URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Decembrie 2010, 11:38

Direcţia Sanitar Veterinară atrage atenţia bihorenilor să facă analizele porcilor sacrificaţi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru că se apropie sărbătorile şi, după tradiţia românească, bihorenii sunt obişnuiţi să taie porcul de Crăciun, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor (DSVSA) avertizează că efectuarea analizelor pentru depistarea trichinelozei este obligatorie în cazul animalelor sacrificate. Altfel, proprietarii de animale vor fi amendaţi de către inspectorii sanitari cu amenzi de până la 2000 lei, deoarece pun în pericol sănătatea şi viaţa tuturor celor care consumă acea carne.

"Examenul se execută de personal acreditat de către DSVSA Bihor, respectiv de medicii de liberă practică din cadrul fiecărei comune, precum şi de personalul propriu al DSVSA Bihor din cadrul circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din oraşele mari (în Oradea - în cele trei pieţe agroalimentare mari, apoi în Marghita, Valea lui Mihai, Aleşd, Salonta, Beiuş, Ştei)", se arată în comunicat.

Pentru mai multă eficienţă, DSVSA Bihor a suplimentat personalul de specialitate din cadrul circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor enumerate şi de asemenea a prelungit programul de activitate al acestora, astfel că se lucrează zilnic, inclusiv sâmbăta şi duminica între orele 8 şi 16.

Potrivit informării, în weekend-ul trecut au fost efectuate, doar în Oradea, peste 300 de examene de specialitate - depistându-se două suspiciuni de trichineloză.

După cum se ştie, luna trecută, în satul bihorean Cheţ a izbucnit un adevărat focar de infecţie cu trichineloză, peste 130 de persoane îmbolnăvindu-se şi ajungând la spital după ce au mâncat carne de porc.

Trichineloza este o zoonoză, de natură parazitară ce se transmite la om prin ingerarea de carne insuficient tratată termic, care conţine larve sau chişti cu larve ale nematodului Trichinela specie. Cel mai frecvent este diagnosticată Trichinella spiralis.

La om boala se manifestă iniţial prin tulburări digestive, urmate de tulburări generale sistemice, pentru ca în final să se localizeze la nivel muscular, tradusă prin dureri şi tulburări musculare şi locomotorii. "Îmbolnăvirea poate să determine sechele pentru tot restul vieţii", mai spun reprezentanţii DSVSA.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON