URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Februarie 2011, 09:40

Directorul Eco Bihor: "Deşeurile Oradiei nu contaminează aerul, apa ori solul"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De mai bine de cinci ani, Eco Bihor exploatează şi administrează halda de deşeuri a Oradiei, în baza unui contract prin care s-a angajat să investească 14 milioane de euro în depozitul ecologic şi în noi sisteme de tratare a deşeurilor. Directorul societăţii, Pasztai Zoltan, e mulţumit că majoritatea obligaţiilor asumate au fost deja îndeplinite.

Tânărul director, de profesie inginer de mediu, se mândreşte şi cu faptul că firma pe care o conduce a creat un centru complex în care toate tipurile de deşeuri nepericuloase pot fi valorificate.

Obligaţii pe termen lung

- De ce există haldă de deşeuri ecologică?

- Consiliul Municipal a optat pentru varianta depozitării, în detrimentul unor alternative precum incinerarea. Şi dacă am fi utilizat această metodă, ar fi existat însă reziduuri care trebuiau depozitate, aşa că un depozit tot trebuia să existe în judeţ.

- De ce şi de când o exploatează Eco Bihor?

- Eco Bihor exploatează halda din 15 august 2005, firma fiind înfiinţată de compania străină Keviep, care a câştigat atunci licitaţia organizată de Primărie.

- Care sunt obligaţiile Eco Bihor?

- Să investească minim 14 milioane de euro în 20 de ani, să realizeze suprafeţe izolate de depozitare, cu instalaţii de captare a apelor pluviale şi a biogazului, plus alte infrastructuri, precum staţia de compost pentru deşeurile vegetale, sistemul de sortare pentru cele reciclabile, un concasor pentru deşeurile din construcţii şi o staţie de epurare pentru repunerea în circuit a apelor captate din depozit. Pentru ca această investiţie să devină rentabilă, Eco Bihor percepe o taxă de depozitare, stabilită cu aprobarea Consiliului Local, şi are dreptul de a-şi valorifica deşeurile. În mare parte, toate obligaţiile le-am realizat.

Un mediu mai curat

- Care sunt beneficiile haldei ecologice?

Primul avantaj e că se previne contaminarea solului. Bariera de la radierul (n.r. baza) depozitului este din folie de polietilenă, sub care avem o barieră din argilă, astfel încât deşeurile lichide să nu se scurgă în pământ. Avem şi un sistem de monitorizare a acestor izolaţii, bazat pe senzori geo-electrici, care identifică o eventuală crăpătură în izolaţie. Acest sistem nu e obligatoriu în România, fiind o îmbunătăţire a Eco Bihor.

Al doilea beneficiu este evitarea contaminării apei, pentru că apele pluviale care cad peste deşeuri sunt captate şi drenate. De asemenea, sunt captate gazele rezultate în urma descompunerii anaerobe a deşeurilor, gaze responsabile pentru efectul de seră.

- Mai sunt posibile autoaprinderile gunoaielor?

- Avem un sistem PSI (n.r. prevenirea şi stingerea incendiilor) care le limitează. Avem şi un bazin de 800 de metri cubi, sistem de hidranţi şi personal pregătit. Acoperirea zilnică a stratului de deşeuri cu pământ sau materiale din construcţii limitează şi ea apariţia incendiilor.

- Cum se depun deşeurile la halda ecologică? Toate deşeurile sunt aduse laolaltă şi aruncate aici de-a valma?

Aşa a fost până în 1 ianuarie 2011. De atunci, RER Ecologic Service Oradea s-a angajat să pună în funcţiune colectarea selectivă, iar acum deşeurile reciclabile sunt acceptate gratuit de Eco Bihor la staţia de sortare. Cele umede se depozitează, iar fracţia vegetală urmează procesul de compostare.

Umăr la umăr

- Ce beneficii aduce staţia de sortare, atât pentru Eco Bihor, cât şi pentru orădeni?

- Pentru oraş şi orădeni e un beneficiu că gestionăm deşeuri fără să le depozităm şi că îndeplinim obligaţii legislative. Pentru Eco Bihor, după prima lună, nu e un avantaj, ci un deficit, din pricina cantităţilor mici de deşeuri reciclabile aduse. Sunt încrezător însă că situaţia se va schimba, dar pentru asta noi, RER, Primăria şi populaţia trebuie să colaborăm. Oricum, suntem mândri că am devenit un centru complex, cu instalaţii de tratare pentru toate tipurile de deşeuri nepericuloase, cum în România nu cred că mai există.

- Care a fost valoarea investiţiei?

- Anul trecut am investit circa 7,6 milioane de euro, cu finanţare de la Administraţia Fondului de Mediu, în halda şi utilajele de sortare, în utilajele de compost, în mai multe hale auxiliare pentru deşeuri periculoase, în concasorul pentru deşeurile din demolări şi construcţii, în sistemul de captare a biogazului şi în achiziţia unui cântar.

- Ce se întâmplă cu halda şi cu staţia după ce expiră contractul Eco Bihor?

- În anul 2025 Primăria le va prelua gratuit. Eco Bihor are prioritate la negocierea pentru continuarea activităţii. Dacă nu ne vom înţelege, exploatarea va fi scoasă la licitaţie.

- Potrivit legii, în Bihor mai este legală doar halda de la Oradea. S-au conformat firmele din restul judeţului, transportă deşeurile aici?

- Le transportă, dar nu sunt convins că aduc toată cantitatea de deşeuri produsă. Ştiu că Aleşdul valorifică o parte semnificativă din deşeurile produse, prin propria sa staţia de sortare. Însă alte oraşe, care nu au o astfel de instalaţie, transportă tot atâtea deşeuri ca Aleşdul, de aceea bănuim că nu le aduc chiar pe toate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON