URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 03 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Se tot miră unii cum de a ieșit câștigător în primul tur un personaj precum Călin Georgescu, candidatul anti sistem, antisemit și prolegionar, care nu crede că omul a ajuns pe Lună, dar e convins că războiul din Ucraina e o ficțiune. Tot la două cuvinte îl ivocă pe Dumnezeu, vorbește despre iubire și nevoia de pace. Dar mă întreb: la ce dracu' ne mai trebuie nouă pace, dacă războiul din Ucraina nu există?
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Septembrie 2023, 18:55

Femeile gravide și persoanele însoțite de copii vor avea prioritate la ghișee și case de marcat. Controversatul deputat orădean Mihai Lasca a votat împotrivă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Parlamentarii din Camera Deputaților au adoptat miercuri un proiect de lege care le va da femeilor însărcinate și persoanelor însoțite de copii cu vârste de până la 5 ani acces prioritar la ghișee, case de marcat, casierii publice și private. Au fost doar două voturi împotriva acestei inițiative, dintre care unul a fost al controversatului parlamentar orădean Mihai Lasca, ex-AUR, acum neafiliat.

Ajutor pentru mămici

Proiectul a fost inițiat de zeci de deputați și senatori din mai multe partide parlamentare, cu scopul de a le acorda un ajutor viitoarelor mămici și părinților. 

Prioritatea se va aplica atât în entitățile publice, cât și în cele private. 

De altfel, atât instituțiile, cât și unitățile private vor avea obligația de a amplasa la vedere, lângă casele de marcat, casierii, ghişee sau acolo unde se prestează serviciul oferit de acestea, afişe care să prevadă acordarea de prioritate femeilor gravide, precum şi persoanelor însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani.

Prevederile legii nu se vor aplica în cazurile în care există casierii, ghişee, case de marcat speciale pentru aceste categorii de persoane.

„Femeile gravide, precum şi persoanele însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani au prioritate la casieriile/ghişeele/casele de marcat din cadrul entităţilor publice şi private, precum şi la serviciile oferite de acestea, cu excepţia cazurilor în care acestea deţin casierii/ghişee/case de marcat speciale pentru categoriile de persoane enunţate. Se acordă prioritate la casieriile/ghişeele/casele de marcat ale instituţiilor publice, precum şi la serviciile oferite de acestea, femeilor gravide, precum şi persoanelor însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani, cu excepţia cazurilor în care în instituţiile publice există casierii/ghişee/case de marcat speciale pentru aceste categorii de persoane”, prevede concret proiectul.

De asemenea, aceleași entități vor trebui să rezerve și să semnalizeze minimum 4% din numărul total al locurilor de parcare pentru mașinile folosite de aceleași categorii de persoane. Dacă numărul total al locurilor de parcare este mai mic de 10, dispoziţiile nu se aplică.

Cei care nu vor respecta noua lege vor putea fi amendați cu sume între 200 și 10.000 de lei. 

Lasca, împotrivă

Legea a fost adoptată miercuri de Camera Deputaților în calitate de for decizional, astfel că va merge la promulgare.

Potrivit portalului oficial cdep.ro, actul normativ a înregistrat 259 de voturi „pentru”, două „contra”, au fost șapte abțineri, iar trei deputați nu au votat. 

Pe același portal al Camerei Deputaților se arată că orădeanul Mihai Lasca, neafiliat, și USR-istul Claudiu Năsui au fost cei doi parlamentari care s-au opus proiectului, informația fiind preluată de presa națională.

După cum se știe, Mihai Lasca a intrat în Parlament pe listele AUR, însă a fost exclus în februarie 2021, conducerea partidului transmițând public că „la momentul includerii sale pe listele de candidați AUR, orădeanul a omis să prezinte conducerii partidului faptul că este urmărit penal pentru organizare de grup infracțional și este condamnat penal pentru vătămare corporală”.

Ulterior, deputatul și-a făcut propriul partid, pe care l-a numit Patridul Patrioții Poporului Român (PPR), susținând în continuare mize naționaliste și răspândind teorii ale consipirației privind pandemia de Covid, dar nu numai.

Altfel extrem de activ pe pagina sa de Facebook care are 84.000 de urmăritori, Lasca nu a dat vreo explicație în privința votului său negativ. În schimb a publicat miercuri un video în care se arăta împotriva unui proiect de lege de recunoaștere a meritelor personalului medical în pandemie, vorbind despre „eutanasiere prin injectare” și „falsa pandemie”. 

G4Media.ro scrie că nici Mihai Lasca și nici Claudiu Năsui nu au putut fi contactați pentru a explica motivele ce i-au determinat să voteze împotriva proiectului de lege.

De altfel, nici la solicitarea BIHOREANULUI Mihai Lasca nu și-a explicat decizia.

Culmea, în plină pandemie, Mihai Lasca se erija într-un mare apărător al familiilor și mai ales al copiilor, obligați să poarte măști la școală. De altfel, la unul dintre protestele pe care le-a organizat în Oradea a purtat un tricou cu mesajul „Jos botnița la copii”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Praf in ochi!
1. Daca un client sta mai mult de 5 minute la casa, nu mai plateste marfa! 2.Daca un solicitant asteapta mai mult de 5 minute pana sa fie transferat la un operator uman are dreptul sa primeasca o mie de lei pt timpul pierdut. Poate am exagerat putin, dar ne lovim zilnic de acesti nesimtiti care-si maximizeaza profiturile pe timpul si nervii nostri.
Postat 22 Septembrie 2023, 18:13 de pinonel
USR-ist ratat
Fratele lui Lasca e un USR-ist care a votat tot NU. Se pare ca Lasca e mai apropiat de USR decat de AUR, nu degeaba a fost dat afara din partid.
Postat 22 Septembrie 2023, 09:12 de testtest
Dacă nu-i, nu-i
Asta și-a bătut nevasta, cum sa vrea el prioritate pt femei gravide sau cu copii.
Postat 21 Septembrie 2023, 19:25 de Sandu2100
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7307 RON
  • 1 EUR = 4.9769 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON