URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Octombrie 2020, 12:45

Focar de Covid într-un aşezământ social din Bihor: 75 de persoane infectate într-un centru rezidenţial din Şuncuiuş

Focar de Covid într-un aşezământ social din Bihor: 75 de persoane infectate într-un centru rezidenţial din Şuncuiuş foto: Facebook
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru a cincea oară de la izbucnirea pandemiei, în Bihor au fost depistaţi cu SARS-CoV-2 rezidenţi şi angajaţi ai unui aşezământ de ocrotiri sociale. Este vorba despre Centrul Rezidenţial pentru Persoane Vârstnice Dumbrava din Şuncuiuş, unde au fost găsite infectate nu mai puţin de 75 de persoane, atât din rândul locatarilor, cât şi al angajaţilor.

BIHOREANUL a aflat încă de vineri, ziua în care a fost înregistrat recordul judeţean de până acum, cu noi 116 îmbolnăviri, că o parte dintre acestea au fost înregistrate la CRPV Dumbrava din Şuncuiuş, mai precis 17. Luni, însă, au fost confirmate încă 58 de cazuri, la acelaşi aşezământ.

„La Centrul pentru Vârstnici din Dumbrava au fost testate iniţial, joia trecută, 17 persoane. Pentru că rezultatele au fost în toate cazurile pozitive, am decis testarea tuturor persoanelor de acolo, atât rezidenţi, cât şi angajaţi. O echipă de epidemiologi ai DSP Bihor s-au deplasat la Şuncuiuş sâmbătă şi au prelevat probe de la toată lumea, iar azi rezultatele au ieşit pozitive pentru încă 58 de persoane. Practic, s-au infectat 58 de rezidenţi din totalul de 60 şi 17 dintre cei 23 de angajaţi”, a explicat luni, pentru BIHOREANUL, dr. Daniela Rahotă, şefa Direcţiei de Sănătate Publică Bihor.

Potrivit dr. Rahotă, doar trei persoane au simptome, în forme uşoare, iar încă de joi s-a decis izolarea tuturor angajaţilor şi rezidenţilor în cadrul centrului.

„Nimeni nu poate părăsi centrul, iar persoanele diagnosticate cu Covid sunt sub monitorizare. În cazul în care starea unuia sau a mai multor persoane s-ar schimba şi ar fi necesar acest lucru, bineînţeles că vor fi internate la Spitalul Municipal din Oradea”, a mai spus şefa DSP Bihor.

De asemenea, aceasta a precizat că după 14 zile vor fi retestaţi toţi rezidenţii şi angajaţii centrului, până atunci acesta fiind în carantină.

Primul focar Covid în aşezăminte sociale a fost înregistrat în Bihor în luna august, la Centrul pentru Persoane Vârstnice din Băiţa – Nucet (66 cazuri), urmând în septembrie unul la Centrul pentru Reabilitarea şi Recuperarea Persoanelor Adulte cu Handicap de la Remeţi (59 cazuri) şi altul la Căminul Sfântul Anton al Asociaţiei Caritas Catolica din Marghita (22 cazuri), iar la începutul acestei luni la Căminul Creştin din Tinca (26 cazuri).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON