URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Aprilie 2023, 09:20

Fraude pe graniță: Contrabanda cu produse și valută, o infracțiune „la modă” în Bihorul interbelic

Fraude pe graniță: Contrabanda cu produse și valută, o infracțiune „la modă” în Bihorul interbelic DELICT PE ȘINE. Gara Episcopia-Bihor (foto), ultima la ieșirea din țară, era nod important pe harta contrabandei. Un caz de senzație a fost, în 1939, cel al comerciantului sătmărean de cereale Samuel Rosenberg. Călător într-un tren spre Budapesta, acesta a declarat vameșilor că deține bani, însă în talarul (veșmântul) bisericesc aflat în geamantan autoritățile au descoperit mai mult de un kilogram de aur. Rosenberg a fost amendat cu 2 milioane de lei, iar aurul confiscat și predat Băncii Naționale a României. Multe alte bunuri erau descoperite în Gara Mare din Oradea (foto), în unele cazuri fiind implicat chiar personalul stației
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După Unirea Transilvaniei cu Regatul României, Bihorul a devenit judeţ de hotar, ceea ce a schimbat rutele de circulaţie a persoanelor şi mărfurilor. O categorie de infracţiuni până atunci străină localnicilor, contrabanda pe graniţă, şi-a făcut loc printre faptele ilicite ale multor bihoreni. 

Apelând la memoria presei vremii, BIHOREANUL vă arată anvergura fenomenului contrabandei în perioada interbelică, ce mărfuri erau trecute ilicit peste graniţă şi cum se încerca păcălirea autorităţilor.

"O meserie rentabilă"

Prin definiţie, contrabanda reprezintă trecerea clandestină peste graniţă a unor mărfuri interzise sau sustrase de la plata taxelor vamale, fie că e vorba despre introducerea sau scoaterea lor din ţară. Codul Vamal prevede pedepse între 2 şi 7 ani de închisoare, plus interzicerea unor drepturi pentru cei care comit infracţiunea, sentinţa putând urca până la 12 ani pentru contrabanda cu substanţe periculoase şi arme.

În lumea bihoreană interbelică, contrabanda era un delict nou, răspândit ca urmare a proximităţii graniţei româno-ungare. Aparent, devenise o infracţiune relativ larg răspândită, tentantă, presa locală publicând periodic ştiri pe această temă, ba chiar o numea "o meserie rentabilă", fiind o "îndeletnicire a unui mare număr de ticăloşi". 

Categoriile de bunuri şi persoanele implicate variau, în general fiind produse scumpe şi cu taxe vamale ridicate. Delincvenţii erau oameni de afaceri, comercianţi, dar şi mecanici de locomotivă şi muncitori din gări. În 1923, de pildă, dintr-o farmacie orădeană a dispărut o mare cantitate de morfină şi opium, ajungând pe mâna unui cehoslovac care, ajutat de un localnic, a reuşit să "dispară din oraş", cazul intrând şi în atenţia presei transilvănene, care a alertat Poliţia.

Mărfuri fine

O "marfă" atractivă pentru contrabandişti era mătasea. În 1923, o cantitate mare de material a fost descoperită în valiza unui colonel în Vama Episcopia Bihorului. Bunurile au fost declarate oficial ca "efecte militare", încercându-se scoaterea lor din ţară. 

În decembrie, în acelaşi an, era cercetată o contrabandă cu mătase şi la Salonta, în care erau implicaţi numeroşi comercianţi din Bihor. Prejudiciul adus statului se ridica la 20 milioane de lei, fiind descoperit datorită şefului vămii, aparent dispus, iniţial, să îi ajute pe contrabandişti, dar care de fapt le-a întins o capcană, denunţându-i.

O mare cantitate de haine de mătase a fost găsită şi la domiciliul fiului subrabinului ortodox de Oradea, Czimetbaum Pinkász. Autorităţile au deschis atunci o anchetă, considerând că acesta nu avea cum să aducă în ţară o asemenea cantitate pe cale legală. Totuşi, după interogatoriu a fost lăsat în libertate.

În 1929, mecanicii de locomotivă Toth Iosif şi Szilasi Iuliu au fost descoperiţi de comisarul gării centrale din Oradea (foto jos) în timp ce descărcau produsele. Cei doi operau alternativ, iar pachetele cu mătase erau ascunse sub cărbunii din tenderul locomotivei. Unul le aducea până în gară, celălalt le descărca.

Gara Oradea interbelica

Surprinşi în plin proces de scoatere a pachetelor, cei doi au fugit, aruncându-le într-un şanţ. În ele se aflau 12 kilograme de mătase de cea mai bună calitate. Toth s-a predat, mărturisind că aducea marfa din Ungaria "ca s’o păstreze" mai sigur. În schimb, Szilasi a petrecut noaptea ascuns în cimitir. Ambii au fost amendaţi cu 100.000 de lei şi predaţi Parchetului.

Sub acoperire

Un alt caz de contrabandă cu mătase a fost descoperit în 1938. Marfa, în valoare de câteva sute de mii de lei, a fost introdusă în ţară pe la Halmeu de două familii de ţărani şvabi din Banat, cu trenul, din Cehoslovacia. Dacă la graniţă nu au trezit suspiciuni, în Oradea s-au dat de gol în timp ce încercau să treacă discret pe peronul gării, aşteptând trenul de Sighet. Mătasea scăpase controlului de la frontieră, fiindcă fusese transformată dibaci în piese de îmbrăcăminte. În pachete se aflau 10 kilograme de mătăsuri, 12 kilograme de stofe şi 10 kilograme de lână.

Alte categorii de produse aduse ilicit în ţară erau tutunul şi ţigările. Salonta "ocupă un punct bine definit" în seria localităţilor unde se făcea contrabandă, arăta Gazeta de Vest. În martie 1931, poliţiştii au fost alertaţi de un furt de tutun de la o fermă din apropiere. Sosiţi la faţa locului, au observat că un camion era încărcat cu tutun, în plină noapte, de către angajaţii fermei. Oamenii legii au aflat că marfa era destinată vânzării ilicite în străinătate, iar presupusul "furt", anunţat de patron, Tury Mozes, era de fapt o operaţiune de contrabandă mascată, pentru a induce în eroare autorităţile.

Urmăriri ca-n filme

Un alt produs de semi-lux, covorul de Smirna, era şi el tentant pentru contrabandişti. Astfel de bunuri erau aduse în ţară sub acoperirea agenţiei de voiaj Dacia, de un fost agent de circulaţie şi de un poliţist de frontieră, amândoi contrabandişti. Pentru trecerea mărfii peste graniţă, aceştia primeau între 500 şi 1.000 de lei. În martie 1931, anchetatorii au descoperit mai multe covoare la domiciliul directorului agenţiei Dacia, care fugise la Budapesta. 

Constant, Vama Borş era locul unde se descopereau afaceri dintre cele mai ingenioase, dar păguboase pentru stat. O mare contrabandă cu valută a fost descoperită aici în decembrie 1938. Convertită în lei, suma era de 600.000 şi aparţinea avocatului Cornel Pop din Bucureşti, care-şi vânduse toate proprietăţile şi bunurile şi se mutase în Paris. Trezind suspiciuni în timpul traversării Bihorului, maşina sa, plină de bani, a fost urmărită de Poliţie, iar în Borş a fost oprită şi percheziţionată. Vehiculul ducea dolari americani, lire sterline şi italiene, franci elveţieni ascunşi în caroserie.

Aurel LazarÎn iunie 1923, în Vama Episcopia era arestat un alt contrabandist, care încerca să treacă peste graniţă valută în valoare de 60.000 lei. Inclusiv băncile făceau contrabandă cu valută. Filiala orădeană a Băncii de Credit ungare a adus în 1919 (anul trecerii de la coroane la lei) coroane în valoare de 18 milioane de lei pentru a le preschimba în moneda românească. La judecată, banca a fost apărată de avocatul orădean Aurel Lazăr (foto), care a pretins un onorariu de 5 milioane de lei. Procesul a fost pierdut, iar onorariul nu a fost plătit, ceea ce a dus la o judecată directă între Lazăr şi bancă.

Cu ouăle la vamă

Inclusiv ouăle făceau obiectul contrabandei. 28 de lăzi cu ouă erau descoperite de vameşii din gara Episcopia în octombrie 1923 în vagoane de marfă ce transportau lemne de la o societate de export din Turda. Investigaţia a arătat că ouăle ajunseseră acolo datorită patronului firmei, fără ca angajaţii şi transportatorii să fi ştiut. După două luni, un alt caz de contrabandă cu ouă şi piei de miel, ied şi vită era descoperit la Salonta, marfa fiind evaluată la jumătate de milion de lei.

O amendă substanţială, de 500.000 lei, a fost aplicată în 1933 lui Alexandru Fischer. În urma percheziţiei Poliţiei, la domiciliul acestuia au fost găsite două mari geamantane cu instrumente tehnice pentru medici şi dentişti aduse în ţară prin contrabandă. Cum vinovatul nu putea plăti amenda, a fost deferit Parchetului.

La fel ca azi, poziţionarea Bihorului pe graniţa de vest a ajutat la diversificarea economiei locale, dar tentaţia înşelării stratului prin importuri şi exporturi nedeclarate a generat practici noi, contrabanda desfăşurându-se atât individual, cât şi prin reţele organizate. Cert e că justiţia bihoreană a avut mereu astfel de cazuri, "călindu-se" în acest domeniu în ultimii zeci de ani.


OBICEI VECHI, PRODUSE NOI

Contrabanda, atractivă şi azi

Afacere înfloritoare în perioada interbelică, contrabanda a continuat să existe în Bihor în toţi cei aproape 100 de ani scurşi de la faptele prezentate de ziarele vremii. În zilele noastre, contrabandiştii trec sau încearcă să treacă peste graniţă de la alcool şi bijuterii până la ţigări şi arme. 

Un caz recent, din martie 2023, l-a avut ca protagonist pe un bihorean oprit în trafic în Girişu de Criş, în portbagajul maşinii sale poliţiştii descoperind 400 pachete de ţigări netimbrate, fapt ce i-a adus o amendă de 20.000 lei, plus confiscarea mărfii şi a vehiculului. Tot în martie, în maşina unui orădean au fost descoperiţi 208 litri de alcool etilic de contrabandă. 

La începutul anului, o reţea formată din patru salontani a fost trimisă în judecată după ce, timp de trei ani, a făcut contrabandă cu tutun, transportând ilegal peste 729.000 de ţigări nemarcate. Unul chiar a fost surprins în flagrant delict, în timp ce transporta aproape 280.000 de ţigarete. În toamna anului trecut, un alt salontan a fost prins cu 1.500 pachete de ţigări cu maşina personală, iar în vară mai mulţi bihoreni au făcut obiectul unei cercetări la scară naţională pentru destrămarea unei reţele de contrabandişti cu aur adus din Turcia. 

O acţiune similară a autorităţilor a avut loc în decembrie 2021, vizând o contrabandă cu arme şi muniţii aduse din Ungaria, în care erau implicaţi şi bihoreni.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
.....
Samuel Rosenberg, Czimetbaum Pinkász, Alexandru Fisher, Toth Iosif, Szilasi Iuliu, numai romani unul si unul! ,,O acţiune similară a autorităţilor a avut loc în decembrie 2021, vizând o contrabandă cu arme şi muniţii aduse din Ungaria, în care erau implicaţi şi bihoreni." Au fost implicati numai unguri, armele erau pt autoapararea secuilor in fata invaziei salbaticiunilor.
Postat 23 Aprilie 2023, 10:09 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON