URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Decembrie 2013, 07:17

Magistraţi la judecată: Trei judecătoare, cercetate după sentinţele false pentru fentarea taxei auto

Magistraţi la judecată: Trei judecătoare, cercetate după sentinţele false pentru fentarea taxei auto SUPĂRAT. Dosarul deschis pe marginea zecilor de hotărâri judecătoreşti falsificate - o premieră absolută în instanţele româneşti, după cum spun procurorii DNA - l-au obligat pe preşedintele Tribunalului Bihor, Constantin Manoliu (foto), să ia măsuri radicale. Pe grefierele bănuite de corupţie le-a concediat, iar pe judecătoarele prinse că nu le-au supravegheat le-a dat chiar el pe mâna Consiliului Superior al Magistraturii
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Trei judecătoare de la Tribunalul Bihor sunt în atenţia secţiei disciplinare pentru judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii: Adina Cioflan, Dana Erdei şi Angela Tod, din cadrul secţiei contencios administrativ, sunt cercetate pentru gravă neglijenţă, nerespectarea dispoziţiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor şi ignorarea regulamentelor interne.

Ancheta a pornit de la cazul celor peste 1.000 de maşini second-hand scutite de plata taxei de poluare în baza unor sentinţe falsificate, una dintre judecătoarele investigate, Adina Cioflan, fiind - culmea - chiar cea care reclamase manevra la DNA!

Percheziţii la Tribunal

Astă-primăvară, în aprilie, procurorii şi poliţiştii anticorupţie luau cu asalt Tribunalul Bihor. Aveau mandat să percheziţioneze birourile magistraţilor şi a două grefiere de la secţia contencios administrativ, Doina Cotor şi Nicoleta Botău. Acţiunea, fără precedent, a continuat la locuinţele grefierelor, la domiciliul şi la cabinetul avocatului Călin Moisi, şi la un birou de copiat acte din vecinătatea Serviciului Permise şi Înmatriculări, patronat de o fostă clientă a DNA, Margareta Ţecu, angajată la ARR şi trimisă în judecată alături de alţi şase colegi pentru corupţie.

Peste tot, poliţiştii au căutat documente şi au ridicat unităţi de calculator într-o anchetă care viza fapte şocante: falsificarea a zeci de sentinţe, în beneficiul unor posesori de maşini care voiau să fie scutiţi de la plata taxei de poluare şi care, contra cost, au fost "serviţi" cu hotărâri judecătoreşti peste rând.

Filiera

Ancheta procurorilor, încă în derulare, a dezvăluit până acum că peste 1.000 de maşini second hand au fost înmatriculate în Bihor pe baza unor sentinţe falsificate. Metoda era ingenioasă: clienţii erau racolaţi de samsari care cereau între 150-500 euro pentru "un autoturism". Apoi, prin intermediari, întocmeau contracte false de vânzare-cumpărare între clienţi şi persoane care aveau deja deschise procese şi urmau să primească verdicte pentru înmatricularea maşinilor fără plata taxei.

Titularii de dosare erau identificaţi de grefiere, spun surse din anchetă. Acestea introduceau contractele de vânzare-cumpărare false în dosare, iar apoi înserau cu de la sine putere seriile de şasiu ale maşinilor în hotărârile judecătoreşti pe care le redactau, profitând de neatenţia judecătorilor care astfel pronunţau, fără să-şi dea seama, sentinţe de scutire de taxe şi pentru maşinile pentru care se încheiaseră contractele false.

Până acum, poliţiştii şi procurorii anticorupţie au audiat peste 800 de beneficiari şi au conturat o reţea de 15 suspecţi, inclusiv grefieri, avocaţi şi samsari de maşini.

Să vină inspecţia!

În paralel cu ancheta procurorilor, cazul a declanşat şi o investigaţie internă la Tribunal. În urma verificărilor, pe 20 mai, preşedintele instanţei, Constantin Manoliu, a dispus concedierea grefierelor bănuite că au falsificat sentinţele, Doina Cotor şi Nicoleta Botău.

Totodată, pentru că s-au constatat nereguli şi în activitatea judecătorilor cu care cele două lucraseră, Dana Erdei, Angela Tod şi Adina Cioflan - cea din urmă chiar magistratul care descoperise falsurile - Manoliu a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii.

Verificările au fost efectuate de inspectorii judiciari ai CSM care, luna trecută, au înaintat concluziile secţiei de judecători, propunând sancţionarea judecătoarelor care, în opinia lor, au dat dovadă de "gravă neglijenţă".

Vinovate fără vină

03 Cristian Monenci.jpgPotrivit purtătorului de cuvânt al Tribunalului, Cristian Monenci (foto), principala acuză la adresa judecătoarelor este că nu au supravegheat activitatea grefierelor. Dar, adaugă el, magistratele nu aveau de unde să ştie ce se întâmplă. "În sistemul electronic, hotărârile pe care le pronunţau erau înregistrate corect. Se falsificau doar exemplarele comunicate părţilor", explică Monenci.

Celelalte reproşuri vizează erori generate de volumul mare de dosare pe care magistraţii le au în lucru. "Judecătoarei Angela Tod i se impută că nu a observat că în 4 dintre cele aproape 2.000 de dosare soluţionate anul trecut nu existau delegaţii avocaţiale. Asta, deşi se ceruse judecarea cauzelor în lipsă, deci nu se impunea prezenţa părţilor ori avocaţilor", arată Monenci.

Culpa lor, gafa altora

Tot pe seama aglomeraţiei e pusă şi abaterea reţinută în seama judecătoarei Dana Erdei, acuzată că a soluţionat cereri pentru preschimbarea primului termen de judecată în 5 dosare ce fuseseră repartizate iniţial unui alt complet de judecători.

Circuitul actelor şi solicitărilor depuse de părţi în dosarele instanţelor e strict reglementat.  Actele sunt depuse la Registratură, de unde le preia grefierul arhivar, care verifică în evidenţa electronică completul căruia i-a fost repartizat dosarul, notează pe document numele preşedintelui de complet şi îl predă grefierului de şedinţă. La rându-i, acesta trebuie să-l înmâneze judecătorului împreună cu dosarul cauzei, iar dacă e vorba de o cerere pentru preschimbarea primului termen de judecată magistratul fixează data la care o va soluţiona.

"În acest caz a fost o eroare neintenţionată a grefierului arhivar, care a trecut pe cereri numele judecătoarei Erdei în locul magistratului desemnat cu soluţionarea dosarului. Dar când un judecător are de soluţionat într-o şedinţă 120 de solicitări, e imposibil să verifice şi activitatea grefierului", o apără Monenci pe judecătoarea Erdei.

Dacă tăcea...

Cea de a treia magistrată aflată în vizorul CSM, Adina Cioflan, va trebui să răspundă pentru o abatere pe care - ce ironie! - a sesizat-o chiar ea. În timp ce îşi verifica soluţiile date în dosarele cu taxe auto, imediat după descoperirea primului fals, Cioflan a descoperit că are o sentinţă dată în dosarul unui fin de cununie de-al ei. De bună credinţă, judecătoarea a semnalat problema inspectorilor, care însă au taxat-o!

"Era vorba despre o persoană cu care nu mai ţinea legătura de peste 6 ani. Aceasta făcuse anul trecut o cerere pentru preschimbarea primului termen de judecată dat în dosar, stabilit pentru 2014, dar solicitarea i-a fost respinsă, deci nici nu se punea problema că ar fi favorizat-o", explică purtătorul de cuvânt al Tribunalului.

La judecată

Scăpări justificate sau nu, inspectorii CSM au considerat faptele celor trei judecătoare drept abateri disciplinare, acuzându-le de nerespectarea obligaţiilor cu caracter administrativ, de ignorarea dispoziţiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor şi de exercitarea funcţiei cu gravă neglijenţă, toate acestea fiind sancţionate de Legea 303/2004 privind Statutul magistraţilor.

Săptămâna viitoare, concluziile anchetei vor fi luate în discuţie de secţia pentru judecători în materie disciplinară a CSM, chemată să dispună sancţiuni ce pot merge de la simplul avertisment până la excluderea din magistratură. Cea mai supărată este Adina Cioflan, pe bună dreptate, din moment ce a ajuns "inculpată" în urma propriului ei "denunţ"...


CU TUPEU
Grefierele s-au vrut înapoi

Ancheta internă demarată de conducerea Tribunalului Bihor în cazul sentinţelor false a dezvăluit că, în unele cazuri, acestea erau emise cu numere de dosar ce priveau alte cauze ori în urma unor dezbateri care nici măcar nu au avut loc.

Doina Cotor şi Nicoleta Botău, cele două grefiere bănuite că făceau negoţ cu verdicte false, au fost concediate, însă s-au considerat nedreptăţite şi au atacat decizia în instanţă. "Apreciez că nu am cauzat niciun prejudiciu, nici imaginii instanţei şi nici justiţiabililor", se arată în acţiunea femeilor, care se consideră victimele volumului mare de lucru. "După o asemenea muncă asiduă, a fi «răsplătită» cu eliberarea din funcţie pe motive disciplinare reprezintă cel puţin o batjocură la adresa mea", a invocat una dintre ele.

Cererea grefierelor a fost analizată de Curtea de Apel Timişoara, care însă a respins-o ca neîntemeiată.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
18 Comentarii
incompetenta si abuz
NU EXISTA JUSTITIE IN ORADEA. INCOMPETENTA SI ABUZUL E LA EA ACASA
Postat 11 Februarie 2014, 11:48 de adI
Pt unu
Mersi de grija , insa eu sunt deja acolo. Insa tu, sa-ti iei pastilele de menopauza si sa iesi din justitie, atfel ajungi ca mine.
Postat 09 Decembrie 2013, 19:07 de Cucu
precizare
@Bob: poate gresesc, n-am inteles daca mie imi era adresat comentariul; daca da, sincer, n-am inteles despre ce este vorba! Poate niste precizari in plus ar fi utile! Vorbesc foarte serios, probabil te referi la C.M. sau la C.M.? Ca amnadoi au aceleasi initiale!
Postat 09 Decembrie 2013, 00:27 de TDS
Pentru costica si ioana
Verificati si hotararile date de judecatorul individualizat si poate va veti edifica in legatura cu problema spinoasa care va framanta.
Postat 08 Decembrie 2013, 22:24 de Bob
Pentru Cucu
Du-te la dracu cu caiacul tau cu tot.
Postat 08 Decembrie 2013, 20:36 de Unu
uaau, eu stiam ca cartitele sunt la zoo
Da omule, eu sunt extrem de curat si mai ales curajos. Sincer, habar nu am cine imi sunt vecinii si mai ales de ce. N-am treaba cu frustratii, ba chiar imi plac ca-s viscerali, in continuare nu am habar cine e cetateana Gal L si chiar nu ma intereseaza. Si cartitele sunt extrem de simpatice, mi se pare ca aduc cu dihorii aia din South Africa, suricate parca le zice. Apropo de South Africa, RIP pt Mandiba. Si poate imi place sa fiu manipulat, tu ce bai ai ?? Nu e constitutional sau ce ? Imi plac fluturii, caiacul, am colectie de chibrituri si o minge de rugby de la frate-meu din Chicago.
Postat 07 Decembrie 2013, 20:52 de Cucul
Pt.cucul
Cucule ar fi bine sa nu stii ce este DNA-ul,sa nu ai cumva un vecin pe care l-ai deranjat si sa nu fie judecător sau procuror,pentru ca ai avea alta atitudine fata de aceasta in- stitutie sinistra-fosta securitate este un nimic-Daca Esti un cetatea cu scaun la cap si nu faci parte Parte din instituția sinistra inclusiv DGA,ar trebui sa sii cine este Laura Gal si care sunt O parte din cartitile dovedite,pentru ca poți sa ai si linga tine si sa nu fie descoperite Niciodată.Dupa cum scrii cred ca ai si tu o problema si îți scapă esenta.Vai de acest Popor in care cozile de topor sunt din ce in ce mai multe-lingaii sunt avansati si actioneaza La comanda Pt.cei frustrati din DNA care plătesc polite pentru ca i s-a părut ca nu este Apreciat,Pt.ca n-are succes,Pt.ca s-a uitat Căs la frate-sau,sau taica-sau etc...Iar cei ca Aceasta ziarista sunt si mai periculosi pentru ca manipuleaza oameni ca tine.vai,vai...
Postat 07 Decembrie 2013, 16:30 de Red
la puscarie cu voi
Sa va fie rusine ,acesti oameni ne judeca pe noi ? De 10 ani sunt victima eu si familia mea , din cauza unor gunoaie care a judecat asa cum au primit ordin de la alt gunoi . Voi face atatea rugaciuni si blesteme ,pana se va cunoaste asa cum a inceput deja sa iasa multe lucruri la suprafata ..numai pt. suferinta mea ...sa-i bata dumnezeu pe toti aceia care nu respecta legea si batjocoresc oamenii nevinovati . Rusine sa va fie pt. toate abaterile si ilegalitatile pe care le faceti cu buna stiinta .
Postat 07 Decembrie 2013, 15:13 de ana
Mi se rupe de cartite si de Laura Gal
Nu stiu cine e Laura Gal sau cartitele mult cantate si nici nu ma intereseaza. Ce stiu e ca sunt o gramada de judecatori retarzi, care nu au ce cauta sa judece. Si am impresia ca unii din idiotii astia tot posteaza. Si mai cred ca acestor encefalopati le tremura chilotii din cauza DNA-ului. Si foarte bine fac acesti chiloti. Dragi chiloti, tremurati si murdariti-va ! Mai mult, vreau si cred ca intr-o zi, acesti imbecili si cozi de topor vor zbura fie afara, fie in puscarie. Pentru ca sunt imbecili. Si imbecilii nu pot judeca oameni normali. Si nici coruptii ! Coruptii ajung in canalizare !
Postat 07 Decembrie 2013, 01:26 de Cucul
Magistrați la...
Nu se întreabă nimeni de unde are din nou Laura Gal informații despre un dosar al DNA Oradea in care sunt implicate persoanele pe care aceasta ziarista le știe,când datele din dosar nu sunt publice? Acest ziar cred ca este compromis si serveste clar interesele unor anume persoane din DNA. Oare care este procurorul DNA care face urmărirea in acea cauza?ghiciti ... Sunt sigura Ca numai unul este...cartita din DNA Oradea.care este numele lui?poate o sa-l facă public Ziarista Laura Gal.
Postat 06 Decembrie 2013, 20:05 de Red.
Pt ca stiu ca ascund puroi toxic
Cei care latra la jurnalista si se dau cu fundu de pamant sunt cei cu musca pe caciula. Sunt dubiosii care "ne judeca". Platiti nesimtit de mult ca sa dea malpraxis pe banda rulanta si sa incaseze spagi sau promovari. Si pentru ca intr-o zi s-ar putea sa vina scadenta. Iar singurii stimuli la care reactioneaza dubiosii astia sunt : frica, telefonul si banu.
Postat 06 Decembrie 2013, 17:31 de @ De ce TDS
de ce?
@x: dar de ce sa ceara jurnalista dreptul la replica? Cei care se considera " victime" pot sa ceara ei un drept la replica. Nu stiu ce va fi in acest caz dar cunosc unele in care cei "comentati" in articolele Laurei Gal au tacut malc! Oare de ce?
Postat 06 Decembrie 2013, 16:47 de TDS
Justitie de ghena !
Ma mir ca aveti curaj sa postati unii din voi pe forum. Justitia romaneasca e o gluma sinistra. O viermuiala sinistra de corupti, incompetenti sau bolnavi psihici. Cea mai condamnata justitie din Europa, una din cauzele pt care nu suntem acceptati in Schengen. O mafie sinistra care-si acopera mizeriile. O gramada de cazuri in care dosarele nu sunt citite, incompetenta crasa sau pur si simplu nesimtire grosolana. Dosare tergiversate la sfantu asteapta insotite de solutii demente. In plus si megaprostia de a nu fi trasi la raspundere . Sa se instituie raspunderea magistratului si reforma la sange in acest sistem dominat inca de mortii din debara.
Postat 06 Decembrie 2013, 15:58 de Schengen
pseudo-jurnalista
Asa cum ne-a obisnuit de mult timp deja, aceasta pseudo-jurnalista dezinformeaza cititorii cu buna stiinta sau, poate, din pura prostie. Este binecunoscut faptul ca aceasta pseudo-jurnalista scrie articole la comanda, de cele mai multe ori pline de neadevaruri si, desigur, fara a cere dreptul la replica. Cu toate ca incalca grav regulile jurnalismului, aceasta individa continua sa lucreze in redactia unui cotidian a carui prestidiu este pus sub semnul intrebarii, ca sa nu spun inexistent.
Postat 06 Decembrie 2013, 12:50 de x
Lasa-ti vrajeala!
Normal ca-si doresc Inspectia Judiciara. Din 6500 plangeri anuale daca solutioneaza maxim 20-25... si atunci se dau sanctiuni mici... normal ca vor sa zica "uite, e abatere disciplinara nu fapta penala", sau "nici macar abatere disciplinara nu e"... norma normal... normal
Postat 06 Decembrie 2013, 12:00 de B
E OK
@victimadezinformari: titlul este corect pentru ca se precizeaza "sunt cercetate", deci este evident ca nu puteau ajunge in Instanta din faza de cercetare(chair daca este una disciplinara)
Postat 06 Decembrie 2013, 11:45 de TDS
costica si ioana
Mi-ar place ca inca cativa judecatori sa fie intrebati la un moment dat despre solutiile date in cazul Cartierului EUROPA! Poate cunoaste spetele si D-l Monenci ca locuieste in cartier! Bine, de intamplat nu se va intampla dar asa, de fantezie, e placut sa te gandesti ca poate Mos Craciun le aduce un astfel de cadou!
Postat 06 Decembrie 2013, 09:54 de TDS
dezinformare
Ca de obicei, titlul dezinformeaza. Dit titlu se intelege ca trei magistrate ar fi trimise in judecată pentru ar fi falsificat sentințe. In continuare se vorbeste de "neglijenta grava,nerespectarea dispoziţiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor şi ignorarea regulamentelor interne" In fapt, judecătoarele sunt doar verificate de CSM (deci nu judecate sau trimise in judecata) iar conform purtatorului de cuvant al tribunalului presupusele fapte pt care se face cercetarea CSM sunt : "nu a observat că în 4 dintre cele aproape 2.000 de dosare soluţionate anul trecut nu existau delegaţii avocaţiale" "o eroare neintenţionată a grefierului arhivar, care a trecut pe cereri numele judecătoarei Erdei în locul magistratului desemnat cu soluţionarea dosarului" O presa ieftina care traiește doar din distorsionarea adevarului si care contribuie la indobitocirea populatiei. .
Postat 06 Decembrie 2013, 09:26 de victimadezinformarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON