URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Decembrie 2022, 09:00

„Fripturişti” la judecată: Dosarul VIP-urilor din Beiuș care își alimentau mașinile din banii contribuabililor a ajuns din nou în instanță

„Fripturişti” la judecată: Dosarul VIP-urilor din Beiuș care își alimentau mașinile din banii contribuabililor a ajuns din nou în instanță OPERAŢIUNEA BILEŢELUL. Fostul manager Edilul SA, apoi primar al Beiuşului, între 2016 și 2020, iar acum consilier judeţean, Petru Mlendea-Căluş (stânga) a semnat peste 400 de bileţele „de protocol” în beneficiul amicilor săi. Recordman era colegul lui de partid, ex-primarul Adrian Domocoş (dreapta)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ce au în comun un consilier judeţean, un fost primar de municipiu, un cântăreţ de muzică populară şi un fost şef de club sportiv? La Beiuş sunt cu toții colegi de dosar penal într-un proces pornit de Parchetul local.

Acuzaţia? Dezmăţul bugetar de la Edilul SA, firma de gospodărire locală (acum rebotezată Administraţia Domeniului Public Beiuş SA) din perioada în care aceasta era condusă de Petru Mlendea-Căluş, prins că a eliberat cu nemiluita bonuri de protocol sieşi şi pentru anumite VIP-uri locale, alimentându-şi cu toţii mașinile personale cu carburant plătit din banii comunităţii...

„Protocol” la pompă 

Dosarul priveşte un caz despre care BIHOREANUL a relatat în mai multe rânduri şi care a ajuns în anchetă în 2016, în urma unui denunţ făcut de actualul consilier local independent Alexandru Degău (foto). Acesta a depus la Parchetul Beiuş un document la care erau ataşate fotografiile unor maşini oprite în benzinăria Desira, pe care familia sa o deţine în oraș, o listă cu numerele de înmatriculare, bonurile ce dovedeau că au fost alimentate din contul firmei de gospodărire locală Edilul SA, plus o remarcă lapidară: „Şi mie mi-ar plăcea o astfel de «combinaţie» pe bani publici”.

Maşinile erau ale unor VIP-uri locale, după cum au aflat procurorii, iar plinurile fuseseră făcute la benzinăria cu care colabora Edilul, în baza unor bonuri semnate de Petru Mlendea-Căluş, atunci manager. La final de lună, acesta primea „notele de plată”, punându-i apoi pe subalterni să falsifice foile de parcurs pentru autovehiculele unității. Ca şi cum combustibilul dat plocon notabilităţilor oraşului ar fi fost folosit de utilajele şi maşinile Edilul. 

Cine erau „fripturiştii”? Între cei identificaţi se numără Remus Ganea, preşedintele clubului de fotbal Bihorul Beiuş, cântăreţul de muzică populară Claudiu Borza, a cărui soţie este jurista Edilul SA, fostul primar liberal Adrian Domocoş şi fratele acestuia, Gabriel Domocoş.

Între anii 2012-2016 „protocoalele” au umflat consumurile lunare ale Edilul SA la 30.000 - 35.000 lei, au stabilit procurorii. Ulterior, în iunie 2017, când Mlendea a ajuns primar, iar la conducerea firmei a fost numit noul manager, Mircea Popa, consumul a scăzut brusc, la numai 7.500 lei.

La loc comanda

Cert e că ancheta pornită în 2016 a fost declarată finalizată în 2018, când Parchetul Beiuş l-a trimis în judecată pe Mlendea pentru 383 de fapte de delapidare, plus fals intelectual și instigare la fals intelectual, toate infracţiunile fiind reţinute în formă continuată. În faţa instanţei au ajuns, pentru complicitate, şi beneficiarii „protocoalelor”, Remus Ganea, Claudiu Borza, frații Domocoş, dar şi doi angajaţi ai Edilul, Gheorghe Buha și Emil Oaie, primul şef al atelierului auto, iar celălalt - şef de transport. 

În vara anului 2019, însă, după ce au analizat rechizitoriul şi dovezile, judecătorii de cameră preliminară au decis să-l returneze, reproşându-le procurorilor că nu au explicat clar participarea fiecărui inculpat la faptele comise. „Nu numai inculpaţii, dar şi judecătorii se află într-o reală imposibilitate de a cunoaşte obiectul şi limitele judecăţii, cu referire la infracţiunile de delapidare şi complicitate la delapidare”, scrie în hotărârea Tribunalului Bihor.

Instanţele au dispus, de asemenea, anularea constatării tehnico-ştiinţifice realizate de inspectorii antifraudă detaşaţi la Parchetul Bihor prin care s-a stabilit prejudiciul. Motivul? Documentul nu putea fi folosit ca probă, căci procurorii pot cere inspectorilor antifraudă să realizeze astfel de constatări doar în situaţii expres prevăzute de lege: când există pericol de dispariţie a unor mijloace de probă ori când e necesară lămurirea urgentă a unor fapte sau împrejurări. Or, în acest caz dosarul a fost înregistrat în 2016, deci nu se justifica urgenţa, iar, pe de altă parte, documentele erau depuse la dosar, așadar nu puteau să dispară. 

Din nou la judecată

Prin urmare, cazul s-a întors la Parchetul Beiuş şi a rămas pe loc până luna trecută când, după mai bine de trei ani de la reluarea cercetărilor, procurorii l-au retrimis în faţa instanţei. 

Potrivit noului rechizitoriu, făcut public la solicitarea BIHOREANULUI sub forma unui extras anonimizat, numărul inculpaţilor s-a micşorat cu unul, anchetatorii renunţând la acuzaţii faţă de Gheorghe Buha, şeful atelierului auto Edilul SA. Procurorii au renunţat, de asemenea, şi la acuzaţiile de fals intelectual și de instigare la fals intelectual aduse lui Mlendea-Căluş, care acum a fost trimis în judecată doar pentru delapidare în formă continuată, cu 423 de fapte care au provocat, conform anchetatorilor, o pagubă totală de 79.247 lei.

Surpriza e că, după cum scrie în document, Mlendea e acuzat nu doar că semna bileţele „fără număr” pentru amicii săi, ci şi că a profitat el însuşi. „Inculpatul se prezenta la staţia de pompă pentru a alimenta cu combustibil autoturismul Opel Astra, proprietatea firmei al cărei acţionar unic este soţia inculpatului, combustibil decontat ulterior din bugetul societăţii (n.r. Edilul)”. 

„Aveam dreptul”

Rechizitoriul dezvăluie, în schimb, câte plinuri au făcut ceilalţi beneficiari. Pe locul I se află fostul primar Adrian Domocoş, cu 42 de alimentări, urmat de Emil Oaie, fostul şef de transport al Edilul, şi Remus Ganea, ex-preşedintele clubului Bihorul Beiuş, cu 21 de alimentări, apoi de Claudiu Borza, care a alimentat „de minimum 14 ori”, şi de Gabriel Domocoş (cel puţin 2). 

Lista beneficiarilor a fost mai lungă, recunosc anchetatorii, însă unii nu au fost dovediţi, iar alţii au decedat, cum ar fi mama lui Domocoş. „Venea cu o Dacie galbenă, dar şi cu canistre, că le trebuia pentru utilajele agricole. Erau nervoşi şi băieţii de la pompă”, îşi amintește consilierul local Alexandru Degău. 

Contactat pe marginea acuzaţiilor, Petru Mlendea-Căluş, acum consilier județean, a fost reţinut în declaraţii. „Ştiu că s-a renunţat la unele acuzaţii, că paguba s-a micşorat”, a spus el, evitând discuţiile despre modul în care el şi amicii săi au căpuşat firma Consiliului Local. „Eu mi-am alimentat maşina personală, da. În contractul de management era prevăzut că am dreptul la maşină de serviciu, dar nu am primit-o. Eu cu acea maşină personală mergeam la serviciu”, susţine Mlendea, ca şi când ar fi fost îndreptăţit să-şi facă plinul pe socoteala beiuşenilor şi el, şi amicii săi, doar pentru că erau „la ciolan”. 

Rămâne de văzut dacă la fel vor spune şi judecătorii. Asta, dacă dosarul va trece „examenul” camerei preliminare...


ELIBERAT ŞI IAR JUDECAT
Domocoş, din nou la proces

Dosarul Motorina readuce în atenţie problemele penale ale fostului primar al Beiuşului, Adrian Domocoş. Condamnat în 2018 la 5 ani şi 8 luni de detenţie pentru că a abuzat de funcţie ca să obţină un spaţiu de la Episcopia Greco-Catolică la o chirie subevaluată, fostul edil a fost eliberat condiţionat în 2021, dar are deja noi belele.

În septembrie 2022, Domocoș a fost trimis din nou în judecată de DNA pentru că a băgat ilegal 3,4 milioane de lei din bugetul local în conturile clubului privat de fotbal Bihorul Beiuş, iar în octombrie l-a trimis în faţa instanţei şi Parchetul Zalău, la pachet cu şeful Ocolului Silvic Beiuş, Daniel Coraş (foto), sub acuza că au minţit în anchete şi în procesul de corupţie al fostului șef al Parchetului Beiuș, Gligor Sabău.  

Cei doi au susţinut că în perioada 2008 - 2011 magistratul le-a cerut lemne, racordarea casei la rețeaua de apă geotermală a orașului şi asfaltarea străzii pe cheltuiala Primăriei, iar soţia să-i fie avansată, promiţându-i în schimb protecţie lui Domocoş în dosarele penale. Acuzaţiile au fost respinse în final, Sabău fiind achitat în 2020, pe considerentul că faptele imputate „nu există”. Acelaşi lucru îl susţin, acum, şi procurorii din Zalău, care îi acuză pe Domocoş şi Coraş de mărturie mincinoasă în formă continuată.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON