URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 August 2022, 12:10

De la „o treabă bună” la „bătaie de joc”. Prima zi cu Centrul Civic al Oradiei închis: Cum se circulă, ce spun oamenii (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anunțată cu doar trei zile înainte, închiderea traficului în zona Centrul Civic al Oradiei a creat confuzie și nemulțumire, sâmbătă, în rândul șoferilor și călătorilor cu transportul public. De altfel, în prima dimineață de impunere a restricțiilor, muncitorii încă lucrau la finalizarea amenajării sensurilor giratorii și a celorlalte marcaje care indică noile rute de urmat, și tot atunci traficul dinspre Nufărul - Cantemir spre Piața Gojdu nu fusese închis.

Sensuri noi

De sâmbătă dimineața, circulația autoturismelor, mijloacelor de transport în comun și pietonilor în zona Piața Gojdu – Piața Cetate s-a schimbat radical, căci municipalitatea se pregătește să amenajeze acolo o rețea de 5 pasaje subterane.

Astfel, o bună porțiune din centrul orașului a trebuit închisă complet traficului. Sâmbătă, ajunși la capătul Podului Dacia, înspre „turbogirație”, șoferii au dat de un sens giratoriu, din care au putut să o ia la dreapta, spre Gojdu, la stânga - iar apoi să parcurgă o porțiune de drum drept pentru ca apoi să intre pe Calea Clujului -, sau să se întoarcă.

Muncitorii erau încă în acea zonă, făcând ultimele finisaje la sensul giratoriu, indicatoare și balize, acestea din urmă fiind puse pentru a delimita zona blocată de cea circulabilă și pentru a-i îndruma pe șoferi pe noile rute. 

Pe contrasens 

O altă noutate importantă este aceea că zona Independenței – Piața 1 Decembrie (partea dinspre Facultatea de Medicină) - Piața Emanuil Gojdu a devenit cu circulație din ambele sensuri.

Astfel, se poate „urca” de la intersecția străzilor Mihai Viteazul și Independenței - unde sâmbătă dimineața se finaliza amenajarea sensului giratoriu - spre Centrul Civic. Linia dintre cele două sensuri a fost trasată cu galben tocmai pentru a le sublinia șoferilor că zona respectivă a devenit una cu dublu sens. 

Sâmbătă dimineața, nu toți s-au „prins” de noile reguli, astfel că nu puțini șoferi au intrat pe noul contrasens mergând dinspre Piața Gojdu spre Piața Independenței.

De asemenea, noul sens din apropierea Sinagogii Neologe i-a băgat pe unii în ceață, astfel că în jurul orei 10 în apropierea acestuia s-au creat cozi. „Azi e o zi fără trafic mare. Vă dați seama ce va fi de luni aici?”, a comentat un trecător. 

„O treabă bună”

Au fost, însă, și șoferi care au spus că rutele ocolitoare sunt acceptabile și că investiția pentru care s-a blocat traficul este una bună. „E o treabă bună, măcar se face ceva”, a spus un orădean, care tocmai adusese marfă în zona blocului-turn din Piața 1 Decembrie.

„Am venit de la autogară, am mers la primul sens giratoriu pe Muntele Găina, apoi pe Cantemir și până la Parcul 22 Decembrie, iar apoi am intrat în zonă pe Sucevei (n.r. – str. Evreilor Deportați)”, a explicat bărbatul. Întrebat dacă i-a fost clar ce traseu ocolitor trebuie să abordeze, șoferul a spus că sunt marcaje și indicatoare clare și „a anunțat și-n presă”. 

Dinspre Nufărul, mai târziu

Deși anunțaseră că, de sâmbătă, va fi închis accesul dinspre Nufărul – Cantemir spre Centrul Civic, mașinile au fost lăsate încă să intre, cel puțin în prima parte a zilei, în această zonă. Astfel, la intersecția cu Calea Clujului, un polițist rutier - singurul care a putut fi văzut în perimetrul nou restricționat - împărțea dreptatea între șoferii care voiau să intre pe Clujului de pe ruta obișnuită din centru și cei care veneau pe ruta nou creată, spre Clujului, de la noul sens giratoriu de lângă Podul Dacia. 

Până la urmă, înainte de prânz, s-a închis și accesul dinspre Nufărul în Centrul Civic, după ce echipele de muncitori au ajuns și în acea zonă pentru a amplasa balizele și celelalte semne specifice. „Închiderile au început azi dimineață, etapizat, de la Podul Dacia. Acum, la ora 11.30, toate sunt realizate”, a precizat pentru BIHOREANUL primarul Florin Birta, care s-a dus să inspecteze zona restricționată. 

„Toată vara nu au lucrat”

Cei mai nemulțumiți de noua orânduire păreau, sâmbătă dimineața, călătorii cu mijloacele în comun, care comentau în stația din Piața Gojdu, unde ajunge autobuzul special T3, al cărui traseu a fost prelungit astfel încât să acopere și Piața Unirii – Biserica Emanuel. 

„A trebuit să vin pe jos cu bagajele de la piață (Piața Cetate). În mod normal, era stație lângă piață. Este bătaie de joc, vă spun. Toată vara nu au lucrat, deși au primit fonduri europene (...). Lumea e nemulțumită. Nu se poate așa ceva...”, a spus o orădeancă.

O pensionară s-a plâns că a trebuit să meargă pe jos de la Podul Dacia, ultima stație a autobuzului T7, unul care înlocuiește tramvaiul ce mergea la gară, până la Parcul 1 Decembrie, cele două zone nefiind conectate de noile autobuze. 

Este de așteptat ca de luni circulația să fie aglomerată în zona centrală și pe străzile adiacente, iar de la începerea școlii să fie gâtuiri în trafic.

„Nu putem să ne facem o impresie acum. E o zi de sâmbătă, nu e aglomerată, circulația se desfășoară în condiții normale. Vom vedea de săptămâna viitoare... Am ținut să se facă această deviere înainte cu o săptămână de începerea școlii, pentru ca șoferii să știe de această deviere și să găsească rute alternative, prin care chiar să ocolească aceste zone”, a precizat primarul Florin Birta.

Vezi toate schimbările în trafic, rutele ocolitoare și noile trasee de autobuz și tramvai, așa cum au fost anunțate de Primăria Oradea și OTL, AICI și AICI!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Oradeanbihor
Schimba orașul ember, îi mai păstrăm pe Birta & Bo
Postat 29 August 2022, 09:37 de Sandu2100
Culoarea galbenă....
Marcajul de culoare galbenă înseamnă că e provizoriu , nu să atragă atenția bizonilor ca nu circulă bine....
Postat 27 August 2022, 21:23 de Taxi-driver
Tinere nelinistit
Pe de-o parte au dreptate, e deranj mare. Dar se plangeau de 2 3 ani cu teafic gatuit oe centura, aia a fost putin peste un an dar le.place ca merg de la tachonan la santandrei pe linie dreapta. Cei ce se plang sunt aia cu cazane de prin 2001 ce fac si ei 3-4000km pe an, in reat o spala la flacon in fata scarii. Cei care platesc asa multe impozite (mai ales pe venit) ca ar ajunge sa vopseasca 2 3 banci. Trebuie sa se inteleaga, Oradea nu mai e un oras de mana a treia. Nu toti trebuie sa isi permita traiul in civilizatie atata timp cat ei produc dejectii pe canalizare si gunoi menajer. Iar in Oradea peste cativa ani va fi nivelul de trai ridicat, pentru cei care au veniturile ridicate si care au un nivel ridicat de educatie, intelect, civic. Steiul mai face ceva, Alesdul e pe spate.
Postat 27 August 2022, 18:18 de poiu
Inutili si lenesi
cei mai multi inutili nemultumiti si comenteaza aici is niste oameni lenesi care nu fac si n or facut nimic niciodata in viata lor -- ei sa nu fie deranjati de santiere ca is sensibili!! sa ne bucuram ca nu ei ne conduc ca altfel ajungea Oradea ca Steiu'
Postat 27 August 2022, 14:17 de TanarSiNelinistit
"Utilele" lucrari inutile
E bine ca se face, astia fura da' macar face ceva... cam asta e sloganul in Oradea ultimilor 10 - 12 ani, timp in care in Oradea s-a circulat prost sau foarte prost: avem turbogiratia dar nu mai e buna, avem mega sens la finante dar nu mai e bun, am stat vreo 2 - 3 ani cu podul Densuseanu intr-o vesnica reparatie, am pietonalizat centrul ca sa deviem traficul pe strazi laturlnice la pachet cu exproprieri la limita legalitatii, am stat inca vreo 3 - 4 ani cu trafic gatuit pe centura pentru doua nenorocite de pasarele, am mai stat doi ani dupa pasajul Dacia si o sa mai stam cativa ani (fara numar) pentru lucrarile care stau sa inceapa. Or fi ele unele lucrari facute pe bani (aproape) moca de la UE dar oare chiar e musai toata bataia de joc la adresa oradenilor?
Postat 27 August 2022, 13:35 de oradeanbihor
..
Este începutul. Când nu ai bani dar spargi toata casa unde mai stai? De câți ani e groapa mizera de lângă Catedrala. Piata Cetate abandon unde a ars?
Postat 27 August 2022, 12:52 de Feliciana
nici aici nu-i bai....
Cand tu n-ai bani, expertiza si organizare, dar te apuci de construit avioane supersonice cu banii de la unchiu' EU. Bagi asa o balcanica si o miutza romaneasca, ca nu se vede ce si cum. Lasa ca incepe scoala si atunci sa auzim blesteme si binecuvantari.
Postat 27 August 2022, 12:30 de Christa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON