Conducerea Episcopiei Greco-Catolice a Oradiei a reacţionat marţi, printr-un comunicat de presă, la scandalul declanşat de reţinerea, cu o zi înainte, de către procurorii DNA Oradea, atât a primarului municipiului Beiuş, Adrian Domocoş, cât şi a administratorului Episcopiei, Mircea Ovidiu Constantin.
Precizând că Episcopia a pus o mare parte din imobilele ce i-au fost retrocedate la dispoziţia comunităţii locale fie gratuit, fie pe sume simbolice (ca de pildă clădirea Colegiului Naţional Samuil Vulcan, mai multe locuinţe sociale, Biblioteca Municipală, Casa Elevilor ori spaţiul folosit de Departamentul din Beiuş al Universităţii din Oradea), conducerea Eparhiei arată că "motivul pentru care acum numele Episcopiei Greco-Catolice de Oradea este menţionat într-o anchetă a procurorilor DNA Oradea are la bază rezilierea unui contract de concesiune între Episcopie şi firma SC Alge Dom Com SRL Beiuş, al cărui administrator era Pop Raveca" (mama primarului Domocoş).
Potrivit comunicatului, preotul greco-catolic din Beiuş, Ioan Mada, a semnat contractul de închiriere al unui imobil de 353 metri pătraţi, aflat în centrul Beiuşului, către SC Alge Com SRL la 1 septembrie 2011, fără aprobarea conducerii Episcopiei, la valoarea de 250 lei/lună (3.000 lei/an), "pe o perioadă de 29+14,5 ani".
Potrivit Episcopiei, la începutul lunii iunie a acestui an, în urma unui control condus de administratorul Episcopiei, Mircea Ovidiu Constantin, "s-a constatat că se lucrează la imobilul mai sus menţionat, care era decopertat, şi aşa s-a aflat de existenţa contractului încheiat de preotul Mada Ioan cu această firmă", ceea ce a determinat conducerea Eparhiei să analizeze şi să decidă rezilierea contractului de închiriere, deoarece "condiţiile acestuia erau injuste şi în defavoarea proprietarului de drept".
Totuşi, conform comunicatului, conducerea Episcopiei "a anunţat fostul concesionar că e gata să păstreze colaborarea de ordin comercial, dar cu aplicarea unor prevederi care să fie şi în favoarea proprietarului, nu numai a chiriaşului", în acest sens semnându-se "un nou contract de parteneriat pe o perioadă de 25 de ani, cu posibilitate de prelungire pe încă 5 ani", iar valoarea acestuia fiind stabilită la "30% din valoarea cu care partenerul, firma SC Alge Dom Com SRL Beiuş, va închiria imobilul după reabilitarea acestuia făcută din banii proprii".
Episcopia afirmă că "în urma controlului intern, pe data de 1 decembrie 2014 preotul Mada Ioan din Beiuş a fost demis din funcţie şi i s-a desfăcut contractul de muncă", iar din informaţiile pe care le deţine, acesta ar fi făcut "un autodenunţ la DNA, acuzându-l pe administratorul Mircea Ovidiu Constantin de luare de mită de la primarul din Beiuş".
În acest context, "Episcopia Greco-Catolică de Oradea cere eliberarea urgentă a administratorului Mircea Ovidiu Constantin, deoarece consideră acuzaţiile nefondate", şi arată că "pune la dispoziţia organelor statului orice documente se solicită şi speră într-o clarificare rapidă a situaţiei astfel încât adevărul să iasă la iveală", deoarece "nu are nimic de ascuns, iar orice contract a întocmit l-a făcut licit, urmând prevederile legale în vigoare, avându-se în vedere binele comun şi ajutorarea comunităţii locale".
"Episcopia Greco-Catolică de Oradea manifestă toleranţă zero faţă de cei care profită de încrederea care li s-a acordat, iar în cazul în care o persoană angajată a Episcopiei, indiferent că este preot sau nu, s-a folosit de bunurile Episcopiei pentru foloase proprii necuvenite va suferi rigorile legii", se mai arată în comunicatul Eparhiei.
Comunicatul a fost făcut public chiar în ziua în care se judecă arestarea celor doi, la Tribunalul Bihor. După cum se ştie, DNA Oradea i-a reţinut luni pe primarul municipiului Beiuş şi pe administratorul Episcopiei Greco-Catolice, susţinând că în perioada 2011-2014 edilul "a pretins şi primit de la o persoană din conducerea Bisericii Greco-Catolice Beiuş un imobil, proprietatea bisericii, cu titlu de concesiune pentru o perioadă de 29 ani, în favoarea societăţii comerciale SC Alge Dom Com SRL Beiuş, promiţând în schimb că va susţine interesele bisericii, asigurându-i protecţie, dar şi că o va favoriza prin neîndeplinirea atribuţiilor de primar".
De asemenea, DNA a arătat că primarul, "pe lângă faptul că trebuia să nu-şi îndeplinească atribuţiile de serviciu, în sensul arătat mai sus, a promis că va elibera o autorizaţie de funcţionare pentru un magazin de comercializare a peştelui, aflat în proprietatea Episcopiei".
Citiţi pe această temă articolul "Acuzaţii grele pentru primarul din Beiuş: luare de mită, deţinere ilegală de arme şi incompatibilitate"
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.