Criza este un profesor bun. Obligați să facă rost repede și ieftin de materiale medicale pentru spitalele orădene angajate în lupta împotriva epidemiei de Covid-19, reprezentanții municipalității orădene au găsit furnizori tocmai în China.
Primăria a angajat o firmă specializată în expertize tehnice să verifice calitatea materialelor, a angajat transportatori aerieni, a negociat prețuri și termene de livrare, iar când a tras linie, a constatat că a făcut și economii. Ilie Bolojan a văzut oportunitatea rapid. „Vom înființa o agenție de achiziții centralizată în subordinea Primăriei. În toamnă ar trebui să fie deja funcțională”, spune primarul.
Agenția de cumpărături
Ideea nici măcar nu este nouă. O practică orice orădean care, în loc să își facă cumpărăturile din ABC-ul de lângă bloc, se aprovizionează din marile magazine, din piața en gros, direct din depozite sau de-a dreptul de la țărani. Cumperi mai mult și de mai departe, dar obții un preț mai bun. În Europa occidentală este o practică inclusiv pentru instituții. „În Franța, spitalele din diferite regiuni au înființat o agenție care le cumpără consumabile în cantități mari. Așa, ies mai ieftin și au stocurile aprovizionate în permanență”, spune primarul Ilie Bolojan (foto).
Experiența cu achizițiile de materiale din China a demonstrat că metoda este fezabilă, așa că edilul vrea să o adapteze, în premieră, la Oradea. „Vom cere Consiliului Local să aprobe în următoarea ședință înființarea unei agenții de achiziții centralizate în subordinea Primăriei”.
Până la pornirea firmei, municipalitatea va trebui să îi stabilească frontul de lucru și, implicit, bugetul. „Va trebui să facem un inventar al bunurilor și materialelor de care avem nevoie în cantități mari pentru spitalele orădene, dar s-ar putea să fie interesate și spitalele din județ”, zice Bolojan. Unitățile spitalicești sunt, însă, doar unul dintre potențialii beneficiari ai agenției...
De la becuri la coșuri...
Practic, prin viitoarea structură, municipalitatea va putea achiziționa orice produs necesar în cantități mari, de la materiale medicale și corpuri de iluminat la mobilier și coșuri de gunoi.
Municipalitatea își dorește, de pildă, înlocuirea actualelor becuri cu corpuri de iluminat de tip LED, mult mai economicoase, care fac posibilă automatizarea sistemelor de aprindere, reglarea intensității pe timp de noapte ori introducerea senzorilor de mișcare. „Una este să cumpărăm prin licitație de la o firmă 3.000 de corpuri de iluminat și alta să importăm 10.000 de bucăți direct de la producătorii din China ori Taiwan. În Europa, toate firmele de profil sunt de fapt revânzători. Un contract direct cu producătorul ne-ar asigura economii între 10% și 30%”, spune primarul.
Municipalitatea n-ar putea doar economisi, ci și câștiga bani dintr-o astfel de activitate. „Această agenție ar putea să revândă bunurile achiziționate altor autorități locale, care nu au puterea financiară să facă achiziții în cantități mari, la un adaos mic, și toată lumea ar fi câștigată”, crede Bolojan.
Standard de calitate
Mihai Jurca (foto), directorul Asociației pentru Promovarea Turismului în Oradea și Regiune, cel care a perfectat importul de materiale medicale din China, spune că afacerea ar putea fi cât se poate de profitabilă. „La o primă strigare, se poate economisi minimum 20%, pentru că la achiziția de cantități mari cu atât scade prețul, dar poți să țintești reduceri de 30-50%”, spune Jurca.
Potrivit directorului, această performanță este realizabilă în condițiile în care agenția elimină intermediarii care trăiesc din adaos comercial. „Agenția ar cumpăra în numele tuturor spitalelor orădene, ar avea o putere de negociere mai mare, iar costurile de transport, manipulare ș.a. ar fi mai mici, pentru că nu s-ar mai adăuga la fiecare comandă făcută. În final, s-ar putea chiar să constați că firma poate vinde materialele altor spitale din țară, la prețuri chiar mai mici decât cele pe care le au acum”, zice Jurca.
În plus, achizițiile centralizate ar putea impune o creștere a standardelor de calitate. „Indiferent că este vorba de achiziția de măști și combinezoane ori de uși sau ferestre, introducerea unui nivel de calitate unitar ar exporta standardul de calitate de la Spitalul Județean la alte spitale mai mici”, consideră directorul APTOR. Desigur, cu condiția ca și reprezentanții acestor spitale să vrea acest lucru...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.