URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Octombrie 2022, 09:20

Județ de infractori: O incursiune în trecut dezvăluie cât de frecvente și ingenioase erau furturile în Bihorul interbelic

Județ de infractori: O incursiune în trecut dezvăluie cât de frecvente și ingenioase erau furturile în Bihorul interbelic FURT DIN TÂRG. Cea mai mare piață agroalimentară din Oradea anilor 1920-1930 funcționa în locul unde acum se află Parcul 1 Decembrie. Hoții mărunți, pungașii și găinarii mișunau întruna printre vânzători și clienți, furând tot ce apucau, de pe tarabe și din buzunare, de la obiecte la bani. Numeroase erau cazurile ajunse în presă și în anchetele Poliției, dar nu toate ajungeau să fie rezolvate, așa că adesea hoțul neprins rămânea negustor - sau trecător - cinstit
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lumea orădeană interbelică era una complexă şi avea diferite faţete. Exista o elită ce frecventa cafenelele, existau muncitori şi săraci în suburbii, dar oraşul atrăgea totodată şi hoţi şi bandiţi de toate felurile. 

Furturile în epocă erau multe şi făceau parte dintr-o serie mare de infracţiuni ce dădeau bătăi de cap autorităţilor, atât poliţieneşti, cât şi juridice. BIHOREANUL vă arată o parte a lor, recurgând la ziarele vremii.

Pungăşii diverse

Oradea şi Bihorul nu erau tocmai "bogate" după Primul Război Mondial. Criza economică de după conflagraţie şi resetarea administrativă au afectat nivelul de trai, ceea ce a favorizat creşterea infracţionalităţii. La fel, perioada crizei economice din 1929-1933 a fost plină de furturi, mult mai multe decât cu zece ani în urmă, în contextul în care oraşul era mai mare şi cu mai mulţi locuitori, numărul firmelor şi locuinţelor crescuse, iar cel al şomerilor era şi el substanţial.

Cazurile erau prezentate de ziarele locale, de obicei pe scurt, iar în cazul anchetelor, prin articole pe larg. Unele dintre ele au fost adunate de istoricul Corneliu Crăciun în volumul "Viaţa cotidiană în Oradea interbelică".

În general, se furau mărunţişuri. Hoţul bihorean interbelic "opera" cel mai adesea din buzunare şi din locuinţe, fără să facă victime. Numeroase, cazurile erau numite de presă "găinării" şi erau aduse la cunoştinţa publicului prin mici anunţuri în rubrica Diverse. Dar se furau şi bunuri de valoare, de la biciclete şi căruţe până la mobilier şi bijuterii. Pe măsură ce se răspândeau, automobilele deveneau şi ele ţintele hoţilor, la fel casele de valori, curţile şi magazinele.

Când erau prinşi, hoţii ziceau că au furat "de nevoie", din cauza situaţiei economice precare. Aceştia erau, de fapt, micii pungaşi, dar existau şi bande organizate, care acţionau pe baza unor planuri anume pregătite, după ce studiau detaliile locului unde urmau să dea lovitura.

Din trenuri, case, baruri

Ziarul Vestul României arăta, în 1923, că o bandă de hoţi din trenuri a fost prinsă în luna decembrie. În anul următor, o alta, formată din 12 persoane, jefuia un tren pe ruta Cluj - Oradea, poliţia reuşind să aresteze doar jumătate din ele.

În 1932, o patrulă de jandarmi descoperea un comerciant legat de mâini şi abandonat lângă calea ferată Oradea - Arad: fusese victima unei bande organizate ce opera în trenuri. Omul a fost adormit cu cloroform încă din tren, apoi deposedat de o sumă imensă de bani, 380.000 de lei, iar apoi legat şi aruncat din tren. Banii, destinaţi creditorilor victimei, nu au fost recuperaţi.

Grigore EgriMult mai des se fura din locuinţe. În noiembrie 1923, o bandă de 12 persoane a sustras 75.000 de lei din casa unei beiuşence. În oraş acţionau atât hoţi individuali, cât şi bande, acestea din urmă "vizitând" chiar două-trei adrese pe zi. Inclusiv casa primarului de Oradea, Grigore Egri (foto), a fost prădată în 1930 de câţiva borfaşi care au luat haine şi albituri în valoare de 40.000 de lei, aceştia fiind prinşi.

Se fura şi din localuri şi restaurante. De pildă, un angajat al barului Astoria din Piaţa Regina Maria (azi Piaţa Regele Ferdinand) a sustras mai multe sticle de vin, paguba fiind recuperată doar parţial, întrucât o parte a licorii a fost consumată. 

Un caz interesant s-a petrecut la magazinul Stern din Pasajul Vulturul Negru. Folosind o copie a cheii, hoţul a deschis prăvălia, a intrat şi a încercat un costum nou, cu care a şi plecat, la ieşire încuind uşa şi gratiile.

În 1933, spre finalul crizei economice, spargerile şi furturile deveniseră atât de numeroase încât Gazeta de Vest le califica ca fiind "la ordinea zilei".

Spargeri ca-n filme

În timpul crizei economice, furturile au căpătat anvergură şi profesionalizare. Existau inclusiv spargeri de bănci, cum a fost în ianuarie 1931 la Banca şi Casa de Amanet Artur Barna de pe bulevardul Regele Ferdinand (foto), azi pietonala Republicii.

Corso orădean în perioada interbelică

Hoţii au acţionat ştiind configuraţia tuturor spaţiilor de la parterul clădirii, pătrunzând prin bodega din vecini, apoi prin uşa din spate a băncii. Autorităţile au considerat-o complice pe bucătăreasa bodegii, întrucât susţinea că ar fi văzut doar o "stafie". Bandiţii au spart trei case de fier Weltheim, din care au furat 40.000 de lei şi giuvaiere în valoare de 450.000 de lei, şi nu au fost prinşi niciodată.

Similar a fost prădat un magazin de pe Corso înaintea Crăciunului 1930. Pentru a intra, hoţii au spart zidul dinspre unitatea comercială vecină. Odată intraţi, şi-au folosit tehnicile specifice pentru a deschide seiful în care se aflau monede de aur şi argint, plus 410.000 de lei. Grupul a fost bine pregătit şi părea să aibă destulă experienţă, întrucât a acţionat "la sigur" şi nu a fost prins.

Se furau inclusiv arme. Pe finalul verii lui 1931, a fost spartă o secţie locală de jandarmi, de unde mai mulţi hoţi au furat un pistol şi 25 de cartuşe. Au fost găsiţi în timp util şi prejudiciul recuperat.

Jaf la drumul mare

Alte furturi aveau loc în gospodării şi grădini. Ele erau numeroase, oraşul fiind plin de case cu curţi, unele suficient de înstărite cât să trezească interesul hoţilor. În 1930, un bărbat din Oradea avea obiceiul să fure pomi din livezile localnicilor, iar un altul struguri, cauzând un prejudiciu de 9.000 de lei. Ambii au fost prinşi, iar pomii înapoiaţi păgubaşilor.

O altă "marfă" preferată erau găinile. Erau multe, uşor de prins şi nu făceau multă gălăgie, devenind ţinte perfecte. Ulterior, erau consumate sau vândute, cazurile fiind dese, aşa că făptuitorii au primit porecla de "găinari". De pildă, în 1931, un astfel de grup a fost prins în Velenţa după ce a furat un sac întreg cu găini din curtea ajutorului comandantului pompierilor din oraş. Hoţii acţionau în tot oraşul, "şparlind" inclusiv cocoşi şi stupi cu albine.

Erau şi situaţii în care oamenii erau acostaţi şi jefuiţi la drumul mare. A fost cazul unor ţărani care, în 1931, au fost lăsaţi fără 1.100 de lei în timp ce se înapoiau de la târgul din Oradea, unde vânduseră produse. Răniţi de atacatori, cei trei, doi bărbaţi şi o femeie, au fost găsiţi de trecători, care au anunţat autorităţile, iar făptaşii au fost prinşi rapid. La fel, un comerciant din Tileagd a fost oprit de bandiţi înarmaţi, care l-au deposedat de bunurile din căruţă şi de banii pe care-i avea asupra sa.

Unele simple, altele adevărate acţiuni organizate, numeroasele furturi din Bihorul interbelic indică o lume instabilă, cu mari probleme economice şi sociale, dar şi cu autorităţi adesea depăşite, incapabile să se organizeze. După o sută de ani, obiceiurile au rămas similare, numărul infracţiunilor a scăzut, însă metodele s-au rafinat, apărând inclusiv cazuri demne de filmele poliţiste...


JUSTIŢIE LA LUCRU
Delicte multe şi diverse

În perioada interbelică, autorităţile locale şi judeţene se loveau de diferite tipuri de infracţiuni, de la asasinate până la cazuri mici, precum necurăţarea domeniului public şi încălcarea regulilor de circulaţie. În 1930, ziarele publicau o statistică a Poliţiei conform căreia, pe parcursul anului, în Oradea s-au produs 11 asasinate, 66 de bătăi cu urmări grave, 10 cazuri de persoane împuşcate mortal, 9 violuri, 23 de cadavre găsite în stradă sau în ape, 21 de sinucideri şi 51 de tentative nereuşite de sinucidere. De asemenea, au mai avut loc 61 de accidente de muncă şi numeroase accidente de automobil sau căruţe. 

Raportul aprecia că, până la soluţionarea crizei economice, aceste probleme de ordin social nu vor înceta, rezultând o creştere constantă a infracţionalităţii. Totuşi, Gazeta de Vest socotea statistica drept "tabloul exact al muncii asidue depuse de poliţiştii orădeni". Procurorii şi judecătorii aveau şi ei multe cazuri de rezolvat, prin urmare, Palatul de Justiţie din Parcul Traian (foto) devenise un loc destul de circulat. Cazurile puteau fi închise rapid, condamnaţii la închisoare fiind trimişi în penitenciarul aflat, la fel ca azi, peste drum.

Palatul de Justiţie din Oradea în perioada interbelică

Tot în 1930, chestura Poliţiei din Oradea făcea publice date potrivit cărora în acel an au fost înregistrate 5.171 de condamnări pentru diferite activităţi ilegale sau din zona infracţională, în scădere uşoară faţă de anul precedent. Printre altele, 95 de condamnări s-au consemnat pentru neefectuarea curăţeniei, 102 pentru nerespectarea repausului duminical, 15 pentru speculă, 259 pentru conducerea automobilului fără permis sau nerespectarea regulilor de circulaţie.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Dupa o suta de ani stam mai rau!
Judetul e azi pe mana hotilor, dar spre deosebire de acum o suta de ani, si justitia e in gherele hotilor!
Postat 23 Octombrie 2022, 10:01 de pinonel
O fi vreun indemn, lauda sau vreo prefatare la "repetarea istorica"...
Ce zici, schMaNelu?
Postat 23 Octombrie 2022, 09:57 de vineri
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON