URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Octombrie 2018, 14:52

Afacerea “Motorina” pentru VIP-uri, în faţa judecătorilor. Primarul Beiuşului, Petru Mlendea-Căluş, a fost inculpat pentru delapidare şi fals

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarul liberal al municipiului Beiuş, Petru Mlendea-Căluş, a fost trimis în judecată de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuş, pentru delapidare, fals intelectual respectiv instigare la fals intelectual, toate infracţiunile fiind reţinute în formă continuată.

Concret, edilului i se impută că, în perioada 2012-2016, cât a condus  firma de salubrizare Edilul, ar fi permis VIP-urilor din oraş să-şi alimenteze maşinile pe cheltuiala societăţii, umflând astfel consumul lunar. Prejudiciul imputat depăşeşte 100.000 lei.

Bonuri de protocol

Aşa cum BIHOREANUL a dezvăluit în urmă cu un an, ancheta a fost declanşată în urma unui denunţ din 2016, ce conţinea fotografiile unor maşini oprite într-o benzinărie, numerele lor de înmatriculare, bonurile ce dovedeau că au fost alimentate în contul firmei de salubrizare Edilul, plus o remarcă lapidară: "Şi mie mi-ar plăcea o astfel de «combinaţie» pe bani publici".

Din verificările anchetatorilor, VIP-urile îşi făceau plinul la benzinăria cu care colabora Edilul în baza unor bonuri de protocol semnate de Mlendea şi care, la final de lună, primea "notele de plată". Între beneficiari - trimişi în judecată alături de Mlendea - se numără Remus Ganea, preşedintele clubului de fotbal Bihorul Beiuş, cântăreţul de muzică populară Claudiu Borza, a cărui soţie este jurista firmei, dar şi fostul primar liberal Adrian Domocoş, respectiv fratele acestuia, Gabriel Domocoş.

"Protocoalele" au umflat consumul lunar al Edilul SA la 30.000 - 35.000 lei între anii 2012 şi 2016, când firma a fost condusă de el. Asta în timp ce, în iunie 2017, când a ajuns primar, iar la conducerea Edilul SA a fost numit noul manager, Mircea Popa, consumul a scăzut brusc, la numai 7.500 lei.

Între inculpaţii din dosar apare şi Gheorghe Buha, respectiv Emil Oaie, foşti angajaţi ai Edilul SA, cel din urmă în funcţia de şef de transport. Oaie a fost eliberat condiţionat din Penitenciar în această primăvară, după ce şi-a ispăşit o parte din pedeapsa de 4 ani şi 2 luni închisoare încasată în calitate de şef Serviciu Investiţii al Primăriei Beiuş, pentru complicitate la înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în celebrul dosar Top Construct.

Şedinţă de "informare"

Acuzaţiile pentru care primarul Petru Mlendea-Căluş a fost trimis în faţa instanţei urmează să fie aduse şi la cunoştinţa consilierilor locali din Beiuş, marţi, în cadrul unei şedinţe ordinare.

"Va fi o şedinţă de Consiliu Local şi s-a introdus pe ordinea de zi o informare legată de acest proces. Eu am făcut informarea, pentru că trebuie să se ştie că sunt trimis în judecată. Vor fi discuţii, întrebări, le voi spune care sunt acuzaţiile, voi răspunde la întrebări", a declarat, Mlendea, contactat de BIHOREANUL.

Primarul a refuzat, însă, să facă alte comentarii pe marginea cazului. "Deocamdată nu doresc să spun alte lucruri. Procesul va fi public, veţi putea participa, atunci veţi vedea ce s-a întâmplat. Pot să vă spun că eu nu am băgat în buzunar niciun leu, niciodată", a mai spus primarul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
"Zona folclorică" Beiuș-Ștei a dat județului și țării niște liberali de seamă !?!
Unul mai hoț ca celălalt !?! Nici cealaltă "zonă", Aleșd-Vadu Crișului, nu a reușit așa performanțe !?!
Postat 31 Octombrie 2018, 08:29 de CrisDumi
Parada dna cu zornait de catuse
Toate aceste institutii de stat au servicii economice cu absolventi de ase, contabili,cfi- control financiar intern,cenzori,auditati si verificati de curtea de conturi.Nu acesti trepadusi trebuie bagati la puscarie,ci acei profesionisti ai finantelor care au semnat si tolerat delapidarile.Caz scoala si la oradea, cu escrocheriile CJ, Cet,Selina etc.Ia bagati putin la racoare citiva din casta asta finantista, si se rezolva o mare parte din coruptia din romania...
Postat 30 Octombrie 2018, 20:19 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON