URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Octombrie 2020, 07:58

Despărţiţi, dar împreună: Ce gândesc cu adevărat maghiarii din Bihor, în cine au încredere și cum vorbesc limba română?

Trebuie să cunoască maghiarii din Bihor limba română? E o ruşine ca un politician maghiar din România să vorbească stâlcit limba oficială? Se îndreaptă într-o direcţie bună Oradea şi Bihorul? Care sunt instituţiile în care maghiarii bihoreni au încredere?

Sunt câteva dintre întrebările la care aproape 1.000 de bihoreni de etnie maghiară au fost chemaţi să răspundă într-un amplu studiu sociologic realizat de cercetătorii Institutului Bálványos, specializat pe cercetare sociologică şi politici publice. Rezultatele, scoase la lumină de BIHOREANUL pentru publicul românesc, sunt surprinzătoare...

Sondaj în etape

"Utilizarea limbii materne şi viaţa publică din Oradea şi Bihor", aşa se numeşte studiul realizat de cercetătorii Institutului Bálványos şi derulat în două etape, februarie - martie respective iulie - august, în acest an. Scopul lui a fost de a cunoaşte mai bine felul în care maghiarii folosesc limba maternă, acasă şi în comunitate, dar şi cum percep atitudinea românilor faţă de ei, cât de satisfăcuţi sunt de dezvoltarea judeţului şi a municipiului Oradea, de activitatea şefilor de instituţii, de diverse politici publice locale.

La sondaj au participat 935 de bihoreni de etnie maghiară, din toate categoriile sociale, din care 494 de persoane din Oradea, 160 din alte oraşe, 224 din satele majoritar maghiare şi 57 din satele în care comunitatea maghiară este în minoritate, fapt ce îl face relevant.

Oradea, mai "tare" decât Debreţinul

Sondajul arată că 76% dintre maghiari, în special tinerii, sunt mulţumiţi de direcţia pe care a luat-o Oradea în ultimii ani, însă procentul este mult mai mic, de doar 44% în cazul felului în care a evoluat judeţul (condus, totuşi, de o coaliţie UDMR-PSD). Mai mult, 74% dintre respondenţi consideră că Oradea este mai bine dezvoltată decât Satu Mare, 60% sunt de părere că a întrecut Clujul, iar 52% că este "peste" Debreţin.

În ceea ce priveşte încrederea în instituţii, este semnificativ mai mare în cele locale (biserici, presa maghiară, administraţia locală) decât în instituţiile naţionale. În judeţ, Eparhia reformată de pe lângă Piatra Craiului este instituţia în care maghiarii au cel mai înalt nivel de încredere (74%), urmată de singurul cotidian de limbă maghiară, Bihari Naplo (68%), Consiliul Judeţean (45%) şi Biserica Catolică (42%), cel mai puţin credibile instituţii fiind Preşedinţia României, cu 31%, şi DNA, cu 28%.

Bolojan, mai credibil decât Iohannis

Preşedintele Iohannis şi DNA se află la coada listei şi în Oradea, unde, în schimb, încrederea respondenţilor este relativă şi împărţită între Bihari Naplo (47%), Primărie (45%) şi Consiliul Judeţean (40%).

Interesant este faptul că oamenii nu atribuie acest indice de încredere negativ şefilor celor două instituţii publice locale, deoarece s-au declarat în majoritate mulţumiţi atât de activitatea lui Pásztor Sándor (57%), cât şi a lui Ilie Bolojan (57%), dar şi a consilierului maghiar al primarului,  Zatykó Gyula (59%), cu precizarea că în judeţ, însă, Pásztor a primit un procent mai mare de încredere, 66%.

Maghiarii din Oradea sunt mulţumiţi şi de investiţiile derulate de administraţia locală: de construcţia noilor poduri (85%), a pasajului subteran de pe Bulevardul Magheru (66%), de renovarea monumentelor istorice (61%), chiar dacă mai puţini privesc cu ochi buni reabilitarea prelungită a Pieţei Ferdinand (51%) şi mult mai puţini suprataxarea imobilelor aflate în paragină (33%).

Cei din Oradea sunt aproape pe deplin de acord că maghiarii ar trebui să aibă un cuvânt important de spus în administraţia oraşului: majoritatea covârşitoare a respondenţilor au fost de acord asupra necesităţii prezenţei consilierilor maghiari în Consiliul Local (93%) şi, de asemenea, asupra importanţei de a avea un viceprimar maghiar (85%), dar şi un consilier pe problemele minorităţilor pe lângă edilul municipiului (86%).

Limba maternă, în familie

Sondajul mai arată că 91% dintre maghiarii din judeţ vorbesc acasă exclusiv în limba maternă, iar majoritatea o folosesc în discuţiile cu prietenii, vecinii şi preferă să participe la evenimentele culturale în limba maternă. În Oradea, situaţia este mai nuanţată. Doar 86% dintre ei au declarat că vorbesc exclusiv în maghiară acasă, iar 83% au susţinut că discuţiile cu vecinii se poartă şi în maghiară, şi în română.

În situaţii oficiale, respondenţii au declarat că vorbesc româneşte, iar asta pentru că le este mai uşor ori nu găsesc interlocutor vorbitor de maghiară. În localităţile din judeţ, corespondenţa oficială, discuţiile cu medicii specialişti ori cu funcţionarii primăriilor se realizează într-un procent de 80% în limba română (85% în Oradea). Chiar şi la cumpărături, au arătat ei, le este mai uşor să vorbească în româneşte, nu de alta, dar e un efort inutil să caute comercianţi de etnie maghiară şi, oricum, mai mult de jumătate (55%) nu sunt convinşi că aceştia i-ar trata mai bine decât românii.

Interesant este şi faptul că participanţii la studiu nu consideră esenţial să lucreze doar între maghiari: doar 41% dintre respondenţi ar fi dispuşi să lucreze printre ai lor, dacă veniturile ar fi mai mici, în timp ce în Oradea acest procent este de 34%. Pe de altă parte, 34% dintre maghiarii din judeţ şi 38% dintre orădeni au respins categoric ideea de a pierde bani doar pentru a munci într-un mediu exclusiv maghiar.

A fi maghiar, un avantaj

Deşi susţin că au limitări în utilizarea limbii materne, peste 50% dintre respondenţi consideră că a fi maghiar, în Bihor, este un avantaj, iar 98% dintre ei susţin că este important să vorbească şi să cunoască limba maternă. Cum e şi firesc, 94% vor ca şi copiii lor să înveţe limba maghiară, 87% asociază identitatea maghiară cu cunoaşterea limbii, însă 76% nu i-ar condamna pe cei care nu se exprimă corect.

De altfel, procentul celor care şi-au finalizat studiile în limba maghiară este mare: 79% dintre maghiarii din judeţ au studiat în limba maternă în clasele primare, în timp ce în Oradea procentul este de 69%. În cazul liceului, procentele sunt aproximativ egale, în judeţ şi municipiu - aproximativ 50%, în vreme ce o treime din maghiarii bihoreni şi orădeni cu studii superioare au urmat facultăţi în limba maternă.

Româna, obligatorie în... politică

Deşi marea majoritate a respondenţilor (peste 70%) consideră că ungurii din România ar trebui să înveţe limba română, doar 37-38% consideră că este mai dificil să obţii un loc de muncă fără cunoştinţe de limba română, iar 35% consideră că este nepoliticos să vorbeşti în limba maghiară într-un anturaj mixt, româno-maghiar.

Pe de altă parte, tot o minoritate - 39% dintre maghiarii din judeţ, 31% din Oradea - cred că românii sunt ostili faţă de conaţionalii lor care nu le vorbesc limba, procentul fiind mai scăzut printre respondenţii care vorbesc limba română ori au urmat o şcoală românească.

Majoritatea maghiarilor din Bihor (58% în judeţ, 63% în Oradea) sunt mândri când un politician maghiar vorbeşte limba română la nivel nativ, ori cu accent, dar bine. Cu politicienii care comunică greu în limba oficială, maghiarii orădeni sunt puţin toleranţi, 37% dintre ei declarându-se chiar ruşinaţi (procentul fiind de 47% în cazul celor cu studii superioare).

În judeţ, însă, printre oamenii simpli, acest aspect este mai puţin important, dominante fiind compasiunea sau admiraţia pentru curajul politicienilor de a se exprima, totuşi, oricum ar fi, în limba comunităţii majoritare. Până la urmă, contează mai mult că-s "de-ai lor", că îi reprezintă şi le apără drepturile...


EI CU EI
Românii, mai mult printre prieteni

Rezultatele studiului conduc spre concluzia că, în judeţul Bihor, comunitatea maghiară este oarecum separată de cea a românilor. Deşi acest lucru nu este surprinzător în aşezările cu o populaţie predominant maghiară, este valabil însă şi pentru Oradea: 64% din maghiarii din judeţ au declarat că nu au rude de naţionalitate română în familia extinsă, în cazul maghiarilor din Oradea această proporţie fiind de 58%.

În Oradea, doar 8% dintre respondenţi au spus că au o rudă de naţionalitate română în familia imediată (părinte, soţ) şi 11% au declarat că au naţionalitate română în cercul familial mai larg (văr, cumnat, cumnată). Cât despre prieteni, 60% dintre respondenţii din Bihor (55% în cazul Oradiei) au declarat că cercul lor de prieteni e format mai mult din maghiari, iar 37% (41% în Oradea) au grup mixt de prieteni.

De notat că maghiarii preferă să păstreze distanţa inclusiv la evenimentele culturale, căci numărul celor care participă la manifestări în limba română este foarte mic, doar 4% în judeţ şi 6% în Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
26 Comentarii
sonlight
trebuie sai ultim cuvant mereu nu te poti abtine idiota.
Postat 10 Octombrie 2020, 19:48 de Kossuth
oradeaveche, two, user_anonimizat, Ardeleanul si alte nick-uri cu care iti postezi extremismele
Mi-au blocat contul pt ca am scris ca sunteti ceea ce sunteti, adica niste "gunoaie" extremiste, izolationiste, separatiste, primitive. Pt asta mi-a blocat contul. Carati-va si faceti separtism, izolationism, revizionism la debretin, dementilor. Aici muncim, construim, modernizam, dezvoltam.
Postat 10 Octombrie 2020, 17:49 de Sunlight
Sunlight...fost alcoor, 101, 1234, etc...și câte alte conturi blocate din motive de extremism, șovinism și onanism.
Când toată lumea îți spune că bații câmpii, dacă ai o fărâmă de normalitate, te iei și te duci, taci din gură. Cum tu ai toate simptomele unui bolnav psihic, ataci cu aceleași probleme care te frământă, extremism, izolaționism, revizionism. Patetic, penibil, pa.
Postat 10 Octombrie 2020, 17:16 de oradeaveche
Penibila discutia.
Ardealul este al tuturor, toti si-au lasat amprenta in ceea ce este astazi, cea mai avansata regiune a tarii. Administratia maghiara a avut meritele ei cum o are si cea romana. Cat despre maghiari si integrare, este alegerea lor, tine si de identitate.
Postat 10 Octombrie 2020, 17:03 de Moonlight
sandu2100, 2132, 2123, 2134, etc,etc
Nu este si nu trebuie sa fie loc pt voi aici extremistilor.
Postat 10 Octombrie 2020, 16:21 de Sunlight
SunLight=1011010=234=ALCOOR=1234
Mai oprește-te amu
Postat 10 Octombrie 2020, 00:54 de Sandu2100
anaconda
A doua zi dupa alegerile locale cereai autonomie teritoriala pt Transilvania, extremistule. Cu cate nick-uri iti postezi ineptiile, extremistule ? I-ati "fratii" extremisti si valea la debretin, sa faceti acolo autonomie teritoriala, separatism, izolationism. Aici muncim, construim, modernizam, dezvoltam. Mergeti cu aberatiile voastre acolo, nu aici, extremistilor primitivi!
Postat 09 Octombrie 2020, 22:14 de Sunlight
Moderatorule, ai vazut ?
Ai vazut cu ce fel de nemernici extremisti ai de-a face oradeaveche aka two, user_anonimizat, Ardeleanul si cu cate nick-uri mai posteaza, plus inca vreo doi-trei ca el ? Daca nu te pot manipula, te injura si pe tine.
Postat 09 Octombrie 2020, 22:12 de Sunlight
anaconda
A doua zi dupa alegerile locale cereai autonomie teritoriala pt Transilvania, extremistule. Cu cate nick-uri iti postezi ineptiile, extremistule ? I-ati "fratii" extremisti si valea la debretin, sa faceti acolo autonomie teritoriala, separatism, izolationism. Aici muncim, construim, modernizam, dezvoltam. Mergeti cu aberatiile voastre acolo, nu aici, extremistilor primitivi!
Postat 09 Octombrie 2020, 20:52 de Sunlight
Moderator
Perfect, suspendă-mi contul, nu o să revin cum face dementul ăsta de ani de zile, inflamând orice discuție sensibilă, doar revizionism și separatism vede, nu sunt pastile pentru frustrarea lui.
Postat 09 Octombrie 2020, 08:34 de oradeaveche
Te mikols, te, n-ai liniste
Toti modernizat Ardealul, dar revizionistii vor autonomie teritoriala, separtism si sa se instaleze ei la furat "retrocedari" ilegale de cladiri de patrimoniu, de "retrocedari" ale unor localitati intregi. "Retrocedarea" (furtul) padurilor ale terenurilor agricole, etc. Drepturi aveti, voi ungurii mai mlte decat au romanii in Hu. Romanii nu au dreptul la parlamentari in hu asa cum aveti voi in Romania. De ce au pretentii iredentistii la autonomie teritoriala, separatism, izolationism cand contributia lor la dezvoltarea si modernizarea Ardealului este minima ? Baga mintile la cap la tine, te. Lasa minciunile si propaganda.!
Postat 09 Octombrie 2020, 08:22 de Sunlight
oradeavekeke, user_anonimizat, two, Ardeleanul,etc,etc
Te srde adevarul extremistule. Cu cate alte nick-uri incerci sa-ti postezi mizeriile extremiste ? Incerci mereu sa provoci scandal, sa cenzurezi si sa manipulezi. Ai prins curaj extremistule. Ai vazut ca ti-au permis sa-ti postezi aberatiile propagandiste cu hungaria mare si ca ce "bine", era pe vremea imperiului austro-hungar, cand, de fapt crimele, abuzurile, discriminarile, faradelegile savarsite de cotropitorii ocupanti impotriva romanilor si a celorlate natiuni peste care au navalit sunt bine cunoscute in toata lumea. Ai prins curaj extremistule, vazand ca ti-au permis sa provoci scandal, sa ma injuri si sa ma insulti ca sa-ti raspund, dupa care plangi sa-mi blocheze contul. Bai, **** extrenmista, luzarule, esti muuuult prea prost. Tipic pt luzarii extremistii, revizionisti.
Postat 09 Octombrie 2020, 08:04 de Sunlight
sunlight
toti modernizat Ardealul, impreuna nu doar romanii. la ce drepturi are romanii in Ungaria scoli, limba, administratie granita se va muta acolo. du-te la Micherechi sau Giula sa convingi. raul face cei ca tine care vad negative nu pozitiv din relatie interetniche.
Postat 09 Octombrie 2020, 08:03 de miklos
Sunlight...fost alcoor, 101, 1234, etc...și câte alte conturi blocate din motive de extremism, șovinism și onanism.
Stai relax că nu-ți fură nimeni Ardealul, nici măcar pateul...
Postat 08 Octombrie 2020, 23:56 de oradeaveche
ajunge!
Discuția a luat-o razna, dacă veți continua urmează suspendările!
Postat 09 Octombrie 2020, 00:51 de Moderator
Te, miklos
Esti revizionist ? Discutia era cu niste extremisti revizionisti care m-au atacat. Te, miklos, te, stii ce a spus Putin intr-un interviu acordat agentiei Bloomerg, intrebat despre Kaliningrad (regiune germana ocupata de rusi la sfarsitul celui de-al doile razboi mondial) si despre disputa teritoriala cu Japonia in privinta Insulelor Kurile ? Putin, a spus ca daca se discuta despre asta, atunci si granita dinspr Romania si Ungaria trebuie reconsiderata, in privinta Transilvaniei.
Postat 08 Octombrie 2020, 21:48 de Sunlight
sunlight
care adevar ca jumate din postari ale tale.
Postat 08 Octombrie 2020, 21:43 de miklos
Hat te, miklos
De ce supara adevarul ?
Postat 08 Octombrie 2020, 21:30 de Sunlight
sunlight
ioi te, ce agita la tine asa, esti platita la cuvant.
Postat 08 Octombrie 2020, 21:22 de miklos
Ardealul la cheie
Ardealul, construit si meodernizat de catre romani, plus toate resursele naturale din aceasta zona, este tinta revizionismului unguresc. Este cunoscut faptul ca datoria Ungariei, pe cap de locuitor, este una din cele mai mari din Europa. Oradea subordonata Debretinului si tot Ardealul subordonat Ungariei, in care revizionistii locali sa acapareze ciolanu si butoanele locale, batand din calcaie la ordinul stapanilor lor din "tara mama", iar si unii si altii batand calcaiele in fata stapanilor lor de la Moscova si St Petersburg, sustinatori ai separatismelor de pe teritoriul Uniunii Europene, atentie, nu insa, si al separatismelor de pe teritoriul Federatiei Ruse. Extremisti iredentisti urmaresc izolarea Ardealului de catre restul tarii. Izolandu-i pe romnnii ardeleni de restul tarii. Ar fi mai simplu pt ei sa le dea ulterior lovitura de gratie cu ajutorul "fratilor iredentisti" din "tara mama". Alta solutie nu au, decat aceasta incercare de izolarea a romanilor ardeleni, pt ca in zonele de granita sunt minoritari. Acolo unde sunt majoritari (Har-Cov) nu au nvoie sa-i prosteasca pe romani. Acolo steagul si stema Ungariei sunt instalate pe cladiri oficiale. Pt ei soarele rasare de la Budapesta. A spus-o tocmai un demnitar politic local de rang inalt.
Postat 08 Octombrie 2020, 21:02 de Sunlight
ORADEAN
Nu voi putea uita spusele unui bun si regretat prieten ungur/evreu, care imi spunea cu vreo 25 de ani in urma: "Aici la noi, in Oardea, nimeni nu e roman, ungur, evreu, etc.!! Aici tot suntem ORADENI!!! Un adevar ce mi s-a dezvaluit atunci doar partial si care simt, pe zi ce trece, cum se adevereste in cel mai incontestabil mod!!Da, ORADEA este sublima urbe a ORADENILOR si nu are egal in Romania!! Ma bucur ca traiesc intr-un oras atat de elevat si select si ma mandresc cu titlul de ORADEAN!!! TRAIASCA ORADEA!!!
Postat 08 Octombrie 2020, 19:30 de AnaConda
AnaConda
In al doilea război mondial, Romanii si Ungurii din Oradea sau luptat ( cat au putut ) ca sai apere pe Evrei. Drept urmare armata nazistă a bombardat podul Ladislau. Asta e Oradea, asta e mândria
Postat 08 Octombrie 2020, 18:58 de Sandu2100
Sa dam cezarului ce-i al cezarului
Sa nu uitam nici de actorul principal al izolarii maghiarimii din Oradea/Bihor/Romania, factorul politic, media, etc din "tara mama" Ungaria. Politicienii de la Budaesta instigand constant la autonomie teritoriala, separatism, izolationism. Deh, au si politicienii din Ungaria nevoie de voturile "natiunii din diaspora".
Postat 08 Octombrie 2020, 18:36 de Sunlight
Realitatea de zi cu zi
Impreuna cam de musai. "De notat că maghiarii preferă să păstreze distanţa inclusiv la evenimentele culturale, căci numărul celor care participă la manifestări în limba română este foarte mic, doar 4% în judeţ şi 6% în Oradea". Nu se poate spune ca politica UDMR si PPMT nu are rezultate. Dimpotriva, primii se pare ca si-au asigurat o masa de manevra pe viata. Izolationismul comunitatii maghiare, atat cel din mediul familial cat si din cel social, s-a accentuat in ultimii 30 de ani.
Postat 08 Octombrie 2020, 18:19 de Sunlight
Aștept cu nerăbdare deschiderea stagiunii ...
... Operei orădene !?! Că opereta tocmai s-a încheiat ... !?!
Postat 08 Octombrie 2020, 18:15 de CrisDumi
ORADEAN
Nu voi putea uita spusele unui bun si regretat prieten ungur/evreu, care imi spunea cu vreo 25 de ani in urma: "Aici la noi, in Oardea, nimeni nu e roman, ungur, evreu, etc.!! Aici tot suntem ORADENI!!! Un adevar ce mi s-a dezvaluit atunci doar partial si care simt, pe zi ce trece, cum se adevereste in cel mai incontestabil mod!!Da, ORADEA este sublima urbe a ORADENILOR si nu are egal in Romania!! Ma bucur ca traiesc intr-un oras atat de elevat si select si ma mandresc cu titlul de ORADEAN!!! TRAIASCA ORADEA!!!
Postat 08 Octombrie 2020, 16:38 de AnaConda
Se desprind din asta niște concluzii simple.
Că maghiarii noștri sunt complet românizați, ba mulți au un IQ mult mai redus decât media județeană. Că sunt relativ mulțumiți de viața lor, în comparație cu a altor maghiari din alte județe. Că sunt nepretențioși și le priește haosul administrativ, social și economic local și regional, maturizat deja la nivel național. Dar, cireașa de pe tort e că "metoda Pieleanu" de manipulare ... s-a extins pănă în vestul țării, dacă cineva își imaginează că maghiarii sunt atât de îngrămădiți, încât să spună că Oradea (cu salariul mediu net de vreo 500 Euro) este peste Cluj (cu netul mediu la aproape 850 Euro) sau peste Debrecen care e între două autostrăzi și un drum expres care te lasă în al doilea aeroport internațional din țara vecină, ce te leagă și pe tine, ca bihorean, de lumea largă. Sondajul ăsta a fost în mod sigur unul corect în faza rezultatelor de bază, dar se vede clar că e "cosmetizat" ... până a se contrazice singur între secțiunile "întrebătoare" !?!
Postat 08 Octombrie 2020, 09:45 de CrisDumi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON