URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Aprilie 2023, 16:31

Ghețarul de la Scărișoara se topește într-un ritm accelerat. Ce spun specialiștii despre uriașul ghețar subteran din Munții Apuseni

Ghețarul de la Scărișoara se topește într-un ritm accelerat. Ce spun specialiștii despre uriașul ghețar subteran din Munții Apuseni (sursa foto: Parcul Natural Apuseni / Facebook)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După o iarnă prea caldă și ploioasă, ghețarul din peștera Scărișoara din Munții Apuseni, cea mai mare masă de gheață subterană din țară și una dintre cei mai mari din lume, se topește într-un ritm accelerat.

Într-un singur an, ghețarul aflat pe teritoriul comunei Gârda de Sus din județul Alba s-a topit cât în zece, avertizează cercetăroii din Cluj, citați de Știrile ProTV.

Blocul de gheață uriaș are peste 120.000 de metri cubi și în unele locuri măsoară peste 36 de metri grosime. În ultimii ani, din cauza încălzirii globale, stratul de gheață de la suprafață s-a topit, pierzând circa 20 de centimetri, în timp ce în trecut această pierdere nu trecea de 3 cm.

„Acum 30 de ani, un buștean care are o vechime de circa 1.000 de ani era aproape complet acoperit de gheață, în prezent este ieșit din gheață. Lângă blocul de gheață unde se formează diferite formațiuni stalactite, stalagmite, acum 30 de ani dimensiunea lor era 4-5 metri, acum ajung pe la 2-3 metri”, a declarat Cristian Ciubotărescu, președinte Asociația Speologică Sfinx Gârda, potrivit sursei citate.


Ghețarul de la Scărișoara, în 1976 (sursa foto: Parcul Natural Apuseni)

Scărișoara este studiat de peste 100 de ani, iar cercetătorii de la Institutul de Speologie Emil Racoviță colectează informații din carotele de gheață pe care le extrag din ghețar. Una dintre descoperirile lor este că în gheața veche de peste 10.000 de ani există bacterii în stare de hibernare, însă active, și rezistente la antibiotice, a sccris recent pressone.ro, într-un reportaj despre Scărișoara.

În Munții Apuseni mai există patru ghețari, pe lângă cel de la Scărișoara. După acesta, următorul, ca volum, este cel de la Borțig (30.000 de metri cubi), urmat de Focul Viu din Padiș, Peștera cu Gheață din Poiana Vârtop și Ghețarul de la Barsa. Un altul, cunoscut drept Adevăratul Ghețar de la Vârtop, era în vecinătatea Scărișoarei, dar s-a topit integral în ultimii ani, mai scrie pressone.ro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON