URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 09 DECEMBRIE 2022
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Pentru cei care nu-și mai aduc aminte de acest nume, oamenii fiind preocupați de plagiatori cu funcții mai mari, cum ar fi Sorin Câmpeanu sau Lucian Bode, este vorba de șeful PSD-ului pe Oradea, profesor universitar și senator de Bihor.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
După un an de la aprobarea fuziunii între Spitalul Județean și cel Municipal și o gestație de 9 luni de la realizarea ei efectivă, conducerea unității se încumetă, cu un delay de un semestru față de termenul promis în proiectul de management al dr. Gheorghe Carp, la o primă reorganizare a colosului nou creat. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că persoanele cu funcții publice ar trebui să fie obligate să-și declare, fără ocolișuri, apartenența la masonerie?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Recent, Înalta Curte de Casație și Justiție a dat publicității motivarea deciziei pronunțate în data de 25 octombrie 2002 în mecanismul hotărârii prealabile, decizie prin care a stabilit că nu pot exista acte întreruptive de prescripție în ultimii ani și, pe cale de consecință, că prescripția penală a intervenit în foarte multe dosare penale aflate pe rolul instanțelor de judecată sau în faza de urmărire penală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Factorii de risc ai hipertensiunii arteriale (HTA) esenţiale sunt reprezentaţi de ereditate (există o predispoziţie la boală care se moşteneşte şi care devine realitate în funcţie de alţi factori, cum ar fi cei din mediul ambiant), vârstă, sex, rasă, asocierea cu alte boli (boala este de 2-3 ori mai frecventă la diabetici, la cei cu ateroscleroză şi obezi) şi factori de mediu.
03 Octombrie 2022, 08:50

De ce e mai bine să evitaţi executarea silită pentru neplata facturilor la salubritate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Neplata facturilor la salubritate pune în mişcare un mecanism de coerciţie necesar pentru a menţine funcţional acest serviciu vital pentru comunitate. Gradul de intervenţie creşte gradual, în funcţie de reacţia, sau mai bine zis lipsa de reacţie a clientului. Acesta este prima dată informat, apoi somat şi abia în ultimă instanţă executat silit. În această ultimă variantă, el va achita nu doar facturile restante, ci şi o sumă consistentă de bani, constând în cheltuieli de executare.

Facturile de salubritate, titlu executoriu

Din 2016, prin Legea nr. 225, facturile emise pentru serviciile de utilităţi publice constituie titlu executoriu. Ceea ce înseamnă că, în cazul în care acestea nu sunt plătite, compania emitentă poate demara procedura executării silite.

Până a se ajunge acolo, AVE Bihor va începe cu informarea clientului care înregistrează facturi restante. La trei astfel de facturi neplătite, acesta va primi un SMS în care i se comunică faptul că nu şi-a îndeplinit obligaţiile financiare. Dacă nici atunci clientul nu se conformează, următoarea fază este de o somaţie sub formă de scrisoare recomandată, trimisă prin Poşta Română.

Numai în luna mai a acestui an, AVE Bihor a trimis 7.941 de somaţii către persoane fizice, respectiv 237 către persoane juridice, în toate cele patru loturi în care compania asigură serviciul de salubritate.

Ignorarea somaţiei de plată declanşează procedura executării silite

În cazul în care clientul nu achită debitul în termenul din somaţia de plată, respectiv 48 de ore de la primire, firma va depune cererea de executare silită. În acest caz, clientul va suporta toate cheltuielile ocazionate de executarea silită pentru recuperarea creanţei.

Acestea includ taxele judiciare de timbru, onorariul executorului, dar şi onorariul avocatului. Conform prevederilor legale în vigoare, aceste cheltuieli sunt între 550 şi 2.500 lei, în funcţie de situaţia debitului clientului. În plus, clientul nostru poate ajunge în situaţia de a avea conturile blocate, până la finalizarea procedurii de executare silită.

Salubritatea, o activitate esenţială într-o societate dezvoltată

Dacă nu consideraţi salubrizarea o activitate esenţială, gândiţi-vă o secundă cum ar arăta localitatea în care sunteţi fără ca maşinile noastre să preia deşeurile din gospodării, chiar şi pentru o perioadă scurtă de timp!

Pentru a asigura continuitatea acestui serviciu, însă, avem nevoie de suportul dvs. şi de o relaţie onestă client-firmă de salubritate. Situaţiile de executare silită sunt rare şi reprezintă ultima soluţie la care dorim să apelăm.

AVE BIHOR

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Se adună datoriile pe o perioadă de vreo 6 luni măcar ...
... dar plata, în baza somației, în 24 de ore. Somația, fără confirmare de primire din partea datornicului, nu are nicio valoare juridică. La fel face și ANAF, care nu respectă nicio lege pentru că oamenii caută să evite plata unui avocat, care sunt mai mari adeseori față de obligația impusă. ANAF nici măcar nu respectă procedura de executare ... impune o sumă care se dovedește de multe ori că este eronată, trimite o notificare cu 15 zile înainte de a emite somația de plată și, în aceeași zi, face poprire pe contul bancar la nivelul sumei invocate. Adaugă la asta dobânzi și penalități, calculate de la data unicei notificări făcute cu două săptămâni înainte. Banca nu mișcă nimic, în afară de cei 45 lei care îi adaugă pentru ea (30 lei taxă poprire și 15 lei comision), așteptând ca omul să dispună virarea. Cu alte cuvinte, la o zi de la somația ANAF, la 1.000 lei "datorați" ... un bun contribuabil căruia i se impută așa-zise obligații din urmă cu 5 ani, care în urmă cu o lună nici nu existau în evidențele fiscale, va achita 1.075 lei. Iar când guvernul nu are venituri ca să-și acopere cheltuelile, curg somațiile ca la robinet.
Postat 03 Octombrie 2022, 12:20 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6852 RON
  • 1 EUR = 4.9192 RON
  • 1 HUF = 0.0119 RON