URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 August 2014, 16:18

Final de admitere la Universitate: doar 2.540 de "boboci" şi peste 3.600 locuri rămase libere

Universitatea din Oradea a tras linie după admiterea de vară şi a constatat că abia 41% din locurile de la studii de licenţă au fost ocupate de viitorii studenţi.

Potrivit unei informări lapidare transmise de Universitate, în această vară cele 15 facultăţi au scos la concurs, la studii de licenţă, 6.152 locuri, pe care s-au înscris iniţial 3.976 candidaţi. Din aceştia, însă, doar 2.540 şi-au şi confirmat locurile prin plata taxei de înmatriculare, aşa că vor deveni studenţi din toamnă, 1.403 pe locuri bugetate şi 1.137 pe locuri cu plata taxei de şcolarizare. Ca urmare, comparativ cu admiterea din iulie 2013, Universitatea din Oradea va avea cu 170 studenţi mai puţin.

La niciuna din cele 15 facultăţi nu au fost ocupate toate locurile scoase la concurs şi, mai mult, 11 facultăţi nu au studenţi nici măcar pentru jumătate din locuri. Asta înseamnă că, la admiterea din toamnă, Universitatea va scoate la concurs, la studii de licenţă, 3.620 de locuri, din care 205 bugetate.

Singurele facultăţi care şi-au ocupat aproape toate locurile sunt cea de Medicină şi Farmacie, unde au mai rămas locuri disponibile doar pentru studenţii străini, şi cea de Drept (cu 48 de locuri rămase libere din 190).

Alte facultăţi abia au adunat studenţi pentru a forma doar câteva grupe. De exemplu, la Facultatea de Inginerie Energetică şi Management Industrial, din cei 40 de candidaţi înscrişi, doar 35 şi-au şi confirmat locurile, în timp ce facultatea a avut 270 de locuri disponibile.

Criza de studenţi se manifestă şi la Facultatea de Protecţia Mediului, unde din cele 840 de locuri au fost ocupate doar 196. Două din specializările acestei facultăţi, cea de Exploatări forestiere şi cea de Ingineria şi prelucrarea lemnului, au fiecare doar câte 5 studenţi înscrişi.

Recordul negativ îl deţin, totuşi, alte două specializări - Sculptură (Facultatea de Arte) şi Turism Cultural (Facultatea de Istorie), unde din toamnă ar putea să înveţe doar câte un student! Or, regulamentul Universităţii spune că, dacă nu sunt minim 15 studenţi, grupele nu se înfiinţează, astfel că tinerii fie vor opta pentru o altă specializare, fie vor renunţa la statutul de student.

Nici la Facultatea de Ştiinţe Economice, una care în anii trecuţi era printre cele mai căutate, situaţia nu este foarte roz: s-au înscris numai 325 de studenţi pe 970 de locuri disponibile, şi doar 267 şi-au şi confirmat locurile. Doar un sfert din totalul locurilor a fost ocupat şi la Facultatea de Construcţii şi Arhitectură: 57 studenţi pe 235 locuri. Nici de Teologie Ortodoxă tinerii nu mai sunt prea interesaţi: pe cele 85 locuri sunt doar 28 studenţi.

La nivelul studiilor de masterat situaţia este relativ similară: pe cele 3.471 locuri scoase la concurs şi-au confirmat locurile 1.107 candidaţi. Astfel, pentru toamnă, Universitatea a rămas cu 37 locuri bugetate şi alte 1.645 cu taxă. "Totodată, în sesiunea din toamnă, UO va scoate la concurs şi locuri pentru studii universitare de doctorat (15 locuri fără taxă, 2 locuri pentru românii din afara ţării şi 50 locuri cu taxă)", se arată în informarea Universităţii.

Admiterea de toamnă va debuta pe 8 septembrie 2014.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
Resurse Umane
La sociologie sunt de fapt 5, si asta pentru ca ca au fost orientati spre programul de resurse umane din acelasi domeniu (sociologie) care ar putea sa ofere ofera competente competitive pe piata locala a fortei de munca.
Postat 16 August 2014, 11:34 de RU
Restructurare
Universitatea trebuie să se restructureze - asta-i viața, asta-i tendința peste tot în lume, mai puțin în Africa, unde teologia - de pildă - are din ce în ce mai mulți studenți.
Postat 08 August 2014, 10:00 de Shogun
La kg!
De ce Universitatea nu are si clase profesionale pt. elevi, sa-i invete meserie, asa ar mai iesi la liman. Ce se va intampla cu dascalii care raman fara ore???? Vai de ei!!!!!!!!
Postat 08 August 2014, 07:56 de Mimi
caldura mare....
Citat "De exemplu, la Facultatea de Inginerie Energetică şi Tehnologia Informaţiei, din cei 40 de candidaţi înscrişi, doar 35 şi-au şi confirmat locurile, în timp ce facultatea a avut 270 de locuri disponibile." Unde o fi facultatea asta, ca din cate stiu eu exista Facultatea de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei, respectiv Facultatea de Inginerie Energetică şi Management Industrial. :)
Postat 07 August 2014, 22:25 de Chircea Mirila
din Vocea Transilvaniei
ADMITERE DE TOAMNA 2014 În urma admiterii din vară, la UBB Cluj au rămas libere peste 600 de locuri libere la buget și peste șase mii de locuri libere în regim de taxă. Potrivit reprezentanților UBB, cele mai multe locuri libere bugetate au rămas la Facultățile de Teologie, Istorie – Filosofie, dar și la Geografie.
Postat 07 August 2014, 21:20 de Fox
.............
Cam asta e situatia peste tot in tara.Si marele UBB a ramas pe cap cu peste 1000 de locuri bugetate!!! si peste 6000 la cu plata,Timisoara la fel deci e o tendinta generala. Cu toate astea genul de discurs absolut penibil pe care il are Rectorul actual infunda si mai bine treaba.Adica in timp ce alte facultati isi fac propaganda si reclame peste reclame despre elevii lor straluciti aratand doar partea stralucita al lucrurilor ,al nostru frate iese lunar sa spuna ca abia mai are bani de salarii si investitii ioc! Apoi asta auzind va dati seama ca un elev din Botosani sa zicem nu prea se suie pe un tren spre Oradea cand vine vorba de faculta. (in anul meu de studiu aveam colegi din toata tara,Brasov,Deva,Botosani,Arad, ETC majoritatea erau din alte parti nu din Oradea)
Postat 07 August 2014, 20:39 de x
vremea plăţii...
La ce trebuiau atâţia falşi ingineri...profesori semianalfabeţi cu care aţi umplut ţara?????!!!!!!!!!!!
Postat 07 August 2014, 20:11 de bihoreanu
Bulibaseala totala
pai cred ca in maxim 5 ani o sa dispara universitatea fara o politica coerenta de promovare si atragere studenti din zona SJ, SM, BM si AR. Organizare mai buna . Nu poti sa ceri sa confirme 3900 de oameni si sa-si plateasca taxa de inscriere, cand tu ai doar 3 incasatoare si cozi de 2-3 ore la secretariatul universitatii.
Postat 07 August 2014, 18:47 de gigi
Marea depresiune
d`lor "profesori", va puteti face bagajele si muta in domeniul privat, ca la valoarea dvs. nu se pune problema somajului.
Postat 07 August 2014, 17:47 de DJ Thales from Milet
Sociologie
Şi la Sociologie sunt doar 4 oameni înscrişi...
Postat 07 August 2014, 17:02 de Cypress
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON