URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Noiembrie 2022, 17:31

Descoperiți Munții Apuseni: 15 filmulețe documentare despre Parcul Natural Apuseni, făcute pe bani europeni (VIDEO)

Una din cele mai importante arii protejate de pe teritoriul Bihorului, Parcul Natural Apuseni, își dezvăluie câteva dintre secrete într-o colecție de filme documentare cu întinderi de la cinci la 20 de minute.

Videoclipurile, realizate în cadrul unui proiect european al Administrației Parcului Natural Apuseni, dezvăluie informații despre habitatele și speciile din aria ocrotită, dar și imagini rare și spectaculoase.

De pildă, filmul despre peșteri prezintă lumea subterană a Apusenilor, cu detalii despre ghețarul de la Scărișoara, unde se „ascund” 130.000 metri cubi de gheață subterană, ori despre platoul carstic Lumea Pierdută.

De asemenea, a fost filmat năvalnicul râu subteran din Cetățile Ponorului, care creează cascade și lacuri impresionante, ori rezervația științifică din Peștera Urșilor, unde accesul este permis doar în scopuri științifice, așadar oamenii de rând nu au cum ajunge.

Fiecare din cele 15 filmulețe are o tematică anume: o prezentare generală a parcului, nevertebratele, amfibienii și reptilele, speciile de pești, păsările răpitoare, speciile de ciocănitori, paseriforme, chiroptere, mamifere mari, plante, habitate de păduri, habitate montane, habitate de pajiști, habitate umede și peșteri.

„Filmele documentare au fost realizate în cadrul unui proiect european și rolul lor a fost de popularizare a valorilor din Parcul Natural Apuseni și din ariile protejate pe care le administrăm. Oricât și oricum le-am vorbi oamenilor despre biodiversitatea din parc și valorile de acolo, astfel de filme stârnesc mai multe reacții. Feed-back-ul cel mai bun l-am avut de la cei din comunitățile locale, care uitându-se la imagini, au devenit foarte mândri de ce au acolo”, a explicat pentru BIHOREANUL directorul APNA, Alin Moș.

Toate videoclipurile au fost postate pe canalul de YouTube al Parcului Natural Apuseni și pot fi folosite ca materiale didactice de către doritori.

Ele au fost realizate în cadrul unui proiect finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare în valoare de 22,5 milioane lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON