URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Firma de shopping: Primarul Bolojan vrea să înființeze o agenție de achiziții care să facă aprovizionarea Oradiei

Firma de shopping: Primarul Bolojan vrea să înființeze o agenție de achiziții care să facă aprovizionarea Oradiei MARFĂ CÂT CHINA. Metoda achiziției de materiale și aparatură în cantități mari, la prețuri sub piață, a fost verificată în practică acum o lună, când municipalitatea orădeană a cumpărat din China, cu 3,3 milioane dolari, 72 tone de materiale medicale pentru spitalele orădene. „Am constatat că, dacă cumpărăm direct de la producători, ocolind formulele clasice cu distribuitori, putem face economii importante”, spune primarul Ilie Bolojan
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Criza este un profesor bun. Obligați să facă rost repede și ieftin de materiale medicale pentru spitalele orădene angajate în lupta împotriva epidemiei de Covid-19, reprezentanții municipalității orădene au găsit furnizori tocmai în China.

Primăria a angajat o firmă specializată în expertize tehnice să verifice calitatea materialelor, a angajat transportatori aerieni, a negociat prețuri și termene de livrare, iar când a tras linie, a constatat că a făcut și economii. Ilie Bolojan a văzut oportunitatea rapid. „Vom înființa o agenție de achiziții centralizată în subordinea Primăriei. În toamnă ar trebui să fie deja funcțională”, spune primarul.

Agenția de cumpărături 

Primarul ilie BolojanIdeea nici măcar nu este nouă. O practică orice orădean care, în loc să își facă cumpărăturile din ABC-ul de lângă bloc, se aprovizionează din marile magazine, din piața en gros, direct din depozite sau de-a dreptul de la țărani. Cumperi mai mult și de mai departe, dar obții un preț mai bun. În Europa occidentală este o practică inclusiv pentru instituții. „În Franța, spitalele din diferite regiuni au înființat o agenție care le cumpără consumabile în cantități mari. Așa, ies mai ieftin și au stocurile aprovizionate în permanență”, spune primarul Ilie Bolojan (foto).

Experiența cu achizițiile de materiale din China a demonstrat că metoda este fezabilă, așa că edilul vrea să o adapteze, în premieră, la Oradea. „Vom cere Consiliului Local să aprobe în următoarea ședință înființarea unei agenții de achiziții centralizate în subordinea Primăriei”.

Până la pornirea firmei, municipalitatea va trebui să îi stabilească frontul de lucru și, implicit, bugetul. „Va trebui să facem un inventar al bunurilor și materialelor de care avem nevoie în cantități mari pentru spitalele orădene, dar s-ar putea să fie interesate și spitalele din județ”, zice Bolojan. Unitățile spitalicești sunt, însă, doar unul dintre potențialii beneficiari ai agenției...

De la becuri la coșuri...

Practic, prin viitoarea structură, municipalitatea va putea achiziționa orice produs necesar în cantități mari, de la materiale medicale și corpuri de iluminat la mobilier și coșuri de gunoi.

Municipalitatea își dorește, de pildă, înlocuirea actualelor becuri cu corpuri de iluminat de tip LED, mult mai economicoase, care fac posibilă automatizarea sistemelor de aprindere, reglarea intensității pe timp de noapte ori introducerea senzorilor de mișcare. „Una este să cumpărăm prin licitație de la o firmă 3.000 de corpuri de iluminat și alta să importăm 10.000 de bucăți direct de la producătorii din China ori Taiwan. În Europa, toate firmele de profil sunt de fapt revânzători. Un contract direct cu producătorul ne-ar asigura economii între 10% și 30%”, spune primarul.

Municipalitatea n-ar putea doar economisi, ci și câștiga bani dintr-o astfel de activitate. „Această agenție ar putea să revândă bunurile achiziționate altor autorități locale, care nu au puterea financiară să facă achiziții în cantități mari, la un adaos mic, și toată lumea ar fi câștigată”, crede Bolojan.

Standard de calitate

Mihai Jurca, APTORMihai Jurca (foto), directorul Asociației pentru Promovarea Turismului în Oradea și Regiune, cel care a perfectat importul de materiale medicale din China, spune că afacerea ar putea fi cât se poate de profitabilă. „La o primă strigare, se poate economisi minimum 20%, pentru că la achiziția de cantități mari cu atât scade prețul, dar poți să țintești reduceri de 30-50%”, spune Jurca.

Potrivit directorului, această performanță este realizabilă în condițiile în care agenția elimină intermediarii care trăiesc din adaos comercial. „Agenția ar cumpăra în numele tuturor spitalelor orădene, ar avea o putere de negociere mai mare, iar costurile de transport, manipulare ș.a. ar fi mai mici, pentru că nu s-ar mai adăuga la fiecare comandă făcută. În final, s-ar putea chiar să constați că firma poate vinde materialele altor spitale din țară, la prețuri chiar mai mici decât cele pe care le au acum”, zice Jurca.

În plus, achizițiile centralizate ar putea impune o creștere a standardelor de calitate. „Indiferent că este vorba de achiziția de măști și combinezoane ori de uși sau ferestre, introducerea unui nivel de calitate unitar ar exporta standardul de calitate de la Spitalul Județean la alte spitale mai mici”, consideră directorul APTOR. Desigur, cu condiția ca și reprezentanții acestor spitale să vrea acest lucru...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
Realitatea este una:
Realitatea este una: statul este cel mai prost administrator! Daca firma de achizitii o sa fie pe profit va fi pentru foarte scurt timp dupa care vor urma tunurile bugetarilor ascunse din bugetul primariei. asta cu profitabilitatea comertului bugetar incercati la alte usi de fraieri(vezi toate unitatile socialiste si de stat din 1989 ce au ajuns: mari gauri negre la buget, incusiv aprozarele de care se face multa burtologie neomarxista)! In rest pa si pusi!
Postat 19 Mai 2020, 18:26 de scortosul
un picut de concurente neloiala
un picut de concurente neloiala doar ... insa daca vine de la bolojan, trecem cu vederea. Domnule ziarist, nu ai vrea sa te documentezi nitel si sa luminezi gasca aia de la primarie de ce nu sunt bine venite aceste initiative ?? evident ca orice produs, cumparandu-l de la sursa, are un pret mai mic ... asta nu este o scuze sa te transformi dintr-o administratie publica intr-un srl sau o chiar banca, pentru ca ne vom indrepta spre o epoca pe care incercam din greu sa o depasim ! modificati legislatia achizitiilor publice, astfel incat sa fie lucrurile cat mai transparente si preturile se vor aseza de la sine ! in logica stimabilului primar, maine poimaine primaria ar putea considera oportun sa se implice in toate domeniile ! desigur, dispunand de fonduri publice, de personal de specialitate platit pe bani publici, de logistica, de imobile proprietate publica sau privata a statului, municipiului etc si ce credeti ca se va intampla cu firmele din domeniul privat, respectiv oamenii care ocupa acele locuri de munca din privat, si din taxele si impozitele carora aveti voi fondurile respective ?? raspunsul cred ca este evident.
Postat 19 Mai 2020, 16:26 de napoleon
Sandu
Tot îi bine că te bazezi pe presupuneri sau proiecții fantasmagorice, realitatea o admite și el pus în fața crizei că bugetul va fi mai scăzut decât era preconizat.
Postat 19 Mai 2020, 10:38 de oradeaveche
Oradeanbihor
Anul viitor va fi de 9 ori mai mic, apoi de 8 și tot așa.
Postat 19 Mai 2020, 10:07 de Sandu2100
Buticari in (re)devenire
Adica butucari falimentari, transformati in politicieni si mai apoi in mari dregatori de primarie, ar vrea sa se apuce din nou de comert dar de data asta folosind banul public, că cu bani de acasa nu le-a prea mers (altfel nu intrau in politica).
Postat 19 Mai 2020, 08:38 de oradeanbihor
Sandu
Doar că-i greșită moneda. În 2020 București are buget circa 2 miliarde euro, Oradea circa 1 miliard lei, deci de circa 10 ori mai mic.
Postat 19 Mai 2020, 06:44 de oradeaveche
oradeaveche
Oradea se apropie încet și sigur de bugetul capitalei. Dar la foamea de acolo le mai trebuie un miliard
Postat 18 Mai 2020, 21:32 de Sandu2100
Shefii
de la primarie, nu ati invatat nimic din criza covid. Ideea cea mai buna e sa nu cumperi din alta tara, ci sa incerci sa produci loco un produs ieftin si competitiv. In loc sa faceti tot felul de firme prin care sa sustineti economiile altor state, mai bine ati face sa sustineti producatorii romani care pot oferi locuri de munca romanilor nu strainilor. Vorbesc si eu sa ma aflu in treaba...
Postat 18 Mai 2020, 20:54 de Kid
Sandu
Tot îi bine că comparăm o metropolă de 2 milioane cu un oraș de 200 de mii, probabil n-ar face față nici unei primării de sector la ce interese sânt acolo nu degeaba rămâne aici.
Postat 18 Mai 2020, 20:39 de oradeaveche
Alo fost Firea
Nu vii să-i dai lecții lu Bolojan, din cartierul ORADEA :::)))
Postat 18 Mai 2020, 17:46 de Sandu2100
10-30%?!
Bolojan nu stie ce vorbeste... economii intre 10 si 30%?? Cred ca mai degraba sunt in zona 50-70%... Acum vreo 8 ani lucram in domeniul vanzarilor de electrice. Se cumparau becuri economice (nu led) la 1 - 1.5 RON din China si se vindeau la 11-12 RON/buc. Adaosurile de genul se aplica la cam toate electronicele care se gasesc in comert. Isi pune importatorul ceva, isi pune distribuitorul, isi mai pune ceva si magazinul (en-gros sau en-detail) si uite asa ajungi la preturi astronomice.
Postat 18 Mai 2020, 16:15 de marius_ro
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON