URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Octombrie 2019, 18:51

Dosarul sentinţelor false pentru fentarea taxei auto: După 6 ani de anchetă, DNA Oradea a inculpat o singură grefieră

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Celebrul dosar al DNA Oradea, deschis în 2013 pe seama hotărârilor judecătoreşti falsificate de la Tribunalul Bihor prin care s-au obţinut scutiri de la plata taxei de poluare pentru mai multe maşini second-hand, a fost trimis în faţa instanţei. Dacă la debutul cercetărilor printre cei vizaţi se numărau trei judecători, două grefiere, un avocat şi patroana unui birou de copiat acte, în final, după 6 ani de anchetă, procurorii anticorupţie au trimis în judecată o singură grefieră, Doina Cotor, exclusă deja din profesie încă din 2013.  

Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, de DNA, Serviciul teritorial Oradea a dispus trimiterea în judecată a Doinei Cotor pentru luare de mită în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată, sustragere sau distrugere de înscrisuri în formă continuată, acuzele vizând fapte din perioada 2012-2013, când în calitate de grefieră la Tribunalul Bihor, ffemeia ar fi pretins și primit prin intermediul unei persoane (martor în cauză) suma totală de 8.350 euro pentru a facilita înmatricularea a 64 de autoturisme fără plata taxei de mediu și într-un timp cât mai scurt.

Acte măsluite sau furate

"În contextul în care pe rolul Tribunalului Bihor se aflau foarte multe cereri de chemare în judecată, în contradictoriu cu Instituţia Prefectului Judeţului Bihor - Serviciul Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Autovehicule Bihor, formulate de mai multe persoane care solicitau obligarea la înmatricularea autoturismelor fără plata taxei de poluare, instituită de OUG nr. 50/2008, inculpata ar fi identificat oportunitatea de a obține foarte ușor mai multe foloase necuvenite", se precizează în informarea DNA. 

Concret, Cotor ar fi încercat să obțină înmatricularea autoturismelor introducând actele acestora în dosare deja formate și în care termenul de finalizare a procesului era unul apropiat. "În același context, inculpata Cotor Doina ar fi falsificat mai multe documente din conținutul dosarelor: cererea de chemare în judecată, cerere de preschimbare a termenului aparent formulată și semnată de un reclamant, cerere de completare a cererii de chemare în judecată și, de asemenea, ar fi sustras mai multe file din cuprinsul cauzelor aflate pe rolul instanței respective", arată DNA, care mai precizează că după intrarea în posesia proprietarilor, hotărârile judecătorești au fost folosite pentru a obţine înmatricularea autoturismelor fără plata taxei de mediu.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Bihor, DNA propunând prin rechizitoriu menţinerea sechestrului asigurător instituit asupra unei cote părți dintr-un imobil ce aparține fostei grefiere. În comunicat nu sunt menţionate soluţiile adoptate faţă de alte 5 persoane care au fost cercetate în dosar: judecătoarele Angela Tod şi Adina Cioflan, grefiera Nicoleta Botău, avocatul Călin Moisi şi Margareta Ţecu, patroana unui birou de copiat acte.

La început era o reţea...

Cazul a fost prezentat pe larg de BIHOREANUL de-a lungul anilor. Cercetările în dosar au pornit în primăvara anului 2013, după descoperirea primelor sentinţe măsluite pentru scutirea de la plata taxei de poluare auto. La vremea respectivă surse din anchetă susţineau că în Oradea exista o adevărată reţea formată din grefieri, avocaţi şi samsari de maşini care se ocupau de afacere.

Clienţii erau racolaţi de samsari care cereau între 150-500 euro pentru "un autoturism". Apoi, prin intermediari, întocmeau contracte false de vânzare-cumpărare între clienţi şi persoane care aveau deja deschise procese şi urmau să primească verdicte pentru înmatricularea maşinilor fără plata taxei.

Titularii de dosare erau identificaţi de grefiere. Acestea introduceau contractele de vânzare-cumpărare false în dosare, iar apoi inserau cu de la sine putere seriile de şasiu ale maşinilor în hotărârile judecătoreşti pe care le redactau, profitând de neatenţia judecătorilor care astfel pronunţau, fără să-şi dea seama, sentinţe de scutire de taxe şi pentru maşinile pentru care se încheiaseră contractele false.

"Se mai liniştesc"

Procurorii şi poliţiştii anticorupţie luau cu asalt Tribunalul Bihor, percheziţionând birourile mai multor magistraţi, ale două grefiere de la secţia contencios administrativ, Doina Cotor şi Nicoleta Botău, domiciliile celor două, cabinetul avocatului Călin Moisi şi biroul de copiat acte din vecinătatea Serviciului Permise şi Înmatriculări, patronat de o fostă clientă a DNA, Margareta Ţecu, angajată la ARR.

Ulterior, ancheta a ajuns "la sertar", cercetările fiind preluate în 2017 de procurorul Cristian Ardelean, însă fără ca acesta să le poată duce la bun sfârşit. Motivul? Celebra înregistrare a discuţiei purtate pe 18 ianuarie 2018 de procurorii DNA Oradea în sediul instituţiei, făcută publică, în luna ianuarie a acestui an, de avocatul Răzvan Doseanu, în care anchetatorii discutau şi despre o posibilă cale de a "linişti" magistraţii potrivnici: "Dacă începi (n.r. Cristian Ardelean) urmărirea penală faţă de astea două judecătoare (n.r. Angela Tod şi Adina Cioflan), dacă trimite Adi (n.r. - Adrian Muntean) în judecată pe ăia trei, intră frica", spunea procurorul Ciprian Man, fostul şef al DNA Oradea, după care Ardelean a punctat că aşa "se mai liniştesc".

Acuzaţii retrase

Pe 31 ianuarie 2018 şi 12 februarie 2018, adică la câteva săptămâni după discuţia înregistrată, procurorul a dispus începerea urmăririi penale împotriva judecătoarelor Adina Cioflan (între timp avansată la secţia penală a Curţii de Apel Oradea) şi Angela Tod, pentru fapte conexe celor de corupţie, însă în august acelaşi an acuzaţiile au fost retrase, pe considerentul că faptele nu au fost comise cu vinovăţia prevăzută de lege.

Ulterior, soluţia a fost contestată de judecătoarea Adina Cioflan la Curtea de Apel Oradea, care a stabilit că, de fapt, fapta nu există. Pe româneşte, magistratul a fost învinuit fără motiv. De altfel, o soluţie asemănătoare a fost comunicată şi avocatului Călin Moisi. Învinuit pentru trafic de influenţă, el a primit anul trecut o ordonanţă prin care acuzaţiile care i se aduceau a fost retrase. 

Cele două judecătoare au fost sancţionate de Consiliul Superior al Magistraturii cu avertisment după ce Inspecţia Judiciară a constatat că acestea şi-au exercitat funcţia cu "rea credinţă şi gravă neglijenţă" în dosarul sentinţelor false pentru fentarea taxei auto, dar şi această sancţiune a fost anulată, ulterior, în instamţă. 

Anchetator la judecată

Pe de altă parte, însă, ca urmare a afirmaţiilor făcute în discuţia înregistrată, Ardelean a fost revocat din funcţia de procuror DNA şi trimis în judecată disciplinară, printre neregulile care i se impută fiind şi faptul că ar fi pus în practică discuţiile privind "liniştirea" judecătorilor incomozi. 

"În spaţiul public s-a acreditat ideea că procurorii DNA constituie dosare penale pentru a intimida judecătorii din cadrul instanţelor", iar la scurt timp după discuţie Ardelean a şi "transpus în elemente concrete acea convorbire", se arăta în hotărârea prin care Ardelean a fost revocat din funcţie. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
NICOLETA BOTAU
Nu pot sa cred ca "sfanta" Nicoleta Botau face asa ceva!?Mai, mai, mai, cata ipocrizie fratilor.Stie barbatu-sau?!
Postat 10 Octombrie 2019, 08:41 de adevarat
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON