URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 August 2022, 14:18

Șoferi, atenție! Centrul Civic al Oradiei, ÎNCHIS începând de sâmbătă, 27 august. Pe unde va fi deviat traficul (FOTO/VIDEO)

Șoferi, pregătiți-vă! Primăria Oradea a anunțat că, începând de sâmbătă, circulația va fi oprită în zona „turbogirației” din Piața Gojdu, dar și pe toată porțiunea de șosea până după pasajul subteran care se construiește lângă Piața Cetate. După închiderea circulației, vor fi relocate rețelele, iar apoi vor începe lucrările de realizare a sistemului cu cinci pasaje subterane. 

Din 27 august

„Demararea lucrărilor la unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură derulate vreodată în Oradea – rețeaua de pasaje subterane din Piața Emanuil Gojdu și Piața Independenței - va duce la modificări importante ale circulației publice. Au fost luate măsuri pentru asigurarea fluenței circulației, adaptate la noile condiții de trafic”, se arată într-un comunicat trimis miercuri de Primăria Oradea. 

Potrivit municipalității, în prima etapă, se vor executa lucrări de relocare a rețelelor de apă/canal menajer/canal pluvial / telecomunicații / electrice, iar apoi lucrările aferente pasajelor subterane. 

„Lucrările vor debuta la începutul săptămânii viitoare. Astfel, începând de sâmbătă, 27 august, circulația publică va fi închisă în zona Centrului Civic – piețele Gojdu, Independenței și Cetății - urmând ca traficul către zona centrală să fie deviat pe rute ocolitoare, atât din direcția bulevardelor Nufărul – Cantemir și Magheru, cât dinspre Calea Mareșal Averescu – Clujului, respectiv din direcția străzilor Maniu – Moșoiu”, a transmis Primăria. 

Se suspendă și circulația tramvaielor

Traficul auto va fi închis pe bulevardul din Centrul Civic, între intersecția cu străzile Cicero și Arieșului și până la podul Dacia, în fața căruia se va amenaja un sens giratoriu. „Din acest motiv, se va închide accesul dinspre bulevard către toate străzile adiacente: str. Gheorghe Costaforu, str. Evreilor Deportați, str. Mihail Kogălniceanu, str. Griviței și Piața 1 Decembrie”, se mai arată în informare. 

Totodată, din cauza lucrărilor din zona Centrului Civic, circulația tramvaielor în zona centrală va fi sistată, urmând ca transportul public în comun să fie asigurat de autobuzele OTL pe toate rutele ce duc spre Centru. OTL SA va anunța noile rute, precum și stațiile de autobuz. 


Măsurile luate de Comisia tehnică pe probleme de circulație și trafic rutier pentru devierea, respectiv pentru fluidizarea traficului din Oradea, în noile condiții: 

1. Din direcția Nufărul – Cantemir, traficul auto va fi deviat pe ruta Bdul Cantemir - str. Ștefan Zweig - str. Lugojului/str. Sextil Pușcariu - Piața 22 Decembrie - str. Horea - str. Evreilor Deportați (Sucevei) - str. Mihai Viteazul - str. Independenței - Piața Emanuil Gojdu - Bulevardul Magheru/Calea Mareșal Averescu/Calea Clujului;

2. Din intersecția B-dului Dimitrie Cantemir cu străzile Ștefan Zweig / Bistriței, traficul va fi redirecționat către zona centrală (cu excepția riveranilor), urmând ruta străzilor Lugojului – Sextil Pușcariu – Horea – Str. Evreilor Deportați (Sucevei);

3. Intersecția str. Evreilor Deportați cu str. Mihai Viteazul va fi modificată, în sensul acordării de prioritate pentru fluxul de circulație str. Horea - str. Evreilor Deportați - str. Mihai Viteazul, în vederea fluidizării traficului;

4. Tot pentru fluidizarea traficului, se va amenaja un sens giratoriu la intersecția străzii Mihai Viteazul cu str. Independenței;

5. Circulația se va realiza în ambele sensuri pe strada Independenței - Piața 1 Decembrie - Piața Emanuil Gojdu, de la sensul giratoriu nou creat în intersecția cu str. Mihai Viteazul și până la noul sens giratoriu de lângă Podul Dacia;

6. În imediata proximitate a Podului Dacia se va amenaja un sens giratoriu, ce va facilita circulația, în ambele sensuri, pe direcțiile Bdul Magheru - Centru, Calea Clujului / Mareșal Averescu - Centru, respectiv Clujului / Averescu – Magheru;

7. Va fi posibilă întoarcerea din Calea Mareșal Averescu înspre Calea Clujului, pe o bretea de circulație nou înființată;

8. În intersecția străzii Muntele Găina cu Bdul Dimitrie Cantemir se va înființa un sens giratoriu, pentru fluidizarea traficului. 

În cadrul mega-proiectului rutier, denumit „Coridor de mobilitate urbană durabilă în Piața Emanuil Gojdu din Oradea - Etapa I", se vor construi 5 pasaje rutiere subterane, urmând ca transportul public să rămână la suprafață. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
"utilele" lucrari INutile
E bine ca se face, astia fura da' macar face ceva... cam asta e sloganul in Oradea ultimilor 10 - 12 ani, timp in care in Oradea s-a circulat prost sau foarte prost: avem turbogiratia dar nu mai e buna, avem mega sens la finante dar nu mai e bun, am stat vreo 2 - 3 ani cu podul Densuseanu intr-o vesnica reparatie, am pietonalizat centrul ca sa deviem traficul pe strazi laturlnice la pachet cu exproprieri la limita legalitatii, am stat inca vreo 3 - 4 ani cu trafic gatuit pe centura pentru doua nenorocite de pasarele, am mai stat doi ani dupa pasajul Dacia si o sa mai stam cativa ani (fara numar) pentru lucrarile care stau sa inceapa. Or fi ele unele lucrari facute pe bani (aproape) moca de la UE dar oare chiar e musai toata bataia de joc la adresa oradenilor?
Postat 25 August 2022, 19:30 de oradeanbihor
Traian
Tu nu trebuie sa crezi, tu nu crezi nimic
Postat 24 August 2022, 19:11 de Sandu2100
Poate iarasi e fake news al PMO
Cine mai crede ce zice primaria in oradea? Parca circulatia se inchidea pe 16.08 intr-o informare anterioara a pmo. Tot primaria prin insusi primarul ei spunea ca dinspre anaf prin santul cetatii va fi un drum de legatura spre calea clujului. Era tot o minciuna marca pmo.
Postat 24 August 2022, 18:52 de Traian
CrisDumi aka KP VUVUZELA comunistă
Dupa mintea ta impună nu se poate ca nu e pură. Incearca pe centura 1 sau 2 , incearca bumbacului-seleusului , clujului sau DaVinci-ceyrat, sau horea - puscariu etc . Tu te pricepi dar nu îți dai silința ::::))))
Postat 24 August 2022, 15:13 de Sandu2100
Șoferi, atenție!
Mare prostie.....Tramvaiele din Cantemir cand vor circula, totusi ? Era buna turbogiratia...... Inca 2-3 ani sa ne mai chinuim ? pt ce ? Se va continua la mag crisul , inca 2 ani si la gara, inca 2 ani.......Fara rost.....
Postat 24 August 2022, 15:08 de cosmin5z
Rămâne întrebarea electorală de cel mai mare interes.
Orădeni care circulați dintr-o parte în alta a orașului ... vă dați seama cât de tâmpiți sunt liberalii care administrează acest oraș? După mintea lor "pură" ... traficul dinspre Nufărul către Episcopia și Borș, sau invers, poate fi deviat astfel încât arterele vizate ca ocolire să suporte toată circulația acestui oraș. Dezastru total ... făcut de niște tembeli notorii, care gândesc atât de primitiv încât ei nu reușesc nici măcar să priceapă care-i diferența între sens unic și dublu sens. Lucrări majore de acest fel se mai fac ... dar respectând direcțiile de parcurs, nicidecum variante existente și deja aglomerate.
Postat 24 August 2022, 14:58 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON