URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Martie 2019, 16:25

Ecologizare în Valea Roșie: 50 de voluntari au adunat PET-uri, sticle, roţi de bicicletă şi scutece aruncate în aria protejată (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un grup de 50 de voluntari ai Fundaţiei Life Tineret şi Asociaţiei Learning Communities au curățat, sâmbătă, aproximativ zece hectare de teren de la marginea cartierului Podgoria, situate în situl Natura 2000 Valea Roșie.

Voluntarii au adunat din acea zonă a ariei protejate grămezi de gunoaie, acumulate în decursul celor doi ani care au trecut de la ultima acţiune de ecologizare organizată de aceleaşi fundaţii.

Potrivit unui comunicat de presă trimis, luni, de Fundaţia Life Tineret, curăţarea terenului a durat aproximativ trei ore.

În acest timp, copii, adolescenţi şi adulţi au curăţat o suprafaţă de zece hectare, găsind scutece, roţi de bicicletă, termopane, PET-uri, sticle, borcane, haine, pungi de plastic şi cutii de bere şi de conserve. După ce acestea au fost adunate, au fost ridicate şi transportate de RER Vest.

"Acum doi ani de zile am curăţat această zonă şi în data de 23 martie descoperim din nou zona poluată. Nu e clar de ce primăriile, poliţia sau RER nu verifică existenţa contractelor de salubritate la populaţie şi nu organizează acţiuni care să ducă la inexistenţa motivelor pentru care un cetăţean ar duce deşeurile produse în pădure, în loc să le pună la stradă şi să le ridice firmele de salubritate. E foarte posibil ca cetăţenii să nu fie informaţi corect legat de volumul/tipul de deşeuri care sunt ridicate de către firmele de salubritate", au transmis reprezentanţii Fundaţiei Life Tineret.

Arealul "Valea Roşie" - întins pe 820 de hectare pe teritoriile Oradiei şi comunelor Oşorhei, Ineu şi Paleu - a fost desemnat sit Natura 2000 cu scopul protejării florei şi faunei sălbatice, aici fiind prezentă Pădurea de fag de tip Asperulo-Fagetum.

Tot aici, vegetează numeroase ierburi rare, cum ar fi salvia, untul-vacii, coada-calului, garofiţe, coada-vulpii, steliţa sau drob.

Pe lângă asta, arealul este casa multor amfibieni protejaţi prin Directiva Consiliului European din 21 mai 1992, cum ar fi broască râioasă brună sau tritonul cu creastă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON