Ministerul Finanţelor Publice ia în calcul ca amnistia fiscală pe care o pregăteşte să se poată aplica atât persoanelor fizice, cât şi juridice, care au datorii până în 31 decembrie 2017, anunţă Hotnews.ro, citând surse din instituţie.
"Nu putem vorbi momentan de un proiect pe tema amnistiei fiscale. Sunt mai multe idei. Una dintre ele, pe care o luăm în calcul, este ca aceasta să se aplice pentru cei cu datorii la data de 31 decembrie 2017. Se va aplica atât persoanelor fizice, cât şi juridice. Vorbim de circa 100 miliarde lei, din care doar 3 miliarde sunt datorii ale persoanelor fizice. Mare parte din sumă nu mai poate fi recuperată, aşa că mai bine să o ştergem. Pe partea de persoane juridice sunt circa 17 miliarde lei care pot fi recuperate, dar în decursul a foarte mulţi ani", au spus acestea.
Conform surselor citate, situaţia multor companii de stat reprezintă un alt motiv pentru care se va recurge la amnistie fiscală. Motivul? "Sunt multe companii de stat pe care nu le poţi ajuta din cauza legislaţiei europene pe tema ajutorului de stat. Aşadar, decât să le închidem, pentru că vorbim de locuri de muncă, nu mai bine le ajutăm?", au precizat sursele.
HotNews.ro reaminteşte că Darius Vâlcov, consilierul de stat al premierului Viorica Dăncilă, a anunţat, luni seară, că măsura amnistiei fiscale este prevăzută în programul de guvernare şi include ştergerea datoriilor unor companii, precizând însă că "astfel de lucruri se fac, nu se discută", potrivit Mediafax. Fostul ministru de Finanţe a precizat că statul român se află în situaţia în care există datorii ale afaceriştilor şi ale persoanelor fizice de 98 de miliarde de lei, din care se recuperează "sub 500 de milioane".
"84 la sută sunt nerecuperabili, deci niciodată nu îi mai recuperăm, dar mare parte dintre aceste companii, mai ales cele mari, sunt de stat. (...) Vorbim de câteva zeci de mii de companii şi de câteva sute de mii de oameni, cred că depăşim un milion. Nu au voie să ia împrumut de la bancă. Nu au voie să facă multe lucruri. Nu primesc nici unele drepturi pentru că nu plătesc o amendă sau o datorie veche de 7-8 ani de zile. Este de analizat dacă trebuIe să se facă (amnistia fiscală - n.r.). Trebuie să existe o dezbatere şi, când se ia decizia, să se facă, să nu se mai discute aşa mult. Dezbaterea ar trebui să se facă cu uşile închise", a completat Vâlcov, conform HotNews.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.