URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Mai 2018, 19:14

Două tinere încarcerate şi una aruncată pe jos: Exerciţiu de descarcerare şi prim ajutor pe malul Crişului (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La iniţiativa Asociaţiei Studenţilor Medicinişti din Oradea (ASMO), echipaje de pompieri militari şi echipaje medicale SMURD au prezentat, joi după amiază, un exerciţiu complex de descarcerare şi prim ajutor în faţa a zeci de orădeni pe malul Crişului Repede, în apropierea Podului Intelectualilor.

Exerciţiul a fost prezentat în cadrul proiectului Road Safety, derulat de ASMO, asociaţia fiind sprijinită de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana. La exerciţiu au participat echipajele de descarcerare din cadrul Detaşamentului 1 şi Detaşamentului 2 de Pompieri Oradea şi echipajul de terapie intensivă mobilă al SMURD Oradea.

Dr. Dacian Juca de la SMURD le-a spus orădenilor care s-au adunat să vadă desfăşurarea de forţe că este vorba despre un scenariu complex de accident rutier cu victime încarcerate.

"E vorba de trei victime, din care două sunt încarcerate, şofer şi pasager dreapta, în urma unui impact frontal cu un copac, şi a treia victimă neasigurată şi proiectată pe carosabil. Veţi vedea cum acţionează în astfel de cazuri echipele medicale şi cele de descarcerare", a spus acesta, explicându-le copiilor care veniseră şi ei să vadă exerciţiul că e vorba de "o joacă".

Rolul victimelor l-au jucat trei studente din ASMO, care au fost machiaje astfel încât să pară rănite. 

Doctorul Juca a subliniat că medicii şi paramedicii acţionează deodată pentru salvarea victimelor în cazul unor accidente reale. De data aceasta, însă, s-a acţionat pe etape, astfel încât spectatorii să înţeleagă cum se face intervenţia.

Astfel, medicii şi asistenţii SMURD au ridicat pe o targă prin metode specifice victima aruncată din maşină şi i-au acordat primul ajutor, iar pompierii de la descarcerare au tăiat maşina în care se aflau celelalte două victime.

Exerciţiul a durat circa 40 de minute, în tot acest timp privitorilor fiindu-le explicate etapele care trebuie parcurse. De asemenea, s-a pus accent pe faptul că orice mişcare este calculată, astfel încât să nu se agreveze starea victimelor şi ca salvatorii să nu fie puşi în pericol.

Organizatoarele din partea ASMO, Cătălina Brisc şi Andreea Taloş, au spus că scopul proiectului este acela ca oamenii să înţeleagă importanţa intervenţiei corecte în astfel de situaţii. "Am vrut ca oamenii să conştientizeze importanţa tehnicilor de prim ajutor", a spus Andreea Taloş.

După exerciţiu, orădenii prezenţi au fost invitaţi să le adreseze întrebări salvatorilor despre tehnicile corecte şi materialele specifice folosite în astfel de intervenţii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON