pe care el însuşi le-a încălcat, poftind la afacerea prietenului său, Octavian Raţiu, pe care i-a şi furat-o
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fereşte-mă, Doamne, de prieteni, că de duşmani mă feresc singur! A învăţat-o pe propria piele patronul Hello Taxi, Octavian Raţiu, care, bolnav fiind, a fost nevoit să-şi lase firma pe mâna celui mai bun prieten, Iosif Rad, alias Gimi, în care avea încredere nemărginită, punându-l director. 

Urmarea? Amicul şi-a făcut propria firmă de taximetrie, apoi a "furat" numerele de telefon de dispecerat ale angajatorului său, le-a trecut pe propria companie şi i-a luat şi însemnele.

Manevra n-a scăpat, totuşi, nepedepsită. În final, Rad a fost condamnat pentru fals şi uz de fals şi este inculpat şi pentru concurenţă neloială. Este primul astfel de caz în Bihor şi printre puţinele din ţară...

Împuternicirea 

Octavian RațiuCombinaţia a avut loc în iarna lui 2018. Rad, alintat de prieteni Gimi, era omul de încredere al patronului Hello Taxi, Octavian Raţiu (foto), iar ca director era la curent cu toată activitatea firmei. La un moment dat, însă, a decis să-şi folosească "experienţa" în interes propriu şi în dauna angajatorului.

Profitând de absenţa lui Raţiu, care suferise un atac cerebral, Rad şi-a înfiinţat pe ascuns propria firmă, Green Taxi, iar apoi şi-a lăsat fostul angajator fără numerele de telefon ale dispeceratului prin care Hello primea zilnic cam 1.000 de comenzi. 

Manevra a făcut-o cu complicitatea secretarei Hello Taxi, Mihaela Silvia Dimeny Nicolescu. În vara lui 2017, femeia redactase o împuternicire prin care Raţiu, ca administrator, l-ar fi mandatat pe Rad să reprezinte Hello Taxi pentru prelungirea contractului cu un operator de telefonie. Raţiu, fiind bolnav, nu a fost de faţă nici când a fost întocmit documentul şi nici nu l-a semnat, în locul lui iscălind, la rubrica "administrator", secretara. 

Una zice, alta face

Pe 15 noiembrie 2018, folosindu-se de împuternicirea măsluită anterior, Rad s-a prezentat la sediul firmei de telefonie şi a încheiat un acord de novaţie, prin care numărul scurt de telefon pentru comenzi era transferat de la Hello Taxi la Green Taxi. 

Ulterior, pe 22 noiembrie, directorul i-a dictat secretarei textul pentru o nouă împuternicire, de astă dată cu precizarea că e valabilă pentru a transfera abonamentele pentru anumite numere de telefon de la Hello Taxi la Green Taxi. 

Lui Raţiu îi spusese că vrea să transfere numerele folosite de el şi soţie, dar pe document nu a fost consemnat niciun număr anume. Crezându-l de încredere, Raţiu a semnat împuternicirea. Imediat după aceea, însă, Rad a completat-o nu cu două, ci cu patru numere de telefon, destinate preluării comenzilor în dispecerat. 

Operaţiunea a lăsat Hello Taxi fără apeluri şi apoi fără taximetrişti, cei circa o sută de şoferi, rămaşi fără comenzi, mutându-se la firma lui Rad, Green Taxi. După mai bine de 20 de ani de activitate, Hello a şi dispărut!

La judecată

Cazul a ajuns în atenţia Parchetului Oradea în ianuarie 2019, după ce Raţiu a reclamat escrocheria, iar după un an anchetatorii i-au şi trimis în judecată atât pe Iosif Rad, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals, cât şi pe fosta secretară, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată. 

Procesul s-a derulat în prima etapă la Judecătoria Oradea, care a pronunţat primul verdict abia anul acesta, pe 9 octombrie, găsindu-i pe amândoi vinovaţi. În cazul directorului, ajuns între timp şef peste Camera Taximetriştilor Bihor, instanţa a stabilit că "a prevăzut şi urmărit prejudicierea" Hello Taxi, urmărind preluarea nu doar a numerelor de telefon, ci implicit şi a clienţilor firmei lui Raţiu.

"Comportamentul inculpatului a fost unul reprobabil, acesta urmărind obţinerea unui beneficiu nejustificat şi nemeritat, fără a-i păsa de consecinţele nefaste şi profund injuste cauzate societăţii Hello Taxi, ale cărei interese se impunea nu să le lezeze, ci, dimpotrivă, să le apere din postura sa de director", arată hotărârea judecătorească prin care Rad a fost condamnat la 2 ani de închisoare, cu suspendarea executării pe un termen de supraveghere de 3 ani, plus 120 zile de muncă în folosul comunităţii.

În cazul secretarei, judecătorul a constatat că fapta ei există, expertiza grafologică stabilind fără dubii că pe împuternicirea pe care a redactat-o a imitat semnătura lui Raţiu. Atât doar că nu mai putea fi trasă la răspundere, căci răspunderea penală s-a prescris, aşa că faţă de ea procesul a fost încetat. 

Rămâne cu paguba

Deşi găsiţi vinovaţi, nici Rad şi nici Dimeny-Nicolescu nu au fost obligaţi să-şi despăgubească fostul angajator, căruia i-au falimentat afacerea. Octavian Raţiu se constituise parte civilă, cerând daune de 1,075 milioane lei şi daune morale de 200.000 euro, dar judecătorul a decis că nu infracţiunile de fals şi de uz de fals i-au provocat prejudiciul, ci efectele ulterioare. 

"Prin simpla utilizare a unui înscris sub semnătură privată nu se produc daune", a explicat instanţa, daunele fiind provocate ca urmare a încheierii, în baza acelei împuterniciri, a acordului de novaţie. "Fără a nega faptul că manoperele dolosive ale inculpaţilor au produs consecinţe financiare nefaste asupra patrimoniului părţii civile, câtă vreme acestea nu decurg în mod direct din infracţiunile deduse judecăţii, pretenţiile băneşti nu pot fi valorificate în prezentul cadru procesual", a argumentat hotărârea judecătorească prin care Raţiu s-a ales doar cu 7.300 lei, reprezentând strict onorariile pe care le plătise avocaţilor săi. 

Războiul continuă

Soluţia l-a nemulţumit atât pe Raţiu, cât şi pe cei doi inculpaţi, motiv pentru care procesul a continuat la Curtea de Apel Oradea, care a dat verdictul final în mai puţin de o lună, pe 10 noiembrie a.c., respingând apelurile. 

Povestea, totuşi, nu s-a terminat, căci între timp directorul Camerei Taximetriştilor Bihor a ajuns din nou în anchetă, de astă dată pentru concurenţă neloială. Acuza fusese formulată de Raţiu încă din 2019, atunci când a depus plângerea iniţială, dar procurorii au clasat-o pe motiv că era lipsită de dovezi. 

Abia anul trecut, reanalizând cazul în urma unei noi solicitări a fostului patron Hello Taxi, conducerea Parchetului a decis că soluţia de clasare nu era întemeiată, dispunând reluarea cercetărilor, decizie confirmată în acest an, pe 30 iunie, şi de Judecătoria Oradea.

Din nou inculpat 

Dosarul este o premieră în Bihor, fiind cel dintâi în care se formulează acuzaţia de concurenţă neloială, faptă pedepsită cu închisoare de la o lună la 2 ani sau cu amendă de la 20.000 lei la 100.000 lei. Potrivit unei informări transmise joia trecută de Parchet, la solicitarea BIHOREANULUI, cercetările vizează şi firma lui Rad, înregistrată la Registrul Comerţului cu denumirea SC Gimi & Luciana Com SRL. 

Ancheta a dezvăluit că Rad "furase" de la firma Hello până şi emblema, pe care a modificat doar numele firmei, trecând pe ea Green în loc de Hello, iar apoi şi-a făcut şi reclamă folosind-o. 

"S-a reţinut că inculpatul, din decembrie 2018 până în februarie 2020, s-a folosit de emblema care produce confuzie cu cea care a fost folosită în mod legitim de SC Hello Taxi SRL, societate în prezent radiată şi care a înregistrat emblema la Oficiul Registrului Comerţului", arată procurorii. 

Ancheta este în fază avansată, iar din 14 noiembrie atât Rad, cât şi firma sa au calitatea de inculpaţi. Patronul s-a şi dat la fund: căutat de BIHOREANUL, de mai multe ori, pentru a-şi formula propria poziţie, Iosif Rad n-a răspuns nici la apeluri, nici la mesajul ce i-a fost transmis. Ca şi cum ar fi plecat în cine ştie ce cursă...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Asta e infractor cu cazier
Cum unu cu caxier face taxi si are masini in taxi, si mai are si dispecerat de taxi? Asta e pastor si pocait din gasca ce conduce orasul. Ciudata e justitia ca nu despagubeste partea vatamanta ce a ramas fara firma, fara sursa de venit
Postat 26 Noiembrie 2023, 08:34 de vasi13
Pocăiții se țin sfinți, prin ce?
Toți cu afaceri sau posturi în instituțiile publice, fac afaceri dubioase, rezolvă ceva contra cost, completează ceva și vinde, vând haine cu tirul prin piețe și oboare, puțini sunt cei ce plătesc taxe și impozite din bani obținuți ilegal, vând autoturisme din import la a șaptea mână fără a plăti impozit pe venit, până și casele de rugăciuni fac cămătării de tip zeciuială, mulți dintre ei se droghează, înșeală, beau alcool, dar se vor cei mai corecți, mizerie mai mare ca și cultele nu există. Mergeți la judecătoriile din țară, vedeți cei care refuză să pună mâna pe biblia altor religii, și jură rostind altceva decât pe Dumnezeu, mulți jură și strâmb. Asta e societatea noastră indiferent de religie sau nu.
Postat 25 Noiembrie 2023, 12:55 de Morometul
No bine ia făcut.
Solicităm recurs și pedeapsa să-i fie de gât dublă, merită din plin.
Postat 25 Noiembrie 2023, 12:46 de Morometul
Da și justiția noastră, cu gândul doar la pensie
Omu a fost "săpat" de directorul și secretara lui. Mă mir că falsul în acte a fost prescris, care e prescrierea, 2-3 ani? E subestimat acel fals. Fără fals în acte nu se putea întâmpla toată povestea. Cât de blândă e justiția cu faptele astea. Omu a rămas cu firma fără lucru, vinovații... ea a scăpat și el cu muncă în folosul comunității vreo 3-4 luni... Nu a fost despăgubit deloc, trebuie să se îndrepte către civil, alt proces, altă bătaie de cap. Dacă asta e justiție... Dacă asta e dreptate... Nu ne mai putem mira de partidele anti-sistem.
Postat 24 Noiembrie 2023, 06:56 de Vio_427
Pocait sfant
Asta e din specia de rasa superioara, cum se cred pocaiti..Cea mai sfanta religie, si cei mai sfinti . Restul suntem pielea p...pe langa ei..asta e si pastor, dar la revolutie fura aragaze de la Metalica si a facit vreo 3 ani de parnaie. Acum fura firme de taxi, sunt curios fratii de la biserica cum pot sa-l mai asculte la slujba.
Postat 23 Noiembrie 2023, 10:36 de Petre93
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON